Jazda lewym pasem, mimo że inni chcą szybciej- egoizm czy nie?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Jazda lewym pasem, mimo że inni chcą szybciej- egoizm cz

Postprzez Cyberix » niedziela 19 sierpnia 2012, 23:07

szymon1977 napisał(a):O rety! Zdjąłeś nogę z gazu i zwolniłeś ze 120 km/h do 110 km/h.

Otóż to, przy prędkościach zbliżonych do dopuszczalnych to wystarczy zdjąć nogę z gazu i nic wielkiego się nie dzieje. Problem generuje się w 2 przypadkach. Wyprzedzanie ciężarówek z różnicą prędkości 1 km/h przy prędkości 80 km/h (autostrada) dozwolone 140 dla osobówek więc różnica w prędkości spora. I druga sytuacja, problem wybujały przez debili jadących +50 prędkość dopuszczalna.
Cyberix

Postprzez BOReK » poniedziałek 20 sierpnia 2012, 13:44

Pewnie to już padło, ale... taka jazda nie jest egoizmem, za to nie jest do końca zgodna z przepisami o ile prawy pas jest wolny. :D
BOReK

Postprzez ks-rider » poniedziałek 20 sierpnia 2012, 18:19

Panowie, ludzie i pojazdy sa rozne. To, ze ktos jedzie wolniej i trwa to dluzej, coz, taki lajf i nie stanowi to wiekszego problemu. Jeszcze raz powtarzam, problemem jest niezachowanie bezpiecznej odleglosci miedzy pojazdami.

:wink:
ks-rider

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 20 sierpnia 2012, 18:31

szymon1977 napisał(a):O rety! Zdjąłeś nogę z gazu i zwolniłeś ze 120 km/h do 110 km/h. Być może niedorajda z pośród wyższej klasy pędzącej 150 km/h wybrał właśnie Ciebie ze względu na własne bezpieczeństwo? A może różnica prędkości była tak nieduża, że jej po prostu nie zauważył? I co? Urażona duma? Bo raczej nie istotna zmiana prędkości.

róznica nie duża
urażona duma - też nie

Bezmyślne --- może nie zauważył----- czego nie zauważył ? Zmiana pasa ruchu ? Zajechanie komuś drogi ? Nie ustapienie pierwszeństwa przy zmianie pasa ruchu ?

O rety --- szymon piszesz żeby pisać bo takie zachowanie chyba wg prd nie jest właściwe ?

Czyli gdyby jechał 80 prawym a ja 140 lewym ----- to wtedy nie "piałbyś o rety " ? :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 20 sierpnia 2012, 23:42

oskbelfer napisał(a):róznica nie duża
Czyli nie było zmuszenia do istotnej zmiany prędkości.
oskbelfer napisał(a):Zmiana pasa ruchu ?
Być może, a może ciągłe przebywanie na lewym pasie zanim Ty się na nim pojawiłeś.
oskbelfer napisał(a):Zajechanie komuś drogi ?
Raczej nie.
oskbelfer napisał(a):Nie ustapienie pierwszeństwa przy zmianie pasa ruchu?
Bez zmuszenia do istotnej zmiany prędkości zdecydowanie nie.
oskbelfer napisał(a):takie zachowanie chyba wg prd nie jest właściwe ?
Jeżeli nie byłeś zbyt blisko i tamten zmianą pasa ruchu (a nie samym przebywaniem na lewym pasie ruchu) nie zmusił Cię do to istotnej zmiany prędkości to jest to jak najbardziej właściwe zachowanie i zgodne z PoRD. Zwłaszcza jeżeli po zakończeniu wyprzedzania grzecznie na lewy pas zjechał. Chyba, że w między czasie migałeś mu długimi, trąbiłeś lub siedziałeś mu na zderzaku, a tamten pokazał Ci środkowy palec, to już jest niewłaściwe zachowanie, choć w mojej czysto subiektywnej ocenie moralnie może się czuć usprawiedliwiony.
oskbelfer napisał(a):Czyli gdyby jechał 80 prawym a ja 140 lewym ----- to wtedy nie "piałbyś o rety " ? :)
Gdybyś wyjechał zza górki lub zza zakrętu i zobaczył będący na lewym pasie pojazd, a na prawym sznur ciężarówek lub chociażby koleiny to owszem, napisałbym "o rety". Gdybyś próbował rozpędzić się do 140 km/h widząc jadący lewym pasem lub wjeżdżający na lewy pas z prędkością 80 km/h pojazd także napisałabym "o rety". Nie napisałbym "o rety" chyba tylko, jeżeli zmieniając pas nie ustąpiłby Ci pierwszeństwa przejazdu. A co oznacza ustąpienie pierwszeństwa przejazdu... celem przypomnienia odsyłam do Kodeksu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez oskbelfer » środa 22 sierpnia 2012, 23:04

szymon zastanawiam się po co szatkujesz moje wypowiedzi ?

napisze poprostu że takie zachowanie na autostradzie ( i nie tylko) świadczy o tym że za kierownicą siedzi baran a nie kierowca :)

a co do "istotnej" to dla jednego będzie 3 km/h a dla drugiego 200 km/h

reszty Twojej wypowiedzi nie czytam (bo szkoda mi czasu) i nie odpowiadam tudzież:)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szymon1977 » środa 22 sierpnia 2012, 23:58

oskbelfer napisał(a):szymon zastanawiam się po co szatkujesz moje wypowiedzi ?
Żebyś nie miał wątpliwości, na którą cześć Twojej wypowiedzi odpowiadam.
oskbelfer napisał(a):...napisze poprostu że takie zachowanie na autostradzie ( i nie tylko) świadczy o tym że za kierownicą siedzi baran a nie kierowca.
Możesz tak twierdzić, Twoja sprawa. A jak Cię takie barany za bardzo denerwują warto pomyśleć o badaniach psychologicznych. Być może zwykłe sytuacje na drodze dozwolone przepisami powodują u Ciebie zbyt silny stres i powinieneś pomyśleć o zrezygnowaniu z prawa jazdy. Nie traktuj tego zbyt osobiście, problem być może Ciebie nie dotyczy, ale z pewnością dotyczy wielu kierowców, którzy w nerwach stają się niebezpieczni.

W ramach przypomnienia: nie ma przepisu, który zakazywałby mi jazdy lewym pasem z prędkością niższą niż dopuszczalna jeżeli na drodze jest cokolwiek (sznur ciężarówek jadących nieco wolniej, koleiny, kałuże, błoto, itd., itp.) co uniemożliwia mi jazdę z taką prędkością prawym pasem. Więc będąc w takiej sytuacji zmieniam pas na lewy, oczywiście po ustąpieniu pierwszeństwa jadącym lewym pasem. Egoistą nie jestem, wprost przeciwnie. Widząc, że komuś się spieszy zjeżdżam na chwilę z powrotem na prawy pas, choć żaden przepis mnie do tego nie zobowiązuje (oczywiście po wyprzedzeniu ciężarówek oraz po dostosowaniu prędkości do warunków panujących na prawym pasie).
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze