Nowe granice wiekowe od 2013 a niezdany egzamin.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Nowe granice wiekowe od 2013 a niezdany egzamin.

Postprzez William8 » poniedziałek 13 sierpnia 2012, 23:33

Witam!

Otóż od pewnego czasu zacząłem się interesować ciężarówkami i myślę o zrobieniu sobie prawka na kategorię C oraz C+E. Jeśli już to zrobiłbym to dopiero za parę lat, gdyż nie jest mi to teraz do niczego potrzebne, po prostu strasznie zaczęły mnie interesować wozy ciężarowe :D (nawet sobie symulator kupiłem xD). Moje pytanie wynika z czystej ciekawości, bo praktycznie nie jest mi do niczego potrzebne. Otóż załóżmy, że ktoś poszedł na kurs na kat. C/C+E i zdaje egzamin przed nowymi zasadami, ta osoba ma 18 lat, czyli tyle, ile jest teraz wymagane. W nowych przepisach, wchodzących w styczniu 2013, wiek wymagany jest podniesiony do 21 lat. Co stałoby się w przypadku, gdy 18-letnia osoba zdaje normalnie na starych zasadach i nie udaje się jej zdać pozytywnie, a któryś z kolei termin wyznaczony jest już po wejściu w życie nowych zasad? Czy byłaby zmuszona do przeczekania do osiągnięcia wymaganego wieku (co wiązałoby się z ponownym kursem w przypadku 18-latka), czy mogłaby dalej zdawać, jeszcze w imię starych zasad? Czy też może nastąpiłoby zmienienie kategorii zdawania z C/C+E na C1/C1+E?

Jest to dla mnie dość nurtujące pytanie. Być może Sejm coś na to wymyślił, a ja po prostu nie wyszukałem sobie tego xD.

Z góry dzięki za odpowiedzi ;P
William8
Kategoria B zdana za 3 podejściem 27.07.2012 :D
William8

Re: Nowe granice wiekowe od 2013 a niezdany egzamin.

Postprzez mk61 » wtorek 14 sierpnia 2012, 00:26

1. Czeka do ukończenia 21 lat.
2. Odbywa kwalifikację wstępną pełną i dalej kontynuuje starania o uprawnienia.*

* - Bo według nowych przepisów, aby zdawać C/CE w wieku 18-21 należy najpierw odbyć kwalifikację. Obecnie jest odwrotnie - najpierw prawo jazdy, a później kwalifikacja.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez arturr0 » wtorek 14 sierpnia 2012, 09:35

Podepnę się, gdyż temat jak najbardziej odpowiada. Osoba ma 20 lat (skończy w grudniu) i jest w trakcie oczekiwania na egzamin kat. A. Jeżeli nie uda się jej w tym roku zdać egzaminu, a nowe przepisy wejdą w życie czy będzie musiała czekać na skończenie 24 roku życia, aby kontynuować egzaminy (czyli około 4,5 roku) czy będzie mogła od nowego roku zdać kategorię A2? Z góry dziękuję za odpowiedź.
arturr0

Postprzez mk61 » wtorek 14 sierpnia 2012, 09:51

Również czeka, bo szkolenie oczywiście będzie ważne, ale będzie ono z zakresu kategorii A, a nie A2.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Egzamin na prawo jazdy