Witam!
Otóż od pewnego czasu zacząłem się interesować ciężarówkami i myślę o zrobieniu sobie prawka na kategorię C oraz C+E. Jeśli już to zrobiłbym to dopiero za parę lat, gdyż nie jest mi to teraz do niczego potrzebne, po prostu strasznie zaczęły mnie interesować wozy ciężarowe

(nawet sobie symulator kupiłem xD). Moje pytanie wynika z czystej ciekawości, bo praktycznie nie jest mi do niczego potrzebne. Otóż załóżmy, że ktoś poszedł na kurs na kat. C/C+E i zdaje egzamin przed nowymi zasadami, ta osoba ma 18 lat, czyli tyle, ile jest teraz wymagane. W nowych przepisach, wchodzących w styczniu 2013, wiek wymagany jest podniesiony do 21 lat. Co stałoby się w przypadku, gdy 18-letnia osoba zdaje normalnie na starych zasadach i nie udaje się jej zdać pozytywnie, a któryś z kolei termin wyznaczony jest już po wejściu w życie nowych zasad? Czy byłaby zmuszona do przeczekania do osiągnięcia wymaganego wieku (co wiązałoby się z ponownym kursem w przypadku 18-latka), czy mogłaby dalej zdawać, jeszcze w imię starych zasad? Czy też może nastąpiłoby zmienienie kategorii zdawania z C/C+E na C1/C1+E?
Jest to dla mnie dość nurtujące pytanie. Być może Sejm coś na to wymyślił, a ja po prostu nie wyszukałem sobie tego xD.
Z góry dzięki za odpowiedzi

William8