Dynamika jazdy-oblany egzamin

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Dynamika jazdy-oblany egzamin

Postprzez Aneeta » piątek 10 sierpnia 2012, 18:18

Mówicie tu o technice kierowania, a ja chciałabym zapytać jak jest z dynamiką jazdy? Jakie są kryteria oceny dynamiki?
Aneeta

Re: Egzamin-zgodnie z techniką kierowania pojazdem

Postprzez reassor » piątek 10 sierpnia 2012, 19:19

Co do dynamiki to raczej chodzi o zdecydowanie i szybką/dokładną ocenę sytuacji. Jak będziesz stał na rondzie i czekał w nieskończoność bo niema miejsca gdzie faktycznie jest/było to tej dynamiki brakuje.

Trzeba też rozumieć, że nic na siłę - czasami warto zamulić jeśli nie czujemy się w 100%!!
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez Aneeta » piątek 10 sierpnia 2012, 20:10

Głównie chodzi o to, że egzaminator oblał mnie za brak dynamiki jazdy. Z tym, że jeżdżąc po mieście w godzinach dużego ruchu jechałam bardzo płynnie i ruchu nie spowalniałam, wszystkie zadania wykonałam bez błędu. A praktycznie na koniec egzaminu w osiedlu domków jednorodzinnych na odcinku kilkunastu metrów jechałam w/g egzaminatora za wolno. Ale szkopuł w tym że za te kilkanaście metrów stał już znak ograniczenia prędkości do 30 więc uznałam że nie ma sensu rozpędzać się jeśli zaraz muszę hamować, poza tym musiałam też omijać samochody zaparkowane po lewej stronie, a za mną nie jechał żaden samochód więc ruchu nie spowolniłam. Zatem jakie są te kryteria skoro w centrum miasta tam gdzie trzeba reagować szybko i szybciej jeździć moja dynamika była poprawna i bez zarzutu, natomiast na takim odcinku gdzie nie było też znaku który nakazywałby mi jechać powyżej 30 dynamika już mu nie odpowiadała? To jest paranoja że egzaminatorzy jak nie mają na czym oblać to oblewają na dynamice!!!
Aneeta

Postprzez rusel » piątek 10 sierpnia 2012, 20:44

szkopuł w tym że za te kilkanaście metrów stał już znak ograniczenia prędkości do 30 więc uznałam że nie ma sensu rozpędzać się jeśli zaraz muszę hamować, poza tym musiałam też omijać samochody zaparkowane po lewej stronie

to jest Twoja wersja, zapewne egzaminator ma swoją, poza tym musial byc to kolejny przypadek zbyt wolnej jazdy bo 2 razy na tej samej drodze trzeba jechac a w zasadzie ciągnąć sie z absurdalną prędkością....

więc ruchu nie spowolniłam

wcale nie trzeba tego robic
rusel

Postprzez ks-rider » piątek 10 sierpnia 2012, 20:50

Aneeta napisał(a):1. ... poza tym musiałam też omijać samochody zaparkowane po lewej stronie,

2. ...natomiast na takim odcinku gdzie nie było też znaku który nakazywałby mi jechać powyżej 30 dynamika już mu nie odpowiadała ?

1. Wez mnie nie rozsmieszaj.

2. To jak sie konczy ograniczenie do 30 km/h to musisz miec znak informujacy Cie ze „ 30 – tka “ sie skonczyla ?

Skarbie jezeli w terenie zabudowanym niema znaku ograniczajacego predkosc to obowiazune 50 km/h a Twoim „ psim oboiwiazkiem “ jest te 50 km/h utrzymac aby nie tamowac ruchu. Nie potrafisz z jakichkolewiek wzgledw, to brakuje Ci praktyki ! Wiec nie mow prosze, ze jechalas super bo watpie aby tak bylo, zwlaszcza przy podanych przez Ciebie cytatach.

Jak czytam wypowiedzi co niektorych to zastanawiam sie czy sa w pelni zdrowi n aciele i umysle.

Jezeli kursant kladzie stope na sprzegle, to znaczy, ze szkolacy nie dopatrzyl tego durnego nawyku i zle zrobil swoja robote, kropka.

Calkiem niedawno trafil mi sie kursant ktory na 2 jazdy przed egzaminem dostal tego malpiego nawyku,l zapowiedzialem mu, ze na egzaminie gdy bedzie to robil, to zwroce mu uwage, co zreszta zrobilem.

Nie wiem jak Wy ale osobiscie nie trawie jak ktos bezmyslnie niszczy mi auto, bo nie ogarnia tematu !

:wink:
ks-rider

Postprzez szymon1977 » piątek 10 sierpnia 2012, 23:18

ks-rider napisał(a):Skarbie jezeli w terenie zabudowanym niema znaku ograniczajacego predkosc to obowiazune 50 km/h a Twoim „ psim oboiwiazkiem “ jest te 50 km/h utrzymac aby nie tamowac ruchu.
Nie dodałeś Skarbeńku jeszcze, że jak skręcisz na skrzyżowaniu, i na drodze, w którą wjedziesz w odległości 15m zobaczysz ograniczenie do 30 km/h to masz obowiązek wcisnąć gaz do dechy aby chociaż wykazać się próbą rozpędzenia się do 50 km/h. Zanim Skarbeńku to zrobisz sprostuję: w polskim prawie nie ma obowiązku jechać z prędkością zbliżoną do dopuszczalnej. Więc albo się przejęzyczyłeś, albo nieświadomie piszesz bzdury.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez patgaw » sobota 11 sierpnia 2012, 00:46

ks-rider napisał(a):Skarbie jezeli w terenie zabudowanym niema znaku ograniczajacego predkosc to obowiazune 50 km/h a Twoim „ psim oboiwiazkiem “ jest te 50 km/h utrzymac aby nie tamowac ruchu. Nie potrafisz z jakichkolewiek wzgledw, to brakuje Ci praktyki ! Wiec nie mow prosze, ze jechalas super bo watpie aby tak bylo, zwlaszcza przy podanych przez Ciebie cytatach.

Ale kocopoly, az oczy bola jak sie czyta.
Ciekawi mnie, czy jak masz waska osiedlowa uliczke, bez ograniczenia predkosci, na ktorej samochody sa tak zaparkowane ze ledwo przejdziesz, ty zasuwasz 50km/h.
Jak bys nie wiedzial, jest cos takiego jak dostosowanie predkosci do warunkow jazdy.
Albo jak np skrecasz to tez jedziesz 50km/h ?
patgaw

Postprzez rusel » sobota 11 sierpnia 2012, 12:04

Ciekawi mnie, czy jak masz waska osiedlowa uliczke, bez ograniczenia predkosci

na takch drogach organ zarzadzajacy ruchem musi stosowac strefe ograniczenia predkosci albo przynajmniej znaki ograniczajace predkosc, wiec nie wymyslaj warunkow ktorych praktycznie nie ma na egzaminie, kursanci rzadko na szerokiej i pustej drodze jada 50km/h ich predkosc oscyluje w granicach 30-40 rzadko przekraczaja taka predkosc co jest klopotliwe dla innych uczestnikow, jezeli l-ka jedzie w taki obszar to zjezdza z drogi 50km/h na droge z obnizonymi predkosciami bo taki jest program egzaminu
rusel

Postprzez x215 » sobota 11 sierpnia 2012, 14:47

Aneeta napisał(a):Głównie chodzi o to, że egzaminator oblał mnie za brak dynamiki jazdy. Z tym, że jeżdżąc po mieście w godzinach dużego ruchu jechałam bardzo płynnie i ruchu nie spowalniałam, wszystkie zadania wykonałam bez błędu. A praktycznie na koniec egzaminu w osiedlu domków jednorodzinnych na odcinku kilkunastu metrów jechałam w/g egzaminatora za wolno. Ale szkopuł w tym że za te kilkanaście metrów stał już znak ograniczenia prędkości do 30 więc uznałam że nie ma sensu rozpędzać się jeśli zaraz muszę hamować, poza tym musiałam też omijać samochody zaparkowane po lewej stronie, a za mną nie jechał żaden samochód więc ruchu nie spowolniłam. Zatem jakie są te kryteria skoro w centrum miasta tam gdzie trzeba reagować szybko i szybciej jeździć moja dynamika była poprawna i bez zarzutu, natomiast na takim odcinku gdzie nie było też znaku który nakazywałby mi jechać powyżej 30 dynamika już mu nie odpowiadała? To jest paranoja że egzaminatorzy jak nie mają na czym oblać to oblewają na dynamice!!!

Osobiście uważam, że jeżeli autorka tematu ma jakieś wątpliwości co do słuszności decyzji egzaminatora, to niech śmiało składa odwołanie. Po to stworzono taką możliwość aby w razie potrzeby z niej korzystać. Prędkość pojazdu należny dostosować do warunków na drodze. Z jednej strony, owe warunki, mogły być na tyle ciężkie że autorka musiała jechać wolno. Z drugiej zaś jadąc wolno mogła tamować ruch. W obu przypadkach zasada adekwatnego dopasowania prędkości działa na korzyść/niekorzyść obu stron. Zarejestrowany materiał powinien rozwiać wątpliwości.

Ja sam, w niektórych miejscach (szczególnie przy szkołach z nie zabezpieczonym boiskiem, czy wyjściem wprost na ulice), toczę się poniżej 40km/h i mam głęboko w d..e to że ktoś za mną wścieka się że nie jadę "przepisowych prawie 60km/h."

Tak dla przestrogi:

http://www.youtube.com/watch?v=E7YkQRk76Ek
x215

Postprzez rusel » sobota 11 sierpnia 2012, 15:37

Osobiście uważam, że jeżeli autorka tematu ma jakieś wątpliwości co do słuszności decyzji egzaminatora, to niech śmiało składa odwołanie. Po to stworzono taką możliwość aby w razie potrzeby z niej korzystać

tutaj nie ma mozliowsci weryfikacji, kursantka bedzie miala problem zeby udowodnic predkosc z prostej przyczyny, nie jest ona rejestrowana na zapisie, jest tylko jej opinia vs rękojmia egzaminatora

tak samo jak przy sprawdzaniu plynow, nic nie jest rejestrowane, tak to kazdy moglby sie odwolywac twierdząc ze wiedzial mimo iz dostal wynik negatywny, tylko jak to udowodni? bo egzaminator za swoje decyzje odpowiada jak urzędnik panstwowy...
rusel

Postprzez x215 » sobota 11 sierpnia 2012, 16:00

rusel napisał(a):
Osobiście uważam, że jeżeli autorka tematu ma jakieś wątpliwości co do słuszności decyzji egzaminatora, to niech śmiało składa odwołanie. Po to stworzono taką możliwość aby w razie potrzeby z niej korzystać

tutaj nie ma mozliowsci weryfikacji, kursantka bedzie miala problem zeby udowodnic predkosc z prostej przyczyny, nie jest ona rejestrowana na zapisie, jest tylko jej opinia vs rękojmia egzaminatora

tak samo jak przy sprawdzaniu plynow, nic nie jest rejestrowane, tak to kazdy moglby sie odwolywac twierdząc ze wiedzial mimo iz dostal wynik negatywny, tylko jak to udowodni? bo egzaminator za swoje decyzje odpowiada jak urzędnik panstwowy...

To nie wiedziałem. Myślałem, że wszędzie rejestrowane są takie same perspektywy. W powyższym nagraniu prędkość jest.

Ale teraz przypominam sobie, że jak sam zdawałem to faktycznie widok był na prawe/lewe siedzenie/szyby oraz na przód i tył.. chyba. Swoją drogą, to długo po egzaminie, zastanawiałem się co oznacza taka mała zielona dioda po stronie egzaminatora. Znajdowała się mniej więcej w punkcie łączenia się słupka przedniego/prawego z deską rozdzielczą.
x215

Postprzez rusel » sobota 11 sierpnia 2012, 16:59

diody te to ulatwienie dla egzaminatora czy kursant ma wlaczone swiatla mijania, ktorych kierunkowskazow uzywa i kiedy korzysta z hamulca roboczego
rusel

Postprzez x215 » sobota 11 sierpnia 2012, 17:49

rusel napisał(a):diody te to ulatwienie dla egzaminatora czy kursant ma wlaczone swiatla mijania, ktorych kierunkowskazow uzywa i kiedy korzysta z hamulca roboczego

Tak myślałem (z wyjątkiem hamulca), kombinowałem też czy to nie jest ostrzeżenie przed przekroczeniem prędkości :D.
Ostatnio zmieniony niedziela 12 sierpnia 2012, 00:36 przez x215, łącznie zmieniany 1 raz
x215

Postprzez ks-rider » sobota 11 sierpnia 2012, 18:01

patgaw napisał(a):Ale kocopoly, az oczy bola jak sie czyta.
Ciekawi mnie, czy jak masz waska osiedlowa uliczke, bez ograniczenia predkosci, na ktorej samochody sa tak zaparkowane ze ledwo przejdziesz, ty zasuwasz 50km/h.
Jak bys nie wiedzial, jest cos takiego jak dostosowanie predkosci do warunkow jazdy.
Albo jak np skrecasz to tez jedziesz 50km/h ?

Jak Cie oczy bola to moze nie czytaj !

Od kiedy po takich uliczkach przeprowadza sie egzamin panstwowy ? Wkleisz wiec moze trase takiego egzaminu po takich uliczkach?, zobaczymy.

Owszem jest dostosowanie predkosci do warunkow, tylko, ze kursant niestety robi wszystko na odwrot, tam gdzie ja jade na pierwszym biegu i polsprzegle tam kursant z regoly ma conajmniej drogi bieg i conajmniej 30 km/h na budziku.

Jezeli po prawo / lewo skrecie niema ograniczenia do 30 km/h to z regoly tak.

:wink:
ks-rider

Postprzez szerszon » sobota 11 sierpnia 2012, 18:41

rusel napisał(a):
na takch drogach organ zarzadzajacy ruchem musi stosowac strefe ograniczenia predkosci albo przynajmniej znaki ograniczajace predkosc, wiec nie wymyslaj warunkow ktorych praktycznie nie ma na egzaminie, kursanci rzadko na szerokiej i pustej drodze jada 50km/h ich predkosc oscyluje w granicach 30-40 rzadko przekraczaja taka predkosc co jest klopotliwe dla innych uczestnikow, jezeli l-ka jedzie w taki obszar to zjezdza z drogi 50km/h na droge z obnizonymi predkosciami bo taki jest program egzaminu

Mamy w Wawie takie uliczki o dopuszczalnej 50km/h jak Pruszkowska lub Białobrzeska.
Zalecam dostosowac prędkość do warunków i jechac około 40km/h. Nie raz , nie dwa pieszy wyturlał sie na sam srodek jezdni i to nie na PdP. Nie ma widoczności otoczenia jezdni.
Nawet samemu jadąc i majac co nieco doswiadczenia szybciej nie jadę, a lubię szybko jeżdzić.
A na Hynka o podniesionej prędkości "nie widzę" jak pojadą i 70 :mrgreen:

To karawaniarstwo jest związane z "oszczedzaniem" paliwa.
Ile to elek jeżdziło w te upały z otwartymi wszystkimi oknami, bo klima powoduje większe zuzycie paliwa :eek2:
Lepiej mieć obnizona koncentrację czy odżałowć te 10 zł na 100km ?
szerszon

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy