przeczekać czy nie ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

przeczekać czy nie ?

Postprzez mikado » poniedziałek 06 sierpnia 2012, 13:46

Witam :)

Mam mały dylemat.
Otóż jestem w trakcie zdawania egzaminów na prawo jazdy. Obecnie mam za sobą drugi niezdany egzamin. Na każdy kolejny czeka się długo bo nawet 2 miesiące, a z mężem planujemy starać się o drugą dzidzie. Nie wiem czy przeczekać ten czas aż zdam i dopiero wtedy zacząć się starać, czy już teraz mimo tego, że jeszcze nie zdałam. Z jednej strony chciałabym już, bo niewiadomo kiedy zdam i ile to wszystko jeszcze potrwa, a z drugiej strony boję się zdawać w ciąży.

Proszę o porady. Co o tym myślicie i co zrobilybyście na moim miejscu? :*
mikado

Re: przeczekać czy nie ?

Postprzez Borys68 » poniedziałek 06 sierpnia 2012, 14:02

Zdawaj teraz aż do skutku.
I staraj się też.
Masz minimum pół roku do chwili gdy brzuch (być może) bedzie ci przeszkadzał w jeździe.

Zadzwoń do wordów (sprawdź stonę w necie) w Poznaniu, Legnicy oraz Zielonej Góry (do wszystkich z Leszna masz mn. więcej tyle samo) i zobacz, jak u nich wyglądają terminy.

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez garrik » poniedziałek 06 sierpnia 2012, 16:21

Mówią, że "ciąża to nie choroba" ale za młody szczyl jestem żeby się znać ;)
garrik

Postprzez bajencja » poniedziałek 06 sierpnia 2012, 16:39

Zupełnie nie rozumiem, dlaczego oczekujesz porady od obcych ludzi. Przecież to jest Twoje życie. Dorosła jesteś. Chcesz dziecko - miej dziecko. Chcesz zdawać - próbuj. Nie będziesz chciała zdawać w ciąży, to zrobisz prawko później. W czym problem ? Ciąża i prawo jazdy się nie wykluczają.
bajencja

Postprzez Asilma » poniedziałek 06 sierpnia 2012, 20:00

Przecież to ze się "starasz" wcale nie znaczy, że od razu czy za 2-3-4 mce zajdziesz w ciąże...A w czym ciąża przeszkadza w egzaminie na prawo jazdy?
Asilma

Postprzez jpl » wtorek 07 sierpnia 2012, 00:26

Ciąża zaawansowana może przeszkodzić, z tego, co wiem, poza tym dochodzi przede wszystkim kwestia stresu, który również może zaszkodzić. Z tego, co wiem, odradza się robienie prawa jazdy w ciąży.

Tak czy owak, powodzenia :!: :wink:
Ostatnio zmieniony środa 08 sierpnia 2012, 02:11 przez jpl, łącznie zmieniany 1 raz
jpl

Postprzez szymon1977 » środa 08 sierpnia 2012, 00:00

mikado napisał(a):(...)co zrobilybyście na moim miejscu?
Na Twoim miejscu zadałbym pytanie ginekologowi: jaki wpływ na zajście w ciążę i przebieg ciąży może mieć stres związany z egzaminem na prawo jazdy?
mikado napisał(a):Co o tym myślicie (...) ?
Myślę, że jeżeli zależy Ci na dziecku to zadałaś pytanie niewłaściwym osobom.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez mikado » środa 08 sierpnia 2012, 14:26

Będę zdawała aż do skutku - to pewne, nie poddam się.
Dlatego martwię się trochę, ile to potrwa, bo długo się czeka na poprawkę. Czy przypadkiem ciąża nie będzie już widoczna.
Jasne, ciąża to nie choroba, ale egzaminatorzy różnie na nią reagują. Wiem że ciąża i prawo jazdy się nie wykluczają. Jednak jest to 'ale'. Nie mogę przerwać i przełożyć egzaminów, gdyż nie chce zdawać później na nowych zasadach.

Pytam Was, ponieważ trudno mi podjąć właściwą decyzję, a jak wiadomo, porady obcych są szczere.
mikado

Postprzez jpl » środa 08 sierpnia 2012, 15:44

Co do zasad, te nowe też będą w końcu dla ludzi... ;) Niemniej, musisz się pospieszyć, tak by egzamin teoretyczny zdać bodajże przed 19 stycznia 2013 roku, bo jest szansa, że wtedy wejdą w życie.
jpl

Postprzez bajencja » środa 08 sierpnia 2012, 17:15

No to sobie sama odpowiedziałaś. Nie chcesz zdawać na nowych zasadach, to najpierw prawko, potem dziecko.
bajencja

Postprzez adalberthus » czwartek 09 sierpnia 2012, 01:19

w ciągu mojej praktyki miałem wiele kursantek w ciąży. Oczywiście, jak przyszły na naukę, to w niej już były ( żeby nie było....).I w różnym stopniu zaawansowania. Jedna z pań urodziła 2 tygodnie po egzaminie. Jej syn zdał egzamin, po moim szkoleniu, w maju tego roku. Do chrztu go nie podawałem, ale tam byłem i ......kefir piłem.
Tak więc ja nie ma reguł czystych na różne sprawy, tak i nie ma na omawianą przypadłość.
A egzaminator nie będzie chciał wprowadzać nerwowej atmosfery, bo wątpię żeby chciał odbierać poród.
Powodzenia
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez reassor » czwartek 09 sierpnia 2012, 15:21

Czemu się koncentrować na jednym?:) i z góry zakładać, że się będzie egzamin zdawało kilkakrotnie.
Trzeba być optymistycznie nastawionym/ą :)
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Powrót do Egzamin na prawo jazdy