Nowe Przepisy - Zdawać na starych czy nowych

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Nowe Przepisy - Zdawać na starych czy nowych

Postprzez adasta1221 » środa 11 lipca 2012, 21:09

Witam serdecznie !
Mam do Was pytanie, mianowicie :
- Czy 3 miesiące przed wprowadzeniem nowych przepisów ośrodki nauki jazdy wprowadzą je już w życie ?
- Prawo jazdy można zdawać 3 miesiące przed urodzinami, więc zaczynając 2 Listopada ( na starych), a kończąc 2 Lutego ( już będą wprowadzone nowe), będę zdawał na starych ?
Jeżeli będą mnie uczyć pod stare, a egzamin zrobią z nowych, co wtedy ?
Ciągle zastanawia mnie fakt czy będę zdawał na starych czy na nowych.. Osobiście wolałbym na starych, ponieważ są łatwiejsze i tańsze :p
adasta1221

Re: Nowe Przepisy - Zdawać na starych czy nowych

Postprzez rafal5757 » niedziela 15 lipca 2012, 19:52

jeżeli nie zdążysz zdać przed wejściem w życie nowych przepisów to będziesz zdawał na nowych zasadach
Havranek - Nauka Jazdy Warszawa
Jazdy doszkalające Warszawa
rafal5757

Postprzez William8 » piątek 27 lipca 2012, 17:22

Liczą się panujące w dniu egzaminu zasady.
Nie można mówić, że uczysz się "pod egzamin", bo ucząc się w dowolnym OSK - uczysz się zasad ruchu drogowego, a nie zasad jazdy na egzaminie ;P
Oczywiście w czasie kursu instruktor wiele razy ostrzeże, na co należy zwracać uwagę podczas egzaminu. Jednak cały kurs, zarówno teoretyczny jak i praktyczny, służy nauczeniu Ciebie ZRD oraz obsługi i kontroli nad pojazdem.

Swoją drogą, to nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy kandydat zgłasza się na egzamin i mówi, że uczył się pod starą zasadę egzaminowania. Później na praktyce egzaminator mógłby się bardziej przyglądać, a egzamin sam w sobie już i tak jest ogromnym stresem.

Ja sam myślałem podobnie jak adasta1221, gdy już w lutym tego roku miały wchodzić te zasady, ale w czasie kursu przestałem myśleć w ten sposób. xD (a zmiany w egzaminowaniu i tak przełożyli :D)

Powodzenia wszystkim. Zwłaszcza tym, którzy będą musieli męczyć się z nowymi egzaminami :wink: Znam w końcu wiele osób, które lubię bardzo i które będą się z tym musiały borykać. :/
I rada - idźcie na kurs z myślą "idę nauczyć się jeździć", a nie - "idę zdać prawko". Bo żeby zdać prawko, trzeba umieć jeździć. A myśląc o samym tylko prawku, możecie wiele nie wynieść z kursu. Na pierwszą jazdę szedłem z nastawieniem, że chcę to zdać, żeby mieć prawko. Ale szybko zmieniłem to rozumowanie i powiedziałem sobie: "Uczę się dla siebie, a nie dla egzaminatora i dla szpanu." Kolejne jazdy szły coraz lepiej. Dlatego nic na siłę i nie na pokaz ;P

Ze spokojnym nastawieniem, wiarą w siebie, ale także zdolnością do samokrytyki i wyciągania odpowiednich wniosków z popełnianych błędów każdy zda :spoko:
Kategoria B zdana za 3 podejściem 27.07.2012 :D
William8

Postprzez Kamasek » sobota 28 lipca 2012, 04:51

Kurs można zacząć 3 miechy przed 18, ale przypuszczam, że to tylko zagmatwany skrót myślowy.
Nowe zasady egzaminowania to najmniejszy problem, bo potem jest okres próbny: Listek(nic wielkiego), obniżenie dozwolonej prędkości max. I limit 3 wykroczeń, a potem reedukacja i znów odliczanie od nowa.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Powrót do Egzamin na prawo jazdy