kopan napisał(a):Zdań nie wolno łączyć bo art 5 wyklucza takie połączenie.
Każde dwa zdania proste można połączyć w jedno zdanie współrzędnie złożone - o tym decydują zasady języka polskiego a nie PoRD. Tyle, że zdania proste sa bardziej czytelne, a PoRD nie jest zastrzeżony dla intelektualistów.
dlatego są dwa zdania w jednym punkcie bo są dwie sytuacje - znaki, brak znaków.
Gdyby chodziło o znaki i brak znaków, to ustawodawca napisałby w jednym zdaniu: "przy wyznaczonych pasach, można zająć dowolny, natomiast przy niewyznaczonych - obowiązuje jazda możliwie blisko prawej krawędzi". Byłoby prosto i czytelnie, bo samo określenie "dowolny", według zasad polskiej pisowni, oznacza
jeden pas.
W rzeczywistości, dwa zdania są dlatego, że jedno stanowi przepis ogólny, a drugie szczególny:
1/ ogólna zasada
"blisko prawej krawędzi" - przy niewyznaczonych pasach sprawa prosta: w jednym miejscu będzie to np. 30 cm od krawędzi, w innym - 80 cm. W końcu to pojazd wyznacza pas ruchu; albo się ten drugi zmieści i będą dwa pasy, albo się nie zmieści i będzie jeden.
Pozostaje pytanie, co robić, gdy pasy ruchu są wyznaczone, ale na prawym się nie zmieszczę (bo dziury na pół pasa), a jeśli pojadę lewym - to zostawiam pół "dobrego" prawego pasa, (tym samym łamię przepis, bo nie jestem "możliwie blisko prawej krawędzi"). Logika nakazywałaby zająć pół prawego, pół lewego - auto się obok mnie nie zmieści, ale choć "motór" się wciśnie.
I na tę okoliczność jest przepis szczegółowy:
2/ przy wyznaczonych pasach ruchu, mogę zająć tylko
jeden pas.
Sorry, motocyklisto, miałam dobre chęci.
Reasumując, przepis mówi dokładnie to, co mówi: masz jechać tak blisko prawej krawędzi jezdni, jak to jest możliwe
oraz masz zmieścić się na jednym pasie. A kierowca ma tak jechać, żeby spełniał oba warunki.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".