Ok. Kilka ostatnich postów przerzuciłem, tak, żeby było do czego się odnosić.
lith
szymon1977 napisał(a):Kopan: Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to twierdzisz, że na podst. Art.5.1. jesteś zwolniony ze stosowania się do Art.13.1., Art.26.1., Art.26.2 na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną. Proszę o wyjaśnienie tej śmiałej teorii, bo jej nie rozumiem.
Jeśli już taki zakres to zgodnie z całym art 5.
Gdyby światła rozstrzygały o pierwszeństwie - co obowiązywało do 1999 roku,(zielone oznaczało zezwolenie na przechodzenie i zezwolenie na ruch...itd.) to rzeczywiście byłeś zwolniony ze stosowania się do Art.13.1., Art.26.1., Art.26.2 bo sygnalizacja rozstrzygała o pierwszeństwie.
Po 1999 roku zmieniono zapisy do sygnalizacji świetlnej i obecnie sygnalizacja zezwala na wejście na przejście lub wjazd za sygnalizator. O dalszym zachowaniu decydują znaki (zgodnie z art. 5.3.) - czyli w naszym przypadku zastosowanie ma Art. 13.1 i Art 26.1 bo te artykuły zawierają normy zachowania na oznakowanym przejściu dla pieszych. (stosujesz sie do znaków regulujących pierwszeństwo przejazdu )
Zgodnie z Art 5.1. nie stosujesz sie do Art 26.2. bo masz sie stosować do znaków a Art 26.2. jest normą ale nie do znaków, jest przepisem z ustawy, normą wynikającą z ustawy(nie tyczącą znaków) - wynika z ustawy.
W ogóle ostatnio zauważyłem, że wszędzie starasz sie przeforsować jakieś ciekawe interpretacje w stylu- jak stosujemy przepis X, to nie stosujemy przepisu Y (chociaż absolutnie nie mają ze sobą nic wspólnego)
To się mylisz bo przepisy tyczą tej samej sytuacji i to jest to wspólne.
A dlaczego przepis X stosujemy a nie Y, to decyduje o tym Art. 5.
PODSTAWY PoRD.
Niestety kompletnie nie rozumiane na tym forum i nie tylko.