Woźniaka i aleja Legionów. Problem który kosztował oblanie.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Woźniaka i aleja Legionów. Problem który kosztował oblanie.

Postprzez Kamix997 » poniedziałek 07 maja 2012, 19:17

Witam. Na samym początku przepraszam, jeśli napisałem coś nie tak, w nie w tym miejscu, ale jestem nowy, proszę o wybaczenie :). Dzisiaj miałem egzamin w Bytomskim WORD-zie. Niestety nie udało mi się osignąc oceny pozytywnej. Najbardziej boli to że uczono mnie inaczej, a na egzaminie wymagano ode mnie czego innego. Na załaczniku niebieską linią jest zaznaczony mój tor jazdy, czerwonym tor jazdy który później wskazał mi egzaminator. Jechaliśmy Woźniaka od strony Strzelców Bytomskich. Dojechaliśmy do skrzyżowania, ustawiłem się przy prawej krawędzi jazdy, po czym wjechałem na wysepkę przy prawej stronie. I usłyszałem "Niestety ale osiagnął Pan wynik negatywny ponieważ miał Pan jechać...". Według egzaminatora miałem na Woźniaka ustawic sie przy lewej krawędzi jezdni, i na wysepke wjechac przy lewej stronie co wydaje mi sie wbrew logice. Rozmawiałem z moim instruktorem i powiedział mi że zrobiłem dobrze, a oblałem bo widocznie było postanowionie to juz przed moim wejściem do samochodu. Rozmawiał z innymi egzaminatorami którzy również mówią że jezdzi sie tam tak jak ja pojechałem...Ale szczerze to cieżko mi teraz powiedziec kto ma racje...Wierze że ile osób tyle bedzie poglądów, ale mimo wszystko bardzo bym prosił o odpowiedz i pomoc bo chciał bym poznac wasze zdanie, a w czwartek mam egzamin poprawkowy i chciałbym wiedziec jak sytuacja sie ma :). Z góry dziękuje i pozdrawiam :)
Załączniki
Bez tytułu.png
Zdjęcie
Bez tytułu.png (244.45 KiB) Przeglądane 3773 razy
Kamix997

Re: Woźniaka i Aleji Legionów. Problem który kosztował oblan

Postprzez Cyberix » poniedziałek 07 maja 2012, 19:39

Obawiam się, że egzaminator mógł mieć rację, bowiem wyjeżdżałeś z ulicy jednokierunkowej. Skręcałeś w lewo zatem powinieneś ten manewr rozpocząć od lewej krawędzi (tak jak zaczyna się czerwona). Ty natomiast pojechałeś od prawej krawędzi o na dodatek odbiłeś w prawo.
Z naprzeciwka żaden samochód nie może wjechać w ulice z której wyjechałeś, zatem manewr możesz dalej kontynuować trzymając się lewej krawędzi, wtedy pojazdy wyjeżdżające z naprzeciwka i skręcające w prawo będą z twojej prawej strony (miniecie się bezkolizyjnie). Tor niebieski jest nieprawidłowy, bo trzymasz się prawej krawędzi skręcając w lewo i tworzysz kolizyjne minięcie się na skrzyżowaniu.
Cyberix

Postprzez dylek » poniedziałek 07 maja 2012, 19:54

Szukając na necie znalazłem coś takiego :
Obrazek(Widok z Legionów na dojeździe do Woźniaka)
Wynikało by z tego, że Woźniaka w miejscu gdzie wyjeżdżałeś jest jednokierunkowa...
A w związku z tym
Art. 22. 1.Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
2.Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.

Może to o to chodziło, zważywszy, że napisałeś :
Jechaliśmy Woźniaka od strony Strzelców Bytomskich. Dojechaliśmy do skrzyżowania, ustawiłem się przy prawej krawędzi jazdy, po czym wjechałem na wysepkę przy prawej stronie.
?

EDIT : w trakcie analizowania posta Cyberix mi się wciął ze swoim :d
Ale cieszę się, że myślimy podobnie :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez M.S. » poniedziałek 07 maja 2012, 21:02

Potwierdzam przedmówców. Tu chodziło o ustawienie się na Woźniaka, a nie późniejszy tor jazdy.
M.S.

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 07 maja 2012, 21:11

Kamix997 napisał(a):. Rozmawiał z innymi egzaminatorami którzy również mówią że jezdzi sie tam tak jak ja pojechałem...Ale szczerze to cieżko mi teraz powiedziec kto ma racje...Wierze że ile osób tyle bedzie poglądów, ale mimo wszystko bardzo bym prosił o odpowiedz i pomoc bo chciał bym poznac wasze zdanie, a w czwartek mam egzamin poprawkowy i chciałbym wiedziec jak sytuacja sie ma :). Z góry dziękuje i pozdrawiam :)

A mnie interesuje dlaczego inni egzaminatorzy, mają odmienne zdanie od tego, który Ciebie egzaminował ? Coś mi tutaj "niepasi" :)

A to odbijanie w prawo niebieskiego --- to już zupełnie nie rozumiem :)

Zaczynam węszyć Art 22.3 , ale to tylko drobna dygresja --- bo raczej dylek i cyberix mają rację :) Nie znam topografii i nie analizowałem map :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szymon1977 » wtorek 08 maja 2012, 22:52

Na zdjęciu skrzyżowania (google mapy) nie widać, aby tor jazdy pojazdu skręcającego w lewo był w jakikolwiek sposób wyznaczony, nie są także rozdzielone pasy uchu dla kierunków przeciwnych na samej przełączce.

037-01v2.png
Tor jazdy pojazdu zielonego wydaje mi się być prawidłowy. To od decyzji kierującego zależy przecież (żaden przepis tego nie określa, ani nie wynika to z oznakowania poziomego) czy będzie się mijać z pojazdem skręcającym w lewo z przeciwka kolizyjnie czy bezkolizyjnie. W tym przypadku kierujący wybrał tor jazdy kolizyjny, ale przecież żaden przepis mu tego wprost nie zabrania. Proszę także zwrócić uwagę na geometrię skrzyżowania. Gdyby kierujący z drogi podporządkowanej wyjechał na wprost i zatrzymał się na przełączce stałby dokładnie na przeciwko pojazdu czarnego jadącego z przeciwka. Pewne skręcenia w prawo celem uniknięcia tego wydaje się być prawidłowe... choć na moim rysunku chyba trochę z tym skręceniem przesadziłem.

037-02.png
Prawidłowy wydaje się być także tor jazdy pojazdu pomarańczowego. Na przełączce jest na tyle dużo miejsca, że jeżeli ustawi się przy lewym krawężniku nie będzie przeszkadzał skręcającym w lewo pojazdom jadącym z przeciwka. Żaden przepis jednak nie nakazuje takiego toru jazdy.

O ile celowe wydaje się przejechanie przez skrzyżowanie tak, jak pojazd pomarańczowy to tor jazdy pojazdu zielonego pomimo, że jest pewnym błędem "taktycznym" to chyba raczej nie jest niezgodny z przepisami?

EDIT: Poprawiony rysunek.
Ostatnio zmieniony środa 09 maja 2012, 01:39 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » środa 09 maja 2012, 01:18

Sorry, ale zielony wjeżdża niby z lewego, a w trakcie przejazdu przez skrzyżowanie jakby nigdy nic przesuwa się na prawy. To w końcu skręca w lewo z prawego, czy z lewego? I jak zielony jedzie jak pokazałeś to co ma się stać z pojazdem jadącym ewentualnie prawym pasem prosto? Wyparować ma?
lith

Postprzez szymon1977 » środa 09 maja 2012, 01:30

Ja tam dwóch pasów nie widzę. A jeżeli są to zielony oczywiście powinien zostawić odpowiednią ilość miejsca dla jadącego na wprost. Dlatego właśnie napisałem, że...
szymon1977 napisał(a):na moim rysunku chyba trochę z tym skręceniem przesadziłem.
Specjalnie dla Ciebie rysunek poprawiłem.

A jakieś konkrety odnośnie sytuacji czy tylko nic nie wnoszące do dyskusji komentarze odnośnie symbolicznie narysowanego rysunku?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Cyberix » środa 09 maja 2012, 11:36

Obrazek
Trasa czarna która pojechał na egzaminie jest najbardziej kolizyjną wersją.
Cyberix

Postprzez szymon1977 » środa 09 maja 2012, 21:17

Cyberix napisał(a):Trasa czarna która pojechał na egzaminie jest najbardziej kolizyjną wersją.
Całkiem możliwe. Ale w rzeczywistości nie jadą wszyscy na raz, a nawet jeżeli to punkty kolizyjne nie utworzą się w takiej ilości, jeżeli tylko kierowcy ustąpią pierwszeństwa. Co więcej, w pewnej sytuacji - gdy jadący z przeciwka pojazd czarny skręcając w lewo także wybierze kolizyjny sposób minięcia się na krzyżowaniu jest to jedyny prawidłowy tor jazdy.
Cyberix napisał(a):tworzysz kolizyjne minięcie się na skrzyżowaniu.
Jeżeli pojazd czarny będzie jedynym pojazdem na skrzyżowaniu to zależnie od jego toru jazdy może okazać się, że zielony jadąc właśnie w ten sposób uniknie utworzenia kolizyjnego toru jazdy.

Ale nie w tym rzecz, aby licytować się, w ilu przypadkach lepszy jest tor jazdy pomarańczowy a w ilu zielony. Krótkie pytanie, krótka odpowiedź: czy taki tor jazdy - chodzi o mój zielony jest niezgodny z przepisami? Nie chodzi mi o to, czy jest błędem, ani jak poważnym. Pytam w prost, czy jest niezgodny z przepisami?
037-01v2.png
szymon1977

Postprzez Cyberix » czwartek 10 maja 2012, 08:48

dylek napisał(a):...że Woźniaka w miejscu gdzie wyjeżdżałeś jest jednokierunkowa...
A w związku z tym
Art. 22. 1.Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
2.Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.

Może to o to chodziło, zważywszy, że napisałeś :
Jechaliśmy Woźniaka od strony Strzelców Bytomskich. Dojechaliśmy do skrzyżowania, ustawiłem się przy prawej krawędzi jazdy, po czym wjechałem na wysepkę przy prawej stronie.

Czego jeszcze oczekujesz w tym temacie?
Cyberix

Postprzez maryann » czwartek 10 maja 2012, 10:04

Tutaj te przerwa w Aleji Legionów utworzona na okolioczność skrzyżowania się z Woźniaka jest przeznaczona do ruchu dwukierunkowego. W takich okolicznościach przepis skręt w lkewo opisuje jasno: nie przy lewej krawędzi tylko ustawić się trzeba przy osi jezdni.
szymon1977 napisał(a):
037-02.png
Prawidłowy wydaje się być także tor jazdy pojazdu pomarańczowego. Na przełączce jest na tyle dużo miejsca, że jeżeli ustawi się przy lewym krawężniku nie będzie przeszkadzał skręcającym w lewo pojazdom jadącym z przeciwka. Żaden przepis jednak nie nakazuje takiego toru jazdy.
Owszem, ale to jednoznacznie widać tylko na miejscu w określonej sytuacji- dwie osobówki skręcające w lewo miną się prawymi bokami, ale choć jeden będzie grubszy, to chyba już nie. Na pewno więc bezdyskusyjny jest tor podobny do twojego zielonego. Bliższe trzymanie się prawej na pewno było przyczyną oblania.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » czwartek 10 maja 2012, 10:55

Wszyscy skupiliście się na torze jazdy moim pomarańczowym, bezkolizyjnym sposobie pokonania skrzyżowania. Czytając Wasze wypowiedzi można odnieść wrażenie, że jest to jedyny zgodny z przepisami sposób skręcenia w lewo.
Cyberix napisał(a):Czego jeszcze oczekujesz w tym temacie?
Potwierdzenia, że tor jazdy zielonego jest zgodny z przepisami i nie byłby przyczyną "oblania " egzaminu.
maryann napisał(a):Na pewno więc bezdyskusyjny jest tor podobny do twojego zielonego.
Dokładnie o to mi chodziło.
szymon1977

Postprzez Cyberix » czwartek 10 maja 2012, 12:35

Obrazek
http://zapodaj.net/images/8cec8b6a5085.png
Nadal uważam, że zielony za bardzo pcha się w prawą stronę. Ale może się czepiam :wink:
Ostatnio zmieniony czwartek 10 maja 2012, 15:15 przez Cyberix, łącznie zmieniany 1 raz
Cyberix

Postprzez oskbelfer » czwartek 10 maja 2012, 15:09

Oczywiście Cyberix, że mas rację :) bezsens totalny, kierunek w lewo a jedzie w prawo -- no chyba że był to zestaw C+E :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze