Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Kamix997 » poniedziałek 07 maja 2012, 19:17
przez Cyberix » poniedziałek 07 maja 2012, 19:39
przez dylek » poniedziałek 07 maja 2012, 19:54
Art. 22. 1.Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
2.Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
?Jechaliśmy Woźniaka od strony Strzelców Bytomskich. Dojechaliśmy do skrzyżowania, ustawiłem się przy prawej krawędzi jazdy, po czym wjechałem na wysepkę przy prawej stronie.
przez M.S. » poniedziałek 07 maja 2012, 21:02
przez oskbelfer » poniedziałek 07 maja 2012, 21:11
Kamix997 napisał(a):. Rozmawiał z innymi egzaminatorami którzy również mówią że jezdzi sie tam tak jak ja pojechałem...Ale szczerze to cieżko mi teraz powiedziec kto ma racje...Wierze że ile osób tyle bedzie poglądów, ale mimo wszystko bardzo bym prosił o odpowiedz i pomoc bo chciał bym poznac wasze zdanie, a w czwartek mam egzamin poprawkowy i chciałbym wiedziec jak sytuacja sie ma. Z góry dziękuje i pozdrawiam
przez szymon1977 » wtorek 08 maja 2012, 22:52
przez lith » środa 09 maja 2012, 01:18
przez szymon1977 » środa 09 maja 2012, 01:30
Specjalnie dla Ciebie rysunek poprawiłem.szymon1977 napisał(a):na moim rysunku chyba trochę z tym skręceniem przesadziłem.
przez Cyberix » środa 09 maja 2012, 11:36
przez szymon1977 » środa 09 maja 2012, 21:17
Całkiem możliwe. Ale w rzeczywistości nie jadą wszyscy na raz, a nawet jeżeli to punkty kolizyjne nie utworzą się w takiej ilości, jeżeli tylko kierowcy ustąpią pierwszeństwa. Co więcej, w pewnej sytuacji - gdy jadący z przeciwka pojazd czarny skręcając w lewo także wybierze kolizyjny sposób minięcia się na krzyżowaniu jest to jedyny prawidłowy tor jazdy.Cyberix napisał(a):Trasa czarna która pojechał na egzaminie jest najbardziej kolizyjną wersją.
Jeżeli pojazd czarny będzie jedynym pojazdem na skrzyżowaniu to zależnie od jego toru jazdy może okazać się, że zielony jadąc właśnie w ten sposób uniknie utworzenia kolizyjnego toru jazdy.Cyberix napisał(a):tworzysz kolizyjne minięcie się na skrzyżowaniu.
przez Cyberix » czwartek 10 maja 2012, 08:48
dylek napisał(a):...że Woźniaka w miejscu gdzie wyjeżdżałeś jest jednokierunkowa...
A w związku z tymArt. 22. 1.Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
2.Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
Może to o to chodziło, zważywszy, że napisałeś :Jechaliśmy Woźniaka od strony Strzelców Bytomskich. Dojechaliśmy do skrzyżowania, ustawiłem się przy prawej krawędzi jazdy, po czym wjechałem na wysepkę przy prawej stronie.
przez maryann » czwartek 10 maja 2012, 10:04
Owszem, ale to jednoznacznie widać tylko na miejscu w określonej sytuacji- dwie osobówki skręcające w lewo miną się prawymi bokami, ale choć jeden będzie grubszy, to chyba już nie. Na pewno więc bezdyskusyjny jest tor podobny do twojego zielonego. Bliższe trzymanie się prawej na pewno było przyczyną oblania.szymon1977 napisał(a):037-02.pngPrawidłowy wydaje się być także tor jazdy pojazdu pomarańczowego. Na przełączce jest na tyle dużo miejsca, że jeżeli ustawi się przy lewym krawężniku nie będzie przeszkadzał skręcającym w lewo pojazdom jadącym z przeciwka. Żaden przepis jednak nie nakazuje takiego toru jazdy.
przez szymon1977 » czwartek 10 maja 2012, 10:55
Potwierdzenia, że tor jazdy zielonego jest zgodny z przepisami i nie byłby przyczyną "oblania " egzaminu.Cyberix napisał(a):Czego jeszcze oczekujesz w tym temacie?
Dokładnie o to mi chodziło.maryann napisał(a):Na pewno więc bezdyskusyjny jest tor podobny do twojego zielonego.
przez Cyberix » czwartek 10 maja 2012, 12:35
przez oskbelfer » czwartek 10 maja 2012, 15:09