Wikuss napisał(a):Więc kto?
Jeszcze raz: obaj mają obowiązek ustąpienia.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Drezyna » środa 25 kwietnia 2012, 13:01
Wikuss napisał(a):Więc kto?
przez szerszon » środa 25 kwietnia 2012, 13:11
przez sankila » czwartek 26 kwietnia 2012, 00:56
Nie "jak mi się podoba", tylko jak nakazują przepisy. A przepisy wymagają, żebyś jechał prawym pasem, jeśli jest na nim miejsce. Na lewy wjeżdżasz na czas wyprzedzania, gdy chcesz skręcić w lewo, gdy prawy jest zajęty, gdy mają różną prędkość. Innymi słowy, musisz mieć uzasadnienie, dlaczego jedziesz lewym pasem, chociaż prawy jest wolny. Albo wracasz na prawy pas po wyprzedzeniu, albo kontynuujesz jazdę lewym pasem, bo ... (tu wpisać powód). Odpowiedzi: "bo mi się tak podoba" - PoRD nie przewiduje.szerszon napisał(a):jadę sobie i mogę zmienic pas jak mi sie podoba
A i owszem. Uważam, że na wszystkich uczestnikach ruchu ciąży jednakowy obowiązek jazdy zgodnie z przepisami. Pojazdy "specjalnej troski" są odpowiednio oznakowane; kierowców specjalnej troski, o ograniczonej odpowiedzialności za zachowanie na drodze, ustawodawstwo nie przewiduje.wiekszy obowiązek ciaży na włączającym sie do ruchu....uważasz inaczej ?
przez szymon1977 » czwartek 26 kwietnia 2012, 02:24
Nie wiem, czy to nie przypadek, ale chyba to jest właśnie sedno sprawy.sankila napisał(a):Przepisy drogowe są wyjątkowo spójne i logiczne - wystarczy ich przestrzegać (wszystkich - bez wyboru działu i artykułów) i nie dojdzie do sytuacji, w której będziesz się zastanawiał, który jest ważniejszy.
przez szerszon » czwartek 26 kwietnia 2012, 08:04
sankila napisał(a):1.Nie "jak mi się podoba", tylko jak nakazują przepisy
2.A i owszem. Uważam, że na wszystkich uczestnikach ruchu ciąży jednakowy obowiązek jazdy zgodnie z przepisami. Pojazdy "specjalnej troski" są odpowiednio oznakowane; kierowców specjalnej troski, o ograniczonej odpowiedzialności za zachowanie na drodze, ustawodawstwo nie przewiduje.
3.Chcesz lansować teorię "wszyscy kierowcy są równi, ale niektórzy są równiejsi od innych?
4.Przepisy drogowe są wyjątkowo spójne i logiczne - wystarczy ich przestrzegać (wszystkich - bez wyboru działu i artykułów) i nie dojdzie do sytuacji, w której będziesz się zastanawiał, który jest ważniejszy.
przez kg1956 » czwartek 26 kwietnia 2012, 10:24
szymon1977 napisał(a):(...)Choć w sumie, skoro Art.5.1. nie ma tutaj zastosowania, to obaj kierujący w tej sytuacji mają obowiązek ustąpić pierwszeństwa, (...) więc obaj się zatrzymują (...)
przez lith » czwartek 26 kwietnia 2012, 12:50
przez Drezyna » czwartek 26 kwietnia 2012, 12:59
przez szerszon » czwartek 26 kwietnia 2012, 13:09
Drezyna napisał(a):Powtarzam po raz kolejny: 17 i 22 obligują obu kierowców do ustąpienia pierwszeństwa,
przez kopan » czwartek 26 kwietnia 2012, 15:15
lith napisał(a):Tylko co mi po tym, że Drezyna z Kopanem uznają, że mają rację skoro nikt inny mi tego nie uzna? Ani policja, ani sąd, nikt kto się tym zajmuje. Prawo obowiązuje takie jakie jest interpretowane przez organy się tym zajmujące, a nie jak sobie to wymyślę, czy mi ktoś powie, że on to tak interpretuje. W najlepszym razie będę się czuł poszkodowany, że niesprawiedliwy sąd nie rozumie pordu. O, jakby kopan był biegłym powoływanym przed sąd w takich sytuacjach to miałoby to jakiś sens, a tak te kombinacje to sztuka dla sztuki.
przez kg1956 » czwartek 26 kwietnia 2012, 15:16
przez oskbelfer » czwartek 26 kwietnia 2012, 15:19
szerszon napisał(a):Drezyna napisał(a):Powtarzam po raz kolejny: 17 i 22 obligują obu kierowców do ustąpienia pierwszeństwa,
Oczywiscie ,ze obligują, tylko nie w przypadku, gdy ktos sie włącza do ruchu....
czy doczekam sie od szanownego kolegi kto bedzie miał pierwszeństwoi dlaczego, gdy pojzad bedzie właczał się do ruchu cofając ?
czy szanowny kolega potupie nóżkami i bedzie po raz kolejny powtarzał....
przez kopan » czwartek 26 kwietnia 2012, 16:35
przez szerszon » czwartek 26 kwietnia 2012, 19:56
przez Drezyna » czwartek 26 kwietnia 2012, 19:57