Konwencja Wiedeńska- czy obowiązuje

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Konwencja Wiedeńska- czy obowiązuje

Postprzez kopan » sobota 07 kwietnia 2012, 20:26

A co Ty.
Myślisz że czytam połówki??

Jeśli się jej nie da pogodzić.
Bo legislatory zaspały lub olały nowelizację ustawy.
To tylko wtedy wyjątkowo.
A normalnie, no wiesz.

Tylko o czym My możemy podyskutować jak nad jedną prostą kwestią tyle czasu schodzi ??
kopan

Postprzez lith » sobota 07 kwietnia 2012, 22:53

Jakoś mnie to powoływanie się na KW nie przekonuje specjalnie. Skoro nie można być pewnym powołując się na definicje z PoRD to coś czuję, że broniąc się KW przez polskie sądy zostałbym zlany totalnie nawet specjalnie nikt by mi nie wytłumaczył dlaczego. Przykład mam choćby z takich niezgodności na polu uprawnień żeglarskich, gdzie niby umowy międzynarodowe zobowiązują do uznawania zagranicznych, ale nie są uznawane, bo nie.
lith

Postprzez Zonaimad » sobota 07 kwietnia 2012, 23:06

Skoro nie można być pewnym powołując się na definicje z PoRD to coś czuję, że broniąc się KW przez polskie sądy zostałbym zlany totalnie nawet specjalnie nikt by mi nie wytłumaczył dlaczego.

Myślę, że mógłbyś się zdziwić. No ale na polskich sądach się sprawiedliwość nie kończy.
Zonaimad

Postprzez lith » sobota 07 kwietnia 2012, 23:10

W przypadku KW chyba się kończy... przynajmniej z tego co tu zacytowaliście tak wynika.
lith

Postprzez Radhezz » sobota 07 kwietnia 2012, 23:35

No tak, ale było pytanie czy KW obowiązuje obywateli RP. Odpowiedź oficjalną myślę że już mamy. Natomiast dyskusja o ułomności rodzimego prawa i systemu sądowniczego by zajęła jeszcze wiele stron ;)
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez kopan » niedziela 08 kwietnia 2012, 07:33

Gdzie masz jakąś oficjalną odpowiedź ??
Ja nie widzę.
Chyba nie myślisz o tej pseudo ekspertyzie.

ARTYKUŁ3
Obowiązki Umawiających się Stron
1. a) Umawiające się Strony podejmą właściwe środki w celu zapewnienia zgodności zasad ruchu drogowego, obowiązujących na ich terytoriach, z istotną treścią postanowień rozdziału II niniejszej konwencji. Zasady te, pod warunkiem że nie będą w żadnym punkcie sprzeczne z tymi postanowieniami:
i)mogą nie zawierać tych wszystkich postanowień, które mają zastosowanie do sytuacji nie występujących na terytoriach Umawiających się Stron;
ii)mogą zawierać postanowienia nie przewidziane w wymienionym rozdziale II.
b)Postanowienia niniejszego ustępu nie zobowiązują Umawiających się Stron do wprowadzania sankcji karnych za każde naruszenie postanowień rozdziału II, które to postanowienia przyjęły do swoich zasad ruchu drogowego.

Tylko stosować bezpośrednio i niech sąd sądzi kierującego jako stronę Konwencji Wiedeńskiej.

KW obowiązuje Państwo Polskie a nie bezpośrednio obywateli.
kopan

Postprzez Zonaimad » niedziela 08 kwietnia 2012, 14:56

KW obowiązuje Państwo Polskie a nie bezpośrednio obywateli.

To, że parę artykułów KW odnosi się do państwa nie oznacza, że cała KW jest skierowana wyłącznie do państwa. ;)

W Prawie o ruchu drogowym w paru miejscach masz następującą delegację:
Minister właściwy do spraw wewnętrznych w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw transportu, uwzględniając potrzebę (...) określi w drodze rozporządzenia...

Czy to Twoim zdaniem oznacza, że Prawo o ruchu drogowym to akt prawny skierowany wyłącznie do Ministra, za nieprzestrzeganie PRD sądzony powinien być Minister, a nas, kierowców, obowiązuje wyłącznie to, co Minister określi w drodze rozporządzenia? ;) Rozporządzenie podporządkowane jest ustawie tak, jak ustawa podporządkowana jest umowie międzynarodowej.

Chociaż oczywiście wątpię, żeby argumentacja ta przemówiła do ludzi mądrzejszych od konstytucjonalistów, innych prawników i autorów podręczników...
Zonaimad

Postprzez kopan » niedziela 08 kwietnia 2012, 21:25

To, że parę artykułów KW odnosi się do państwa nie oznacza, że cała KW jest skierowana wyłącznie do państwa.

No tośmy pogadali.
Człeku przeczytaj ten dokument bo pojecie nie masz o czym mówisz.
Co do Kowalskiego jest skierowana ??
Czy może określa jak strona KW w swoim prawie ma określić zachowanie Kowalskiego (minimalne zachowanie bo i więcej może)
kopan

Postprzez maryann » wtorek 10 kwietnia 2012, 09:01

Zonaimad napisał(a):są na tym forum osoby w niektórych kwestiach wydające się trochę lepiej zorientowanymi
Czy ktoś z "lepiej zorientowanych" wyjaśni mi, dlaczego na tej samej drodze spotykaja się ludzie stosujący odmienne zasady ruchu, odmiennie regulujące ich wzajemne relacje? Czy na tym samym Stadionie Narodowym mogą stanąć naprzeciw siebie drużyny grające w tę samą niby grę, ale w/g różniących się przepisów i reguł?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Drezyna » wtorek 10 kwietnia 2012, 11:03

maryann napisał(a): Czy ktoś z "lepiej zorientowanych" wyjaśni mi, dlaczego na tej samej drodze spotykaja się ludzie stosujący odmienne zasady ruchu, odmiennie regulujące ich wzajemne relacje?

Ja ci wyjaśnię. Nikt nigdzie nikomu nie zagwarantował pełnej spójności, jednoznaczności i jednolitej interpretacji prawa.
KW o ruchu drogowym obowiązuje w Polsce wyłącznie w zakresie opisanym w: Dz. U. z dnia 24 lutego 1988 r. Nr 5 poz. 40, zm. poz.44.
Jedynym władnym organem do zmiany ewentualnych "różniących się przepisów i reguł" jest Sejm RP.
Drezyna

Postprzez maryann » wtorek 10 kwietnia 2012, 11:26

A co gwarantuje art.4.? Tez nic?
maryann

Postprzez Drezyna » wtorek 10 kwietnia 2012, 14:11

Art. 4. czego?
Drezyna

Postprzez maryann » wtorek 10 kwietnia 2012, 14:50

Skoro na tym forum nie napisałem czego, to tylko jednego.
--------------------------
Właśnie zauważyłem, że nie tylko kol. Drezyna ale i podobnie kol. ella nie wiedzą co jest podstawą tutejszych rozważań, więc uzupełniam(ponieważ może byc takich więcej): chodzi o artykuł kodeksu drogowego, nazywany też PoRD lub Ustawą prawo o ruchu drogowym.
maryann

Postprzez Drezyna » środa 11 kwietnia 2012, 13:26

No popatrz! A ja najpierw myślałem, że chodzi ci zgodnie z tematem o KW o ruchu..., potem, skoro o gwarancjach, pomyślałem o Konstytucji, Karcie Praw i Karcie Gwarancyjnej, a tu taka niespodzianka! PoRD miał na myśli! No, no - zaskakujesz, chłopie :wow:
Drezyna

Postprzez Zonaimad » środa 11 kwietnia 2012, 19:32

maryann napisał(a):Czy na tym samym Stadionie Narodowym mogą stanąć naprzeciw siebie drużyny grające w tę samą niby grę, ale w/g różniących się przepisów i reguł?

Może się zdarzyć tak, że jedna z drużyn kompletnie nie będzie wiedziała, jakie przepisy i reguły ma stosować - miała niby szkolenie z reguł i nawet zdała z nich egzamin, ale coś z tym szkoleniem było nie tak.
Zonaimad

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka