Niestety twój pogląd opiera sie o wiarę że Ci to na pewno się nie mylą.
Niestety, Twój pogląd prawdopodobnie opiera się o wiarę, że Ty się na pewno nie mylisz.

Tymczasem przyznasz, już na pierwszy rzut oka, że jednak są na tym forum osoby
w niektórych kwestiach wydające się trochę lepiej zorientowanymi od Ciebie.
W ogóle czytałeś KW
Czytałem KW.
bo jak twierdzisz że nie zawiera zobowiązań do konkretnych rozwiązań w prawie stron sygnatariuszy to znaczy że na oczy nie widziałeś KW
Nie przeczę, że zawiera, ale zawiera również przepisy do bezpośredniego stosowania.
Oczywiście że ten pogląd to wynik sugerowania sie tą pseudo ekspertyzą.
Wynik sugerowania się obowiązującą w Polsce hierarchią źródeł prawa powszechnie obowiązującego. Pozwól, że wyjaśnię to Tobie i innym. W dużym uproszczeniu, bo i sam prawnikiem nie jestem i wchodzenie w szczegóły mogło by tylko zamieszać.
Najniższe znaczenie w hierarchii mają akty prawa lokalnego (np. uchwały rady gmin) oraz rozporządzenia. Przed nią są ustawy. Jeszcze wcześniej - ratyfikowane umowy międzynarodowe. Na samym szczycie - Konstytucja. To wersja konstytucjonalistów, bo europeiści uważają, że prawo UE jest najwyższym źródłem prawa - przed Konstytucją, ale to akurat mało istotny dla nas tutaj spór.
Są to źródła
prawa powszechnie obowiązującego, czyli właśnie zawierającego generalne normy dotyczące
obywateli.
Umowy, które Ty masz na myśli, nie podlegają ratyfikacji (nie stają się więc źródłami prawa powszechnie obowiązującego). Są to akty prawa wewnętrznego wiążące w jakiś sposób urzędników, którzy je podpisali. Jak jednak zapewne wiesz, KW została ratyfikowana i opublikowana w Dz.U. Stała się tym samym źródłem prawa powszechnie obowiązującego. Nas wszystkich.
Zadanie domowe: uchwała rady gminy dopuszcza aresztowanie gapowicza na 30 dni przez straż gminną. Czy straż gminna może zaaresztować takiego gapowicza powołując się na uchwałę rady gminy? Aresztowany gapowicz złoży do prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa - porwaniu i przetrzymywaniu wbrew woli (kodeks karny). Czy prokuratura rozpocznie śledztwo, czy też może je umorzy?
Zadanie domowe numer 2: po co w Konstytucji przepis dotyczący kolizji ustaw z umowami międzynarodowymi, skoro one według Ciebie są jedynie od nakazywania państwom zmiany prawa?
Zadanie domowe numer 3: co to jest "ratyfikacja"?

Czym się różni od "podpisania" umowy?

Zadania są do przemyślenia.