skręcający tramwaj na skrzyżowaniu (i inne)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

skręcający tramwaj na skrzyżowaniu (i inne)

Postprzez Rilch » sobota 07 kwietnia 2012, 03:22

Witam, czytałem sobie artykuł:
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... ic,1781034
I zdziwiła mnie sytuacja na ich 4-tym skrzyżowaniu gdzie zarówno tramwaj jak i samochód skręcają - czy ktoś potrafi mi wyjaśnić jaka filozofia kryje się za takimi przepisami o pierwszeństwie (o ile w ogóle takowe istnieją - uczono mnie na kursie czego innego w takich sytuacjach i chyba nawet na starym teście teoretycznym była podobna sytuacja).

Skoro już i tak jestem przy tym artykule, na ich następnym przykładzie z rondem - dlaczego pojazd zjeżdżający z wewnętrznego pasa na rondzie ma ustąpić pojazdowi wjeżdżającemu z prawej strony, jeżeli ten ma namalowane na jezdni że ma ustąpić pierwszeństwa? Gdyby nie miał to rozumiem, ale autorzy nic o tym nie wspominają.
Rilch

tramwaj vs pierwszeństwo

Postprzez oskinstruktor » sobota 07 kwietnia 2012, 04:48

Czy ktoś może mnie oświecić odnośnie sytuacji z tramwajami?

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... ic,1781034

Skąd motorniczy ma taką wiedzę a kierowca już jej nie posiada?

edit: Połączone. lith
oskinstruktor

Re: skręcający tramwaj na skrzyżowaniu (i inne)

Postprzez szerszon » sobota 07 kwietnia 2012, 10:57

Paragraf 95.4 z Dz.U 170 co do tramwaju.
A o rondzie to juz szkoda gadać....
szerszon

Postprzez M.S. » sobota 07 kwietnia 2012, 11:05

Odpowiedni zapis możemy znaleźć w Rozporządzeniu w sprawie znaków i sygnałów:
Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić ... pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym znaczonym
znakami C-12.

Jeżeli chodzi o twoje drugie pytanie:
dlaczego pojazd zjeżdżający z wewnętrznego pasa na rondzie ma ustąpić pojazdowi wjeżdżającemu z prawej strony, jeżeli ten ma namalowane na jezdni że ma ustąpić pierwszeństwa?

To tutaj oczywiście pierwszeństwo mają znaki i pojazd zjeżdżający z pasa wewnętrznego nie musi ustępować temu "wjeżdżającemu z prawej strony tego pasa"
M.S.

Postprzez maryann » sobota 07 kwietnia 2012, 11:35

szerszon napisał(a):A o rondzie to juz szkoda gadać....
Tak, chyba to była pierwsza rozsądna informacja, jaka pojawiła się w szerszych mediach nt rond!
Ostatnio zmieniony wtorek 10 kwietnia 2012, 08:26 przez maryann, łącznie zmieniany 1 raz
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez cman » sobota 07 kwietnia 2012, 11:39

Pytanie brzmiało:
Rilch napisał(a):(...) czy ktoś potrafi mi wyjaśnić jaka filozofia kryje się za takimi przepisami o pierwszeństwie (...)
cman

Postprzez lith » sobota 07 kwietnia 2012, 11:49

Pewnie taka, żeby mając zielone można było beztrosko do przodu się posuwać :P Dzięki temu zielone-prosto może dość duże prędkości utrzymywać i nie dochodzi do wbijania się rozpędzonych autek w usiłujące skręcić tramwaje. Więc jak dla mnie to ma podnosić przepustowość i prędkość pokonywania skrzyżowań.
lith

Re: tramwaj vs pierwszeństwo

Postprzez pugo » sobota 07 kwietnia 2012, 12:58

Podepnę się do wątku. Powyższy przepis był mi znany, ale mam wątpliwości co do innej sytuacji. Torowisko tramwajowe biegnie wzdłuż drogi głównej, po prawej stronie jezdni. Na skrzyżowaniu z drogą podporządkowaną tramwaj przejeżdża na drugą stronę jezdni i jedzie dalej prosto po lewej stronie. Czy w takiej sytuacji tramwaj ma pierwszeństwo nad samochodem jadącym drogą główną?
pugo

Postprzez oskinstruktor » sobota 07 kwietnia 2012, 23:13

Ja jak nic na tak oznakowanym skrzyżowaniu pojechałbym przed tramwajem.
oskinstruktor

Postprzez scorpio44 » sobota 21 kwietnia 2012, 00:07

Co do tej filozofii to kolegę chyba przede wszystkim kłuje w oczy ta niekonsekwencja, że jeżeli samochód jedzie prosto, to tramwaj musi go przepuścić, a jeżeli skręca w prawo, to już nie, i nie może rozgryźć, skąd się ona bierze. No więc bierze się stąd, że ten pierwszy przypadek (z samochodem jadącym prosto i mającym pierwszeństwo przed tramwajem) jest najogólniej mówiąc wyjątkiem od zasady, że tramwaj ma zawsze pierwszeństwo. W dodatku (jak zostało już wspomniane) ów wyjątek nie jest zapisany w przepisach ogólnych, ale w rozporządzeniu o znakach i sygnałach. Intencje ustawodawca zapewne miał mniej więcej takie jak wyjaśnił Lith. No a że wyjątek ten dotyczy tylko sytuacji, kiedy samochód jedzie prosto, to przed skręcającym w prawo tramwaj ma już pierwszeństwo na mocy zasad ogólnych.

pugo napisał(a):Torowisko tramwajowe biegnie wzdłuż drogi głównej, po prawej stronie jezdni. Na skrzyżowaniu z drogą podporządkowaną tramwaj przejeżdża na drugą stronę jezdni i jedzie dalej prosto po lewej stronie. Czy w takiej sytuacji tramwaj ma pierwszeństwo nad samochodem jadącym drogą główną?

Jeżeli dobrze rozumiem sytuację, to tramwaj de facto przez cały czas znajduje się na drodze z pierwszeństwem, a zatem przecinając drogę samochodom ma przed nimi pierwszeństwo.
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze