Konwencja Wiedeńska- czy obowiązuje

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Konwencja Wiedeńska- czy obowiązuje

Postprzez Zonaimad » czwartek 05 kwietnia 2012, 00:31

I rzeczywiście czytasz nie to, co powinieneś- bo kierowców obowiązuje kodeks drogowy, a nie 220(to bardziej elektryków?), Konwencja Wiedeńska ani regulamin izby wytrzeźwień...

Konwencja wiedeńska o ruchu drogowym jest jak najbardziej elementem krajowego porządku prawnego i jak najbardziej obowiązuje w tym miejscu i w każdym innym na naszych drogach. ;)
Zonaimad

Re: Pas włączenia.

Postprzez maryann » piątek 06 kwietnia 2012, 08:59

Słyszałem już nie raz. Czy są na to jakies dowody pozasądowe? Ktokolwiek uczy KW i ktokolwiek zdaje egzamin z KW? Ktokolwiek w Polsce dostał mandat z jakiegos artykułu 220? W Polsce to martwa ustawa.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Zonaimad » piątek 06 kwietnia 2012, 16:06

Słyszałem już nie raz. Czy są na to jakies dowody pozasądowe? Ktokolwiek uczy KW i ktokolwiek zdaje egzamin z KW?

W obecnym stanie prawnym, w sytuacji, w której ktoś - stosując się do KW - spowoduje wypadek, albo dostanie mandat, którego w zgodzie z postanowieniami obowiązującej u nas wersji KW dostać nie powinien, sąd przyzna rację oczywiście osobie stosującej się do KW. I tyle w tym temacie. KW jest u nas jak najbardziej obowiązującym prawem - a to, że obywatele, policja i organy administracji państwowej ani go nie przestrzegają ani go nie stosują (prawdopodobnie w ogóle o tym akcie nie wiedząc) to inna sprawa . Do czasu, aż ktoś się na to prawo nie powoła, bo - jak wiadomo - nieznajomość prawa szkodzi i nie zwalnia z jego przestrzegania.
Zonaimad

Postprzez kopan » piątek 06 kwietnia 2012, 16:50

Od kiedy to KW jest obowiązującym prawem w Polsce ??
Masz na to jakąś podstawę prawną ??
Bo z tych podstaw co ja znam, to Nas u nas obowiązuje nasza ustawa PORD.

Zresztą tak na chłopski rozum, jak mogą obowiązywać dwa zbiory przepisów, regulujących te same zagadnienia ??

Zadaj to pytanie pseudo ekspertom co z powietrza dziwną ekspertyzę wymyślili.
kopan

Re: Konwencja Wiedeńska- czy obowiązuje

Postprzez Zonaimad » piątek 06 kwietnia 2012, 17:34

Ratyfikowane umowy międzynarodowe, według naszej konstytucji, mają pierwszeństwo przed prawodawstwem krajowym.

Zresztą tak na chłopski rozum, jak mogą obowiązywać dwa zbiory przepisów, regulujących te same zagadnienia ??

Ależ tak jest. Zwłaszcza odkąd jesteśmy w Unii Europejskiej jest tak w olbrzymiej ilości dziedzin życia.
Zonaimad

Postprzez kopan » piątek 06 kwietnia 2012, 18:13

Ta dawaj od razu tę głupawą ekspertyzę, mająca na celu wprowadzenie zamieszania.
A to mądre ale z innego punktu widzenia i celu.

Nie cedź po dwa wyrazy i to całkowicie niedokładnie jak w oryginale.

Jeździsz bicyklem ??

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 12)
kopan

Postprzez Zonaimad » piątek 06 kwietnia 2012, 18:59

Ta dawaj od razu tę głupawą ekspertyzę, mająca na celu wprowadzenie zamieszania.

Nie pamiętam, gdzie ona leży, na dobrą sprawę nawet jej nie czytałem. ;) Nie wystarczy po prostu jasny, wyraźny i klarowny przepis naszej konstytucji? Art 91.2 Umowa międzynarodowa ratyfikowana za uprzednią zgodą wyrażoną w ustawie ma pierwszeństwo przed ustawą, jeżeli ustawy tej nie da się pogodzić z umową
To już na lekcjach wiedzy o społeczeństwie w dzisiejszych gimnazjach uczą takich rzeczy. :)
Jeździsz bicyklem ??

A co to ma do rzeczy? Bicyklem, samochodem osobowym, ciągnikiem rolniczym się zdarzyło, a nawet za nastawnikiem tramwaju parę razy... :wink: To chyba nie jest temat "biografia Zonaimada"? ;)
Zonaimad

Postprzez kopan » piątek 06 kwietnia 2012, 19:16

Może inny art z Konstytucji który mówi że nie może być dwu aktów prawnych regulujących to samo zagadnienie.
kopan

Postprzez Zonaimad » piątek 06 kwietnia 2012, 19:38

Może inny art z Konstytucji który mówi że nie może być dwu aktów prawnych regulujących to samo zagadnienie.

Ale są - i co zrobisz. ;)
Zonaimad

Postprzez kopan » piątek 06 kwietnia 2012, 20:00

Jak to co robić ??
Stosować się.
Stosować się do słusznych przepisów.
kopan

Postprzez Radhezz » piątek 06 kwietnia 2012, 20:06

Oj, Zonaimad ma tutaj rację - obowiązuje nas Konwencja Wiedeńska. Jeśli coś się stanie w wyniku zachowania zgodnego z KW, a niezgodnego z PoRD, bez względu na to co powie policja przy odwołaniu o sądu sprawę wygramy.

Nawiasem mówiąc dziwne że od tylu lat PoRD nie jest dostosowany do KW, podczas gdy do innych praw, np. dyrektyw unijnych to bez żadnej konsultacji społecznych czy chwili zastanowienia w owczym pędzie się stosują i zmieniają prawo krajowe. A czy ja wiem czy muszą tak na dobrą sprawę?
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Borys_q » piątek 06 kwietnia 2012, 20:20

Jeśli coś się stanie w wyniku zachowania zgodnego z KW, a niezgodnego z PoRD, bez względu na to co powie policja przy odwołaniu o sądu sprawę wygramy.

Ale jesteś tego pewien i jakby cos zwrócisz mi pieniądze postępowania sądowego???
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez kopan » piątek 06 kwietnia 2012, 22:03

Goście poczytali dziwną ekspertyzę której celem jest wprowadzenie zamieszania.
Konkretnie skąd takie przekonanie macie.
Z czego to wynika.
Propaganda tak powiedziała ??
Czy to wynika z prawa.
Jak z prawa to o konkrety proszę ??
kopan

Postprzez lith » piątek 06 kwietnia 2012, 22:18

ja tam spałem na wosie, ale czy to nie jest tak, że niby ta KW jest ważniejsza od PoRD, ale na takiej zasadzie, że to PoRD ma być z nią zgodny, a my jak coś to i tak będziemy sądzeni wg PoRD, ewentualnie możemy próbować walczyć z tym, że PoRD jest niezgodny z KW, ale w sumie nikogo to nie będzie za bardzo obchodziło? Ewentualnie przyznają, że rzeczywiście powinno być inaczej, ale jest jak jest.
lith

Postprzez Radhezz » piątek 06 kwietnia 2012, 22:46

kopan napisał(a):Goście poczytali dziwną ekspertyzę której celem jest wprowadzenie zamieszania.
Konkretnie skąd takie przekonanie macie.
Z czego to wynika.
Propaganda tak powiedziała ??
Czy to wynika z prawa.
Jak z prawa to o konkrety proszę ??
Analiza w sprawie zgodności ustawy Prawo o Ruchu Drogowym z Konwencją Wiedeńską o Ruchu Drogowym (wykonana przez Biuro Analiz Sejmowych Kancelarii Sejmu na zlecenie posła Łukasza Gibały) z dnia 10 kwietnia 2008 roku.
A proszę bardzo, punkt 4 w/w dokumentu
4. Konsekwencje sprzeczności przepisów ustawy z ratyfikowaną umową międzynarodową.

Zgodnie z art. 91 ust. 1 Konstytucji, ratyfikowana umowa międzynarodowa po jej ogłoszeniu w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej, stanowi część krajowego porządku prawnego i jest bezpośrednio stosowana, chyba że jej stosowanie jest uzależnione od wydania ustawy. Umowa międzynarodowa ratyfikowana za uprzednią zgodą wyrażoną w ustawie ma pierwszeństwo przed ustawą, jeżeli ustawy tej nie da się pogodzić z umową (art. 91 ust. 2 Konstytucji).

Omawiana Konwencja wiedeńska jest umową międzynarodową, ratyfikowaną przez Radę Państwa w 1984 r. Zgodnie z obecnie obowiązującym art. 241 ust. 1 Konstytucji RP, powinna być ona uznana za umowę ratyfikowaną za uprzednią zgodą wyrażoną w ustawie, ponieważ była ratyfikowana na podstawie przepisów konstytucyjnych obowiązujących w czasie ratyfikacji, została ogłoszona w Dzienniku Ustaw, a z jej treści wynika, że dotyczy kategorii spraw wymienionych w art. 89 ust 1 Konstytucji (konkretnie pkt 5 – bowiem przedmiot jej regulacji dotyczy spraw uregulowanych w ustawie).

W takim przypadku należy stwierdzić, że w sytuacji kolizji norm ustawy – Prawo o ruchu drogowym oraz Konwencji wiedeńskiej o ruchu drogowym z 1968 r. pierwszeństwo stosowania przysługuje przepisom Konwencji.
Nawet dogłębna znajomość zagadnień PoRD nikogo nie czyni prawnikiem - ja też nim nie jestem, ale swoje w życiu przeszedłem tocząc boje w oparciu o różne ustawy i kodeksy, zarówno prawa materialnego jak i proceduralnego. Więc choć przyznam że mało mnie to osobiście obchodzi sprawdziłem przed zabraniem głosu w temacie wersję Zonaimad - a efekt już znacie.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Następna strona

Powrót do Luźna gadka