lith napisał(a):...pomarańczowy i niebieski jadą tą samą drogą (chyba widać, ze pionową, nie?).
Kolega Lith opisał to, co widać na rysunku na pierwszy rzut oka, a dyskusja coraz bardziej zbacza z tematu.
Tymczasem trafiłem na:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie przepisów techniczno-budowlanych dotyczących autostrad płatnych
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 stycznia 2002 r. w sprawie przepisów techniczno-budowlanych dotyczących autostrad płatnych
Stan prawny: 30.03.2012§ 51 Pas włączania napisał(a):1. Wjazd na jezdnię autostrady powinien mieć równoległy pas włączania, umieszczony z prawej strony jezdni.
Jeżeli pas włączenia byłby częścią jezdni autostrady to zapis brzmiałby np. "będącym skrajnym prawym pasem jezdni autostrady".
§ 51 Pas włączania napisał(a):2. Do pasa włączania, o którym mowa w ust. 1, należy:
1) odcinek przyspieszania, którego długość jest mierzona od końca łuku kołowego na łącznicy do początku klina,
2) klin, na którego długości zanika pas włączania.
Odpowiednio zazaczyłem moim rysunku na czerwono i na żółto. Pas włączenia kończy się wraz z końcem klina.
020-3.PNG
§ 51 Pas włączania napisał(a):Na pasie włączania, o którym mowa w ust. 3, należy zapewnić wspólną krawędź odcinka pasa o pełnej szerokości i jezdni autostrady na długości...
Gdyby pas włączenia był częścią autostrady to nie byłoby potrzeby zapewnić "wspólnej krawędzi odcinka pasa (...) jezdni autostrady", ponieważ byłby częścią autostrady.
-----
Wniosek.
Według Ministra Infrastruktury pas włączenia nie jest częścią autostrady. Co dalej?
dylek napisał(a):Dla mnie ważny jest rodzaj linii rozdzielającej pas włączeniowy od pozostałych...Bez wdawania się w numerki linii (bo zdania bywają tu podzielone ) - jak grube krechy.... pas włączeniowy nie należy do drogi do której doprowadza. Jak grube krechy zmienią się w cienkie (takie jak rozdzielają pasy ruchu) - jest już częścią tej drogi.
Chyba jednak trzeba popatrzećna numerki linii i poczytać "220".