Pas włączania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pas włączenia.

Postprzez oskbelfer » piątek 30 marca 2012, 19:24

Voit skrzyżowanie to między innymi :)

przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię,

ale również

ich połączenie lub rozwidlenie,

łącznie z powierzchniami utworzonymi
przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy
przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z
drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą
wewnętrzną;

a zresztą jakie to ma znaczenie --- jak jesteś na tym pasie zanikającym to i tak zmieniając pas ruchu ciążą na kierującym pewne obowiązki :)

albo może napisz o co chodzi bardziej konkretnie -- bo ja Ciebie nie rozumiem :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Voith » piątek 30 marca 2012, 19:51

Która część obrazka to skrzyżowanie a więc gdzie przebiega granica między drogą podporządkowaną a drogą z pierwszeństwem i czym to skutkuje w ruchu.
Voith

Postprzez oskbelfer » piątek 30 marca 2012, 20:02

jeśli trzymałbym się definicji skrzyżowania to ....połaczenie.....----czyli cały pas właczania (chociaż nie wiem gdzie w prd jest takie okreslenie) w połączeniu z pasem na "głównej" potraktowałbym jako skrzyżowanie głownej z podporzadkowaną ---- ale i tak to nie ma znaczenia -----ponieważ zmiana pasa wymaga podobnego zachowania :)

Voit chyba że jest jakieś "drugie dno", może jakiś zapis etc... :)
oskbelfer

Postprzez Voith » piątek 30 marca 2012, 20:40

Próbuję się dowiedzieć po co tam jest ten A-7 i którego miejsca dotyczy.

Ponadto jeśli ustalimy do czego przynależy pas włączania po częsci wyjaśni się sprawa o której był dłuuugi wątek - zmiana pasa a wjazd z podporządkowanej.
Voith

Postprzez oskbelfer » piątek 30 marca 2012, 21:02

no to raczej konkretna fota musi być :)

a poprzedniego (znaczy tego innego wątku) raczej nie dotyczy

@Lith napisał :
Pas włączania to nie jest część skrzyżowania. Pas jak każdy inny. tyle, że czasami zanika, czasami nie zanika.

ja uważam troszkę inaczej (napisałem post wcześniej) jednak Voit nie zestawiałbym tego z tym "długawym wątkiem" gdyż jest to jednak coś innego

piszę tak troszke masło maślane, ale mam nadzieję że mnie zrozumiałeś :)
oskbelfer

Postprzez dylek » piątek 30 marca 2012, 21:11

Ehhh - kolejna dyskusja się widzę zaczyna rozkręcać... ;)
Dodam swoje zdanie, o które jednak nie zamierzam się wykłócać...bo efekt zawsze ten sam... stron przybywa, a nikt nikomu nie popuści...
Dla mnie ważny jest rodzaj linii rozdzielającej pas włączeniowy od pozostałych...
Bez wdawania się w numerki linii (bo zdania bywają tu podzielone :D ) - jak grube krechy.... pas włączeniowy nie należy do drogi do której doprowadza. Jak grube krechy zmienią się w cienkie (takie jak rozdzielają pasy ruchu) - jest już częścią tej drogi.
A A-7 stać musi, bo skrzyżowania równorzędne dopuszcza się tylko w rejonach dróg docelowych. "Przelotówki" muszą mieć określone pierwszeństwo.
To tyle tak z grubsza...
Dyskutować o tym nie zamierzam, ale może rzucę jakieś światło na dyskusję :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lith » piątek 30 marca 2012, 21:21

Dla mnie skrzyżowanie jest tylko w tym punkcie gdzei drogi się łączą. Czyli po zetknięciu sie jezdni wszystko to już pionowa i za skrzyżowaniem. A-7 jeżeli widoczne są pasy do niczego nie służy. Za to rodzaj linii imo niczem nie służy , bo czasami grube linie oddzielające potoki ruchu (nie drogi) ciągną się kilometrami i nie uważam tego cały czas za skrzyżowanie.
lith

Postprzez Voith » piątek 30 marca 2012, 21:26

lith napisał(a):Dla mnie skrzyżowanie jest tylko w tym punkcie gdzei drogi się łączą. Czyli po zetknięciu sie jezdni wszystko to już pionowa i za skrzyżowaniem. A-7 jeżeli widoczne są pasy do niczego nie służy. Za to rodzaj linii imo niczem nie służy , bo czasami grube linie oddzielające potoki ruchu (nie drogi) ciągną się kilometrami i nie uważam tego cały czas za skrzyżowanie.

Co więc będzie dla Ciebie powierzchnią skrzyżowania o którym mówi ustawa:

skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;
Voith

Postprzez szymon1977 » piątek 30 marca 2012, 21:30

lith napisał(a):...pomarańczowy i niebieski jadą tą samą drogą (chyba widać, ze pionową, nie?).
Kolega Lith opisał to, co widać na rysunku na pierwszy rzut oka, a dyskusja coraz bardziej zbacza z tematu.

Tymczasem trafiłem na:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie przepisów techniczno-budowlanych dotyczących autostrad płatnych
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 stycznia 2002 r. w sprawie przepisów techniczno-budowlanych dotyczących autostrad płatnych
Stan prawny: 30.03.2012

§ 51 Pas włączania napisał(a):1. Wjazd na jezdnię autostrady powinien mieć równoległy pas włączania, umieszczony z prawej strony jezdni.
Jeżeli pas włączenia byłby częścią jezdni autostrady to zapis brzmiałby np. "będącym skrajnym prawym pasem jezdni autostrady".

§ 51 Pas włączania napisał(a):2. Do pasa włączania, o którym mowa w ust. 1, należy:
1) odcinek przyspieszania, którego długość jest mierzona od końca łuku kołowego na łącznicy do początku klina,
2) klin, na którego długości zanika pas włączania.
Odpowiednio zazaczyłem moim rysunku na czerwono i na żółto. Pas włączenia kończy się wraz z końcem klina.
020-3.PNG

§ 51 Pas włączania napisał(a):Na pasie włączania, o którym mowa w ust. 3, należy zapewnić wspólną krawędź odcinka pasa o pełnej szerokości i jezdni autostrady na długości...
Gdyby pas włączenia był częścią autostrady to nie byłoby potrzeby zapewnić "wspólnej krawędzi odcinka pasa (...) jezdni autostrady", ponieważ byłby częścią autostrady.
-----
Wniosek. Według Ministra Infrastruktury pas włączenia nie jest częścią autostrady. Co dalej?
dylek napisał(a):Dla mnie ważny jest rodzaj linii rozdzielającej pas włączeniowy od pozostałych...Bez wdawania się w numerki linii (bo zdania bywają tu podzielone ) - jak grube krechy.... pas włączeniowy nie należy do drogi do której doprowadza. Jak grube krechy zmienią się w cienkie (takie jak rozdzielają pasy ruchu) - jest już częścią tej drogi.
Chyba jednak trzeba popatrzećna numerki linii i poczytać "220".
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » piątek 30 marca 2012, 21:39

No właśnie, ale wjazd nie jest prawym skrajnym pasem. Wjazd jest z prawej strony, ale kończy się wraz z rozpoczęciem pasa włączania i pas włączania leży normalnie za skrzyżowaniem, nie leży już na przecięciu się dróg i jest normalnie częścią już nowej drogi i zmiany między pasami są rozstrzygane na zasadzie normalnej zmiany pasa.
lith

Postprzez oskbelfer » piątek 30 marca 2012, 21:49

dylek napisał(a):Ehhh - kolejna dyskusja się widzę zaczyna rozkręcać... ;)
Dodam swoje zdanie, o które jednak nie zamierzam się wykłócać...bo efekt zawsze ten sam... stron przybywa, a nikt nikomu nie popuści...
Dla mnie ważny jest rodzaj linii rozdzielającej pas włączeniowy od pozostałych...
Bez wdawania się w numerki linii (bo zdania bywają tu podzielone :D ) - jak grube krechy.... pas włączeniowy nie należy do drogi do której doprowadza. Jak grube krechy zmienią się w cienkie (takie jak rozdzielają pasy ruchu) - jest już częścią tej drogi.
A A-7 stać musi, bo skrzyżowania równorzędne dopuszcza się tylko w rejonach dróg docelowych. "Przelotówki" muszą mieć określone pierwszeństwo.
To tyle tak z grubsza...
Dyskutować o tym nie zamierzam, ale może rzucę jakieś światło na dyskusję :D

i ja bym się zgodził z taką interpretacją, tym bardziej że nigdy nie chciało mi się rostrząsać tego zagadnienia, gdyż tak naprawdę nie ma ono znaczenia :) (przynajmniej moim zdaniem)
oskbelfer

Postprzez lith » piątek 30 marca 2012, 22:01

Oskbelfer i Dylek. To według Was jak są potoki ruchu oddzielone grubą krechą (np. 2 pasy, gruba krecha, 2 pasy) przez kilka kilometrów to cały czas jest to skrzyżowanie? Ostro.
lith

Postprzez oskbelfer » piątek 30 marca 2012, 22:04

a bardziej precyzyjnie lith możesz bo gruba grubej nie równa :)
oskbelfer

Postprzez lith » piątek 30 marca 2012, 22:08

Chodzi o tą rozdzielającą potoki ruchu. Co to pozostaje po połączaniu dróg, czy jest zanim droga rozejdzie się w 2 różne strony. Miejsca przeplatanie się kierunków ruchu itd. Na pewno nie nazwałbym tego kilkukilometrowym skrzyżowaniem dróg biegnących równolegle.
lith

Postprzez rusel » sobota 31 marca 2012, 11:38

dobra to ja dodam cos od siebie, na egzaminie panstw. mialem identyczne pytanie (3pkt), z mala roznica, procz pasa wlaczenia byly dodatkowo 2 pasy do jazdy w tym samym kierunku, pojazd na lewym skrajnym zamierza wjechac na srodkowy, pojazd z pasa wlaczenia rowniez, no to Panowie co wybieracie :) A z pasa wlaczenia ma pierwszenstwo (pojazd w polowie dlugosci pasa), B ustepuje pierwszenstwa, orzel czy reszka? gramy dalej czy -3 pkt i po zawodach
rusel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze