Badania okulistyczne w praktyce

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Badania okulistyczne w praktyce

Postprzez Radhezz » czwartek 29 marca 2012, 21:27

Voith napisał(a):Sensem z tego co wiem było dostosowanie do przepisów unijnych i "aktualizacji wyglądu prowadząego".
Na pewno na B się robi badania? Wydaje mi się że tylko od C1 w górę są wymagane badania.
No nie wiem, nie będę się kłócić. Nie mam znajomych bez C, którzy by musieli jakoś tak na dniach zmieniać prawka "bo coś". Ale swój pogląd na temat badań na B przy upływie terminu ważności biorę z tego, że kiedyś termin ważności oznaczało badanie lekarskie. Czyli ważność dokumentu=ważność zaświadczenia lekarskiego - jak się kończyła ważność prawka terminowego zatem trzeba było iść do lekarza.

Voith napisał(a):Moje C+E wydane w zeszłym tygodniu nie ma w ogóle daty ważności. Trzyma mnie ważnośc KW która się skończy za rok więc i tak bedzie do wymiany. Później "zawodowe" z 91 będą terminowymi i to będzie wbite w 3 rubrykę tabeli.
Ważność prawka, a ważność badań/szkolenia to inne kwestie, i inne pola. Dla przykładu jak skończy Ci się ważność psychotestów lub szkolenia to przecież na bezterminowym prawku dalej możesz jeździć, tyle że nie zawodowo. Tak poza tym to chodzi o kod 95, a nie 91 ;)

Voith napisał(a):
Radhezz napisał(a):Dlatego kierowca musi zarabiać dobrze - żeby mu się w ogóle zwróciły koszty zdobycia zawodu, które obecnie oscylują na poziomie ok. 10 tysięcy jeśli mówimy o kierowcy zestawu na C+E (potocznie TIR-a). Do tego wraz z większym pojazdem, jego kierowca ma też o wiele więcej obowiązków i nieporównywalnie większą odpowiedzialność - za siebie, sprzęt i innych użytkowników drogi. Pomijam już to jak wielkie kary mogą być na "zawodowca" nałożone, niekoniecznie z jego winy :roll:

No kurs na C potem C+E to jakieś 4500 i KW jak nie masz też coś koło. A zarobki kiepskie.
Kwestia kilku lat i kierowców zacznie brakować, wtedy sytuacja się zmieni. Ale na razie jest cienko.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Voith » czwartek 29 marca 2012, 21:35

Radhezz napisał(a):No nie wiem, nie będę się kłócić. Nie mam znajomych bez C, którzy by musieli jakoś tak na dniach zmieniać prawka "bo coś". Ale swój pogląd na temat badań na B przy upływie terminu ważności biorę z tego, że kiedyś termin ważności oznaczało badanie lekarskie. Czyli ważność dokumentu=ważność zaświadczenia lekarskiego - jak się kończyła ważność prawka terminowego zatem trzeba było iść do lekarza.

Ktoś tu wymianił ostatnio B, może się wypowie.

Radhezz napisał(a):Ważność prawka, a ważność badań/szkolenia to inne kwestie, i inne pola. Dla przykładu jak skończy Ci się ważność psychotestów lub szkolenia to przecież na bezterminowym prawku dalej możesz jeździć, tyle że nie zawodowo. Tak poza tym to chodzi o kod 95, a nie 91 ;)

Ta, 95. Mówisz że inne kwestie - nie do końca. Jak kończy Ci się ważnośc starego szkolenia robisz okresówkę, badania lekarskie i psychotechnike i po zrobieniu wszystkich trzech wymieniasz prawko. Masz więc blankiet ważny 5 lat oraz badania i kurs ważny 5 lat (jak jesteś zdrowy). Z automatu więc te daty będą zbieżne. A że po upływie ważności badań i kwalifikacji mogę po bułki na śniadanie śmigać to wiem, z tym że przy pracy zarobkowej to mało istotne.

Radhezz napisał(a):Kwestia kilku lat i kierowców zacznie brakować, wtedy sytuacja się zmieni. Ale na razie jest cienko.

No ja mam nadzieję że się zmieni, a póki co trzeba zdobywać doświadczenie "gdziekolwiek".
Ostatnio zmieniony czwartek 29 marca 2012, 21:41 przez Voith, łącznie zmieniany 1 raz
Voith

Postprzez Wyder » czwartek 29 marca 2012, 21:40

Z tego co mi wiadomo terminowe prawo jazdy jeszcze nie weszło w życie.
Więc jest szansa dostać jeszcze każdą kategorię bezterminowo.
Ale i tak czeka nas wymiana prawa jazdy w 2033 roku jeśli dobrze pamiętam.
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Drobne pytania związane z badaniami.

Postprzez Seba96 » sobota 31 marca 2012, 19:58

Witam, jestem tutaj nowy. Po świętach chciałbym zapisać się na prawo jazdy B1 (nie chodzi o to czy się opłaca czy sie nie opłaca). Chodzi mi tutaj o badania lekarskie ponieważ mam wadę wzroku która nie jest duża i nie przeszkadza mi w niczym. Dobrze widzę znaki i nie mam z tym problemów. Ostatnio pożyczyłem od kumpla okulary po których widzę świetnie i wszystko jest ok. Teraz pytanie... Czy podczas badań okulistycznych Pan/i do niczego się nie przyczepi ? oczywiście przeczytam tablicę w okularach i bez ale myślę, że nie będzie większych problemów ? :) Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
Seba96

Postprzez lith » sobota 31 marca 2012, 20:33

Jeżeli przeczytasz tablicę bez to nie będzie żadnych problemów. A w 'najgorszym' razie czeka Cię jazda w okularach/soczewkach
lith

Postprzez Seba96 » sobota 31 marca 2012, 20:37

Właśnie raczej bez okularów nie przeczytam i w tym leży problem. Przeczytam na 100% ale w tych okularach. Czy gość na badaniach nie bedzie mi robił problemów, że są to okulary które sam sobie dobrałem a nie okulista ? Myślę, że pisze zrozumiale.
Seba96

Postprzez Radhezz » sobota 31 marca 2012, 22:28

Lekarza na tych badaniach nie obchodzi kto Ci dobrał te okulary, tylko czy widzisz. Jak przejdziesz badanie w okularach dostaniesz kod 01.01 do prawka i tyle.

A z mojego doświadczenia, to wystarczy dobra pamięć żeby tablicę zaliczyć - wystarczy się chwilę zakręcić koło niej, zagadać doktorka a potem lecisz z pamięci :lol:
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Voith » sobota 31 marca 2012, 22:32

Radhezz napisał(a):Lekarza na tych badaniach nie obchodzi kto Ci dobrał te okulary, tylko czy widzisz. Jak przejdziesz badanie w okularach dostaniesz kod 01.01 do prawka i tyle.

Ja mam 01.06 a badania miałem w okularach.

Wszystkie kody:
01.01 - musisz jeździć w okularach
01.02 - musisz jeździć w soczewkach kontaktowych
01.03 - musisz jeździć w szkłach ochronnych
01.04 - musisz jeździć w szkłach matowych
01.05 - musisz jeździć w przepasce na oku
01.06 - możesz jeździć w okularach lub szkłach kontaktowych
Voith

Postprzez Radhezz » sobota 31 marca 2012, 22:41

Tych wszystkich kodów to przyznam że nie znałem, ale na logikę to kody 01.01 i 01.02 są zamienne (w jedną stronę) z 01.06.

Aaaa, sprawdziłem na prawku - na starym wydanym w 2006 roku mam 01.01, a na nowym wydanym w 2012 już 01.06. Znaczy przepisy się zmieniły w międzyczasie, bo pamiętam jeszcze że kiedyś ludzie psioczyli, że jadąc w soczewkach miewali nieprzyjemności w czasie kontroli drogowej.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Radhezz

Postprzez Seba96 » sobota 31 marca 2012, 22:59

Na tych badaniach badają dokładnie wzrok czy tylko tablica ? ;) Jeśli dostane terminowe to pod jakim względem stwierdzą, że np. pogłębia mi się wada ? i czy w ogóle to stwierdzą jeśli tak będzie ? :D
Seba96

Postprzez lith » niedziela 01 kwietnia 2012, 15:07

Iść w nieswoich bez sensu, bo jak dostaniesz kod na okulary/soczewki to i tak będziesz musiał w nich jeździć. Czyli lepiej od razu swoje zrób.
lith

Postprzez Kamasek » niedziela 01 kwietnia 2012, 17:25

Ja noszę mocne soczewki, a mam bezterminowe na B. Wszystko zależy od lekarza. Ten wpadł na 1h i wyszedł o 700 zeta bogatszy.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez Voith » niedziela 01 kwietnia 2012, 17:35

Kamasek napisał(a):Ja noszę mocne soczewki, a mam bezterminowe na B. Wszystko zależy od lekarza. Ten wpadł na 1h i wyszedł o 700 zeta bogatszy.

No dobra, a mówiłeś mu o tych soczewkach w ogóle?

Bezterminowe masz z którymś z kodów powyżej?
Voith

Postprzez Wyder » niedziela 01 kwietnia 2012, 21:23

Ja mam bezterminowe z 01.06
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez Radhezz » niedziela 01 kwietnia 2012, 21:33

Taa, właśnie - kwestia tablicy jest taka, że można parę zł zainwestować w soczewki i przygrać głupa bezproblemowo...
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Radhezz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców