Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Drezyna » poniedziałek 26 marca 2012, 19:42
przez Minor » poniedziałek 26 marca 2012, 21:43
przez oskbelfer » wtorek 27 marca 2012, 13:55
przez polex » wtorek 27 marca 2012, 15:45
przez szymon1977 » wtorek 27 marca 2012, 16:19
Nie koniecznie. Trzeba także rzucić okiem na definicję przejścia dla pieszych i chodnika:polex napisał(a):A do tego wszystkiego należy rzucić okiem na definicję drogi .... wszystko jasne!
Kodeks napisał(a):przejście dla pieszych - powierzchnię jezdni, drogi dla rowerów lub torowiska przeznaczoną do przechodzenia przez pieszych, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi;
Jeżeli więc pomiędzy jezdnią a torami tramwajowymi mamy "część drogi przeznaczoną do ruchu pieszych", która jednocześnie nie jest "powierzchnię jezdni, drogi dla rowerów lub torowiska" to mamy dwa przejścia dla pieszych a pomiędzy nimi chodnik.chodnik - część drogi przeznaczoną do ruchu pieszych;
przez polex » wtorek 27 marca 2012, 16:43
przez albin » wtorek 27 marca 2012, 17:02
przez polex » wtorek 27 marca 2012, 17:17
przez Minor » wtorek 27 marca 2012, 18:32
przez szymon1977 » wtorek 27 marca 2012, 18:55
Pisałeś, że zostałeś powołany (czy jakoś tak) powinieneś sobie zdawać sprawę, że nie teoretyzuję tylko zwracam uwagę na szczegóły, które mogą być niezauważone przez przeciętnego kierującego, a w rozstrzygnięciu sprawy w Sądzie mogą mieć decydujące znaczenie.polex napisał(a):Widzę, że powiększa się grono tych, którzy lubią sobie poteoretyzować.
Może tak być.polex napisał(a):należy sobie uzmysłowić, że odległość między torowiskiem, a jezdnią uniemożliwia umieszczenia tam jakiegokolwiek chodnika
Tak ja widziałem. Jeżeli odległość między torowiskiem, a jezdnią umożliwia umieszczenia tam jakiegokolwiek chodnika. Na przykład na zdjęciach umieszczonych przez Minor-a. Jak byk... przepraszam, jak dwa byki - dwa przejścia dla pieszych rozdzielone odcinkiem chodnika. Tylko nie wiem jeszcze - nie mam czasu się nad tym zastanawiać co to zmienia i czy w ogóle coś to zmienia w odpowiedzi na pytanie z tematu.polex napisał(a):A może ktoś jednak widział deptak prowadzący między jadącym tramwajem, a np. TIR-em sunącym po jezdni?
Jeżeli jest odcinek chodnika to nie ustępujemy pierwszeństwa pieszemu będącemu na przejściu dla pieszych "tramwajowym" bo jest to oddzielne przejście.Kodeks napisał(a):Art. 26.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.
przez polex » wtorek 27 marca 2012, 19:48
szymon1977 napisał(a):Tak ja widziałem. Jeżeli odległość między torowiskiem, a jezdnią umożliwia umieszczenia tam jakiegokolwiek chodnika. Na przykład na zdjęciach umieszczonych przez Minor-a. Jak byk... przepraszam, jak dwa byki - dwa przejścia dla pieszych rozdzielone odcinkiem chodnika.
przez szymon1977 » wtorek 27 marca 2012, 23:12
...to zanim zaczniesz tworzyć poszukaj dobrze, czy ustawodawca odpowiedniego zapisu już nie stworzył.polex napisał(a):Jeśli jednak nie ma pomiędzy nimi wyodrębnionego w sposób jednoznaczny np chodnika (vide te powyższe zdjęcia) to...
A może wystarczy tylko mała wysepka lub inne urządzenia, za pomocą których ruch jednych pojazdów (samochodów) został rozdzielony od ruchu drugich pojazdów (tramwajów)?Kodeks napisał(a):8. Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni.
przez lith » środa 28 marca 2012, 00:02
przez Drezyna » środa 28 marca 2012, 10:55
lith napisał(a):....pieszych też nie można wyprzedzać
przez lith » środa 28 marca 2012, 11:38