Pierwszeństwo (wyjazd z podporządkowanej a zmiana pasa)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo (wyjazd z podporządkowanej a zmiana pasa)

Postprzez szerszon » środa 21 marca 2012, 14:11

Drogi specjalisto kopan- na przecieciach kierunków ruchu stosuje sie, jeśli nie ma żadnych znaków przepisy dotyczące przecięć kierunków ruchu- a jak sie troszkę komplikuje, bo nieopatrznie dołożyli znaki -to stosujemy sie do znaków regulujacych pierwszenstwo.

Nie jest równiez dziwne, ze akurat nie ma wyroków sądowych popierających tezy kopana- byc może są zupełnie odmienne... :spoko:
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 21 marca 2012, 18:00

kopan napisał(a):No właśnie - kojarzenie.
Próbując obronić stworzoną przez Siebie teorią (z którą ja się nie zgadzam), za pomocą skojarzenia mojego zdania z kolejną stworzoną przez siebie teorią (z którą ja także się nie zgadzam) i wkładając ją na dodatek w moje usta (z czym ja się już zupełnie zgodzić nie mogą) jesteś w stanie wykazać co najwyżej, że jesteś doskonałym twórcą teorii, z którymi ja się nie zgadzam, a na poparcie Swojego stanowiska nie masz żadnych argumentów. Jeżeli zaś masz jakiekolwiek wątpliwości w jaki sposób zgodnie z przepisami w tym Art.5.1. stosować się do ograniczeń prędkości nie rób OT i załóż osobny temat. Ja wątpliwości nie mam, znajdę czas to postaram się Ci pomóc.
-----
Zamiast stać w miejscu przejdźmy lepiej do konkretów.

Stwierdziłeś, że:
Kopan napisał(a):...przepisy o pierwszeństwie wzajemnie się znoszą.
szymon1977 napisał(a):Czyżby chodziło Ci o wzajemne znoszenie się pierwszeństwa przejazdu określonego na podst. Art.22.4. i znaków A-7/D-1? Raczej nie, bo tutaj konflikt rozwiązuje Art.5.1., który stawia sposób zachowania wynikający ze znaków drogowych wyżej niż z przepisów ustawy.
Odpowiedz na jedno pytanie, które jakiś czas temu Ci zadałem, a mnie przekonasz:
szymon1977 napisał(a):Jakie przepisy o pierwszeństwie się znoszą, skoro tylko znaki A-7/D-1 określają pierwszeństwo przejazdu, a znaki P-x wyznaczają pasy ruchu i w żaden sposób nie określają pierwszeństwa przejazdu?
Czekam na konkrety.
-----
Zanim udzielisz odpowiedzi przypomnę Ci tylko, że:
szymon1977 napisał(a):...choćbyś powtarzał po raz dziesiąty, a nawet setny (więcej w tym wątku przed zamknięciem tematu się nie spodziewam) to Art.22.4. nie znajdzie się gdzie indziej i pozostanie przepisem ustawy.
Oraz w skrócie znane mi znaczenie interesujących nas znaków drogowych i treści przepisów na podstawie Ustawy - "Kodeksu drogowego" oraz rozporządzeń "170" i "220" (jeżeli ktoś miałby wątpliwości po pełne znaczenie odsyłam do źródeł):
- Art.22.4. określa pierwszeństwo przejazdu (źródło: ustawa - "Kodeks drogowy")
- Znaki A-7/D-1 określają drogę z pierwszeństwem przejazdu (źródło: rozporządzenie "170")
- Znaki P-x wyznaczają pasy ruchu (źródło: rozporządzenie "170")
Nie odnalazłem natomiast w żadnym znanym mi rozporządzeniu mogącego potwierdzić Twoją teorię zapisu mówiącego, że znaki P-x określają pierwszeństwo przejazdu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez sankila » środa 21 marca 2012, 21:19

szerszon napisał(a):Jest zrozumiałe, ze widząc pojazd na innym pasie niż prawy jadący po D-1, można próbować wklejać się na ten prawy bez czekania aż wyżej wspomniany zniknie nam z oczu.
Ale trzeba mieć na uwadze, że ten pojazd może coś wywinąć i nie bedzie to jego winą???
Ależ będzie to jego winą - coś dziwnie niektórym pierwszeństwo przejazdu kojarzy się z pojazdem uprzywilejowanym - może jechać gdzie chce i jak chce, bo "ma D1".
Fakt, że w razie kolizji, najczęściej karany jest kierowca z A7 nie wynika ze 'świętości" pierwszeństwa, tylko z braku dowodów na prawdziwy przebieg wydarzeń. W razie rozprawy, gdy są tylko przeciwstawne zeznania kierowców, jedyną pewną rzeczą są znaki, więc wyrok jest z reguły korzystny dla D1. Dlatego podkreśliłam rangę "car driving camera" w ustalaniu, kto co zrobił, kto czego nie zrobił, żeby uniknąć kolizji. Zerknij na fotkę; przy takim polu rejestracji masz małą szansę na remont autka z mojego OC :D
Obrazek
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szymon1977 » środa 21 marca 2012, 22:10

sankila napisał(a):...wyrok jest z reguły korzystny dla D1.
Mógłbyś przedstawić... pewnie nie mógłbyś. Ale powiedz szczerze: znasz jakikolwiek wyrok Sądu w podobnej sytuacji, w którym pierwszeństwo przejazdu określono na podst. Art.22.4 zamiast A-7/D-1?

Proszę nie mylić z sytuacją gdy udowodniono, że jadący drogą główną wjechał w będącego już na skrzyżowaniu skręcającego w prawo, który wjechał na skrzyżowanie na tyle wcześnie, że żaden pojazd drogą główną, któremu miałby obowiązek ustąpić pierwszeństwa przejazdu jeszcze się nie zbliżał.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez oskbelfer » środa 21 marca 2012, 22:27

szymon1977 napisał(a):Proszę nie mylić z sytuacją gdy udowodniono, że jadący drogą główną wjechał w będącego już na skrzyżowaniu skręcającego w prawo, który wjechał na skrzyżowanie na tyle wcześnie, że żaden pojazd drogą główną, któremu miałby obowiązek ustąpić pierwszeństwa przejazdu jeszcze się nie zbliżał.

Wydaje się, że cały czas właśnie o taką sytuacje chodzi -- pojazd z A7 jest już jedną nogą na D1 :)

natomiast określenie... cyt szymon "....na tyle wcześnie....", jest tutaj kluczowe :)

i jeśli jakiś "koziołek-matołek" z D1 nie będzie myślał co robi, nie zachowa szczególnej ostrożności --- bo "koziołek matołek" jest na D1 to kierowca z A7 nigdy nie wyjedzie -- ponieważ, będzie czekał aż na 3 pasach ruchu na drodze D1 niekogo nie będzie --- bo jak ktoś jest to może się okazać że ten ktoś "umysli sobie" zmianę pasa właśnie w tym miejscu skrzyżowania ------ BO INNEJ MOŻLIWOŚCI NIE MA :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez lith » środa 21 marca 2012, 22:41

Jeżeli sobie umyśli to to ładnie zasygnalizuje, a ten z A7 ma do ostatniej chwili przed wyjechaniem patrzeć czy nikt sobie nie umyślił. A na pewno nie powinien wjeżdżać widząc, ze ktoś sygnalizuje zmianę, bo w ten sposób jadący D1 pokazuje mu tak, że wyraźniej się nie da, że on z tego pasa ma zamiar korzystać i już wyjeżdżający z A7 nie może powiedzieć, że myślał, że nikomu na D1 nie przeszkodzi.

A ustalać pierwszeństwo na skrzyżowaniu na podstawie przepisu o zajmowaniu pasa ruchu to wybitnie egzotyczne posunięcie. CO tu sie nad zajmowaniem pasa zastanawia ten spod A7 skoro nawet wjechać jeszcze nie może.
lith

Postprzez kopan » środa 21 marca 2012, 23:35

szymon1977 napisał(a):Jakie przepisy o pierwszeństwie się znoszą, skoro tylko znaki A-7/D-1 określają pierwszeństwo przejazdu, a znaki P-x wyznaczają pasy ruchu i w żaden sposób nie określają pierwszeństwa przejazdu?[/b]Czekam na konkrety.

A-7 ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem
D-1 oznacza początek lub kontynuację drogi z pierwszeństwem.
Więc jakie pierwszeństwo określają TE znaki??

:hmm: Znakami jesteś ostrzeżony i poinformowany o drodze z pierwszeństwem.
Pierwszeństwo wynika z przepisów droga z pierwszeństwem i podporządkowana

§ 1. 2.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;
2) drodze podporządkowanej - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga podporządkowana, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
A teraz WYZNACZONY PAS RUCHU to ZNAKI linie P-X Łodpowiednie i łodpowiednio wymalowane.
A pierwszeństwo wynika z przepisu o zmianie pasa.
ART. 22. 4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

Pojął ?? :dumb:
Czy to jest jasne ?? :dumb:
A może są jakieś pytania do tego wyjaśnienia ?? :D
kopan

Postprzez oskbelfer » środa 21 marca 2012, 23:42

lith napisał(a):Jeżeli sobie umyśli to to ładnie zasygnalizuje, a ten z A7 ma do ostatniej chwili przed wyjechaniem patrzeć czy nikt sobie nie umyślił. .

zgoda :) jednak już powstaje kolejny dylemat otóż :)

jak piszesz :)
lith napisał(a):A na pewno nie powinien wjeżdżać widząc, ze ktoś sygnalizuje zmianę, bo w ten sposób jadący D1 pokazuje mu tak, że wyraźniej się nie da, że on z tego pasa ma zamiar korzystać i już wyjeżdżający z A7 nie może powiedzieć, że myślał, że nikomu na D1 nie przeszkodzi. .

zgoda :) jednak takie sygnalizowanie --- może oznaczać skręt w prawo na skrzyżówaniu --- przeca "koziołek matołek" przez dwa pasy ruchu --- może sobie w ostatniej chwili umyslić skręcowywanie w prawo na przecince:)

lith napisał(a):A ustalać pierwszeństwo na skrzyżowaniu na podstawie przepisu o zajmowaniu pasa ruchu to wybitnie egzotyczne posunięcie. CO tu sie nad zajmowaniem pasa zastanawia ten spod A7 skoro nawet wjechać jeszcze nie może.

pełna zgoda :) należałoby jednak również unikać zmiany pasa ruchu w/w opisanej sytuacji :) ale tutaj zaraz będą pytania na podstawie jakiego artykułu :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szymon1977 » środa 21 marca 2012, 23:43

kopan napisał(a):Pojął?
Tak. Pierwszeństwo przejazdu wynikające z przepisu ustawy vs pierwszeństwo przejazdu wynikające z treści rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych. Co dalej?
-----
Widzę, że ze znaczeniem linii P-x opisanej w "170" się nie zapoznałeś i nadal przypisujesz im ustalenie pierwszeństwa przejazdu.
szymon1977

Postprzez lith » środa 21 marca 2012, 23:52

oskbelfer napisał(a):zgoda :) jednak takie sygnalizowanie --- może oznaczać skręt w prawo na skrzyżówaniu --- przeca "koziołek matołek" przez dwa pasy ruchu --- może sobie w ostatniej chwili umyslić skręcowywanie w prawo na przecince:)

Może... to najwyżej jak A7 będzie pewny, że ten skręca to pojedzie. Jak nie jest pewny to stoi i czeka. Jak się pomyli i nie ustąpi pierwszeństwa, to będzie winny ewentualnej kolizji.

A o co chodzi kopanowi, to chyba wiem, bo ten przepis o zmianie pasa, nie mówi, że ten wjeżdżający z prawej też musi pas zmieniać, wystarczy, ze wjeżdża na niego z prawej strony.Czyli może nawet mieć A7, włączać się do ruchu, wjeżdżać na czerwonym świetle. Ktoś tu chyba pisząc skrót myślowy przyjął... ale spokojnie, można być pewnym, że zaczynając od decyzji policjanta, przez kolejne szczebelki jak się będziemy odwoływać wszyscy nam będą tłumaczyli jak to mamy rozumieć i dlaczego to jest bzdura :P
lith

Postprzez kopan » środa 21 marca 2012, 23:56

Nic :wow: nie pojął .
Nawet pytania nie pojął ??
CZY TO CO JEST NAPISANE w tym poście JEST ZROZUMIAŁE ??
Niech koziołek Matołek wróci do Pacanowa i odniesie się do postu.
Beeee.
kopan

Postprzez sankila » czwartek 22 marca 2012, 02:31

szymon1977 napisał(a):Mógłbyś przedstawić... pewnie nie mógłbyś. Ale powiedz szczerze: znasz jakikolwiek wyrok Sądu w podobnej sytuacji, w którym pierwszeństwo przejazdu określono na podst. Art.22.4 zamiast A-7/D-1?
Mieszasz dwa różne przepisy, które się ze soba "nie stykają" Najpierw stoję na A7 i czekam na wolne miejsce; więc czy ktos jedzie prawym pasem, czy wjeżdża na niego - ja czekam. Jak robi się wolne (prawym pasem nikt nie jedzie i nikt na niego nie wjeżdża), to ruszam.
Nie ma możliwości konfliktu A7 z 22.4, bo sam fakt, że wyjeżdżam spod A7, oznacza, że nikt tego miejsca nie chciał zająć!, no to z kim mam ustalać pierwszeństwo? Natomiast gdy już wjeżdżam na ten pas, to żaden patafian, cztery pasy dalej, nie ma prawa nagle skręcić na mnie "bo on ma pierwszeństwo".
Reasumując, art . 22.4 zaczyna się tam, gdzie kończy się D1/A7, bo albo ustępuję, albo wjeżdżam. Wjeżdżając, jestem pełnoprawnym użytownikiem drogi i "wjeżdżanego" pasa.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » czwartek 22 marca 2012, 08:54

sankila napisał(a):Reasumując, art . 22.4 zaczyna się tam, gdzie kończy się D1/A7, bo albo ustępuję, albo wjeżdżam. Wjeżdżając, jestem pełnoprawnym użytownikiem drogi i "wjeżdżanego" pasa.

czyli , jak sie "koziołkowato" upieram od dłuzszego czasu :D Art 22.4 nie reguluje pierwszenstwa na skrzyżowaniu-ale !!! nie dla wszystkich :mrgreen:
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 22 marca 2012, 10:33

sankila napisał(a):Wjeżdżając, jestem pełnoprawnym użytownikiem drogi i "wjeżdżanego" pasa.
Niby tak. Zanim jednak będziesz mógł wjechać na dowolny pas ruchu drogi "głównej" zgodnie ze znakami A-7/D-1 masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa przejazdu każdemu pojazdowi jadącemu tą drogą "główną", któremu mógłbyś ten ruch utrudnić (piszę w uproszczeniu).

Osobiście nie spotkałem się z żadnym zapisem, w którym włączony kierunkowskaz lub jego brak zwolniłby kierującego z jakiegokolwiek obowiązku. Co najwyżej kierunkowskaz może dodatkowy obowiązek nałożyć. Zgodnie z treścią A-7/D-1 nie masz więc obowiązku ustąpić pierwszeństwa przejazdu tylko temu pojazdowi, któremu nie ma możliwości abyś ten ruch utrudnił. Więc jeżeli Wasz tory jazdy się krzyżują to chyba tylko temu, z którym na 100% wyminiesz się w czasie.

Dopiero po ustąpieniu pierwszeństwa przejazdu A-7/D-1 możesz stać się pełnoprawnym użytkownikiem drogi "głównej"i pasa, na który wjeżdżasz. W takim przypadku (oczywiście pomijając Art.5.1.) nie może być już żadnego pojazdu który miałby obowiązek ustąpić Ci pierwszeństwa przejazdu na podst. Art.22.4.
sankila napisał(a):Reasumując, art . 22.4 zaczyna się tam, gdzie kończy się D1/A7.
Masz rację. Na dodatek zgodnie z Art.5.1. pierwszeństwo przejazdu określone znakami A-7/D-1 jest ważniejsze niż Art.22.4., a to przestaje obowiązywać za skrzyżowaniem (wiem, że to dość nieprecyzyjne określenie). Więc Art.22.4 do określenia pierwszeństwa przejazdu w naszej sytuacji może być użyte dopiero za skrzyżowaniem... ale to już nie nasza sytuacja :-)
-----
kopan napisał(a):CZY TO CO JEST NAPISANE w tym poście JEST ZROZUMIAŁE?
Rozumiem to co piszesz. Choć masz problem z prawidłowym konstrukcją zdań i interpunkcją po zastanowieniu się zazwyczaj można wychwycić co masz na myśli. Po raz kolejny swoje teorie opierasz na błędnym rozumieniu treści Kodeksu i Rozporządzeń. Chwilowo nie mam jednak czasu na opisanie Twoich problemem ze zrozumieniem tekstu pisanego. Zbyt dużo do wyjaśnienia, poczynając od znaczenia niektórych słów. Dobrze, że chociaż literki prawidłowo potrafisz rozpoznać. Jesteś jednak doskonałym przykładem, że znajomości literek to za mało aby zrozumieć to co się czyta.
szymon1977

Postprzez kopan » czwartek 22 marca 2012, 16:19

szymon1977 napisał(a):
kopan napisał(a):CZY TO CO JEST NAPISANE w tym poście JEST ZROZUMIAŁE?
Rozumiem to co piszesz.

Bardzo mnie to cieszy.
Jak Koziołek pojął poprzednie to jedziemy dalej do Pacanowa.
Co to jest STOSOWANIE SIĘ DO ZNAKÓW ???
Na czym to polega stosowanie się do znaków drogowych ??
Się zastanowi i odpowie.
kopan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze