Nie jest równiez dziwne, ze akurat nie ma wyroków sądowych popierających tezy kopana- byc może są zupełnie odmienne...

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » środa 21 marca 2012, 14:11
przez szymon1977 » środa 21 marca 2012, 18:00
Próbując obronić stworzoną przez Siebie teorią (z którą ja się nie zgadzam), za pomocą skojarzenia mojego zdania z kolejną stworzoną przez siebie teorią (z którą ja także się nie zgadzam) i wkładając ją na dodatek w moje usta (z czym ja się już zupełnie zgodzić nie mogą) jesteś w stanie wykazać co najwyżej, że jesteś doskonałym twórcą teorii, z którymi ja się nie zgadzam, a na poparcie Swojego stanowiska nie masz żadnych argumentów. Jeżeli zaś masz jakiekolwiek wątpliwości w jaki sposób zgodnie z przepisami w tym Art.5.1. stosować się do ograniczeń prędkości nie rób OT i załóż osobny temat. Ja wątpliwości nie mam, znajdę czas to postaram się Ci pomóc.kopan napisał(a):No właśnie - kojarzenie.
Kopan napisał(a):...przepisy o pierwszeństwie wzajemnie się znoszą.
Odpowiedz na jedno pytanie, które jakiś czas temu Ci zadałem, a mnie przekonasz:szymon1977 napisał(a):Czyżby chodziło Ci o wzajemne znoszenie się pierwszeństwa przejazdu określonego na podst. Art.22.4. i znaków A-7/D-1? Raczej nie, bo tutaj konflikt rozwiązuje Art.5.1., który stawia sposób zachowania wynikający ze znaków drogowych wyżej niż z przepisów ustawy.
Czekam na konkrety.szymon1977 napisał(a):Jakie przepisy o pierwszeństwie się znoszą, skoro tylko znaki A-7/D-1 określają pierwszeństwo przejazdu, a znaki P-x wyznaczają pasy ruchu i w żaden sposób nie określają pierwszeństwa przejazdu?
Oraz w skrócie znane mi znaczenie interesujących nas znaków drogowych i treści przepisów na podstawie Ustawy - "Kodeksu drogowego" oraz rozporządzeń "170" i "220" (jeżeli ktoś miałby wątpliwości po pełne znaczenie odsyłam do źródeł):szymon1977 napisał(a):...choćbyś powtarzał po raz dziesiąty, a nawet setny (więcej w tym wątku przed zamknięciem tematu się nie spodziewam) to Art.22.4. nie znajdzie się gdzie indziej i pozostanie przepisem ustawy.
przez sankila » środa 21 marca 2012, 21:19
Ależ będzie to jego winą - coś dziwnie niektórym pierwszeństwo przejazdu kojarzy się z pojazdem uprzywilejowanym - może jechać gdzie chce i jak chce, bo "ma D1".szerszon napisał(a):Jest zrozumiałe, ze widząc pojazd na innym pasie niż prawy jadący po D-1, można próbować wklejać się na ten prawy bez czekania aż wyżej wspomniany zniknie nam z oczu.
Ale trzeba mieć na uwadze, że ten pojazd może coś wywinąć i nie bedzie to jego winą???
przez szymon1977 » środa 21 marca 2012, 22:10
Mógłbyś przedstawić... pewnie nie mógłbyś. Ale powiedz szczerze: znasz jakikolwiek wyrok Sądu w podobnej sytuacji, w którym pierwszeństwo przejazdu określono na podst. Art.22.4 zamiast A-7/D-1?sankila napisał(a):...wyrok jest z reguły korzystny dla D1.
przez oskbelfer » środa 21 marca 2012, 22:27
szymon1977 napisał(a):Proszę nie mylić z sytuacją gdy udowodniono, że jadący drogą główną wjechał w będącego już na skrzyżowaniu skręcającego w prawo, który wjechał na skrzyżowanie na tyle wcześnie, że żaden pojazd drogą główną, któremu miałby obowiązek ustąpić pierwszeństwa przejazdu jeszcze się nie zbliżał.
przez lith » środa 21 marca 2012, 22:41
przez kopan » środa 21 marca 2012, 23:35
szymon1977 napisał(a):Jakie przepisy o pierwszeństwie się znoszą, skoro tylko znaki A-7/D-1 określają pierwszeństwo przejazdu, a znaki P-x wyznaczają pasy ruchu i w żaden sposób nie określają pierwszeństwa przejazdu?[/b]Czekam na konkrety.
§ 1. 2.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;
2) drodze podporządkowanej - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga podporządkowana, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;
ART. 22. 4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
przez oskbelfer » środa 21 marca 2012, 23:42
lith napisał(a):Jeżeli sobie umyśli to to ładnie zasygnalizuje, a ten z A7 ma do ostatniej chwili przed wyjechaniem patrzeć czy nikt sobie nie umyślił. .
lith napisał(a):A na pewno nie powinien wjeżdżać widząc, ze ktoś sygnalizuje zmianę, bo w ten sposób jadący D1 pokazuje mu tak, że wyraźniej się nie da, że on z tego pasa ma zamiar korzystać i już wyjeżdżający z A7 nie może powiedzieć, że myślał, że nikomu na D1 nie przeszkodzi. .
lith napisał(a):A ustalać pierwszeństwo na skrzyżowaniu na podstawie przepisu o zajmowaniu pasa ruchu to wybitnie egzotyczne posunięcie. CO tu sie nad zajmowaniem pasa zastanawia ten spod A7 skoro nawet wjechać jeszcze nie może.
przez szymon1977 » środa 21 marca 2012, 23:43
Tak. Pierwszeństwo przejazdu wynikające z przepisu ustawy vs pierwszeństwo przejazdu wynikające z treści rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych. Co dalej?kopan napisał(a):Pojął?
przez lith » środa 21 marca 2012, 23:52
oskbelfer napisał(a):zgodajednak takie sygnalizowanie --- może oznaczać skręt w prawo na skrzyżówaniu --- przeca "koziołek matołek" przez dwa pasy ruchu --- może sobie w ostatniej chwili umyslić skręcowywanie w prawo na przecince:)
przez kopan » środa 21 marca 2012, 23:56
przez sankila » czwartek 22 marca 2012, 02:31
Mieszasz dwa różne przepisy, które się ze soba "nie stykają" Najpierw stoję na A7 i czekam na wolne miejsce; więc czy ktos jedzie prawym pasem, czy wjeżdża na niego - ja czekam. Jak robi się wolne (prawym pasem nikt nie jedzie i nikt na niego nie wjeżdża), to ruszam.szymon1977 napisał(a):Mógłbyś przedstawić... pewnie nie mógłbyś. Ale powiedz szczerze: znasz jakikolwiek wyrok Sądu w podobnej sytuacji, w którym pierwszeństwo przejazdu określono na podst. Art.22.4 zamiast A-7/D-1?
przez szerszon » czwartek 22 marca 2012, 08:54
sankila napisał(a):Reasumując, art . 22.4 zaczyna się tam, gdzie kończy się D1/A7, bo albo ustępuję, albo wjeżdżam. Wjeżdżając, jestem pełnoprawnym użytownikiem drogi i "wjeżdżanego" pasa.
przez szymon1977 » czwartek 22 marca 2012, 10:33
Niby tak. Zanim jednak będziesz mógł wjechać na dowolny pas ruchu drogi "głównej" zgodnie ze znakami A-7/D-1 masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa przejazdu każdemu pojazdowi jadącemu tą drogą "główną", któremu mógłbyś ten ruch utrudnić (piszę w uproszczeniu).sankila napisał(a):Wjeżdżając, jestem pełnoprawnym użytownikiem drogi i "wjeżdżanego" pasa.
Masz rację. Na dodatek zgodnie z Art.5.1. pierwszeństwo przejazdu określone znakami A-7/D-1 jest ważniejsze niż Art.22.4., a to przestaje obowiązywać za skrzyżowaniem (wiem, że to dość nieprecyzyjne określenie). Więc Art.22.4 do określenia pierwszeństwa przejazdu w naszej sytuacji może być użyte dopiero za skrzyżowaniem... ale to już nie nasza sytuacjasankila napisał(a):Reasumując, art . 22.4 zaczyna się tam, gdzie kończy się D1/A7.
Rozumiem to co piszesz. Choć masz problem z prawidłowym konstrukcją zdań i interpunkcją po zastanowieniu się zazwyczaj można wychwycić co masz na myśli. Po raz kolejny swoje teorie opierasz na błędnym rozumieniu treści Kodeksu i Rozporządzeń. Chwilowo nie mam jednak czasu na opisanie Twoich problemem ze zrozumieniem tekstu pisanego. Zbyt dużo do wyjaśnienia, poczynając od znaczenia niektórych słów. Dobrze, że chociaż literki prawidłowo potrafisz rozpoznać. Jesteś jednak doskonałym przykładem, że znajomości literek to za mało aby zrozumieć to co się czyta.kopan napisał(a):CZY TO CO JEST NAPISANE w tym poście JEST ZROZUMIAŁE?
przez kopan » czwartek 22 marca 2012, 16:19
szymon1977 napisał(a):Rozumiem to co piszesz.kopan napisał(a):CZY TO CO JEST NAPISANE w tym poście JEST ZROZUMIAŁE?