Gościu turlaj dropsy a nie do dyskusji przystępuj bo pojęcia nie mającym jesteś.

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez kopan » wtorek 13 marca 2012, 23:23
przez polex » wtorek 13 marca 2012, 23:32
przez szerszon » wtorek 13 marca 2012, 23:39
polex napisał(a):
1.Dwa istotne błędy w tej dyskusji:
1.szerszon napisał(a):1. Art 22.4 nie dotyczy skrzyżowania i zajmowania pasów ruchu.
Ad 1.
Zmiana pasa ruchu może się odbyć zarówno poza skrzyżowaniem jak i poza nim. Przytoczony przepis nie różnicuje miejsc, w którym należy go stosować.
2.Ad 2.
Omawiany przepis dotyczy pojazdów jadących jednocześnie po tej samej jezdni. Ta "prawa strona", o której jest w nim mowa, dotyczy pasa, a nie jezdni poprzecznej drogi.
przez polex » wtorek 13 marca 2012, 23:43
szerszon napisał(a):Ad.1 Błędem najistotniejszym jest jak zwykle brak zrozumienia i wybiórcze wyrywanie zdań z kontekstu jak to masz w zwyczaju.
przez szerszon » wtorek 13 marca 2012, 23:57
Ups...polex napisał(a):Jakie wybiórcze?![]()
Przez cały wątek upierasz się, że art 22.4 nie dotyczy skrzyżowania i zajmowania pasów ruchu, a ja tylko zacytowałem sedno tego stanowiska.
przez oskbelfer » wtorek 13 marca 2012, 23:59
polex napisał(a):Nudny jesteś z tym oleum. Zresztą skoro tobie nie pomaga, więc po co ja mam to popijać?
Natomiast widzę postępy w ograniczaniu liczby emotek! To już jest coś!![]()
Jeszcze pozostaje ci ustąpić mi pierwszeństwa jak będę z prawej (z chodnika) wjeżdżał na prawy pas.
Ponieważ słowo pisane i mówione do ciebie nie dociera, więc zobrazuję to rysunkiem.
przez kg1956 » środa 14 marca 2012, 00:07
przez polex » środa 14 marca 2012, 09:37
szerszon napisał(a):Czy Ty wreszcie raz coś porządnie przeczytasz i pomyślisz zanim napiszesz ???
kg1956 napisał(a):To jest cytat z PoRDu, czy sam to wymyśliłeś?
Co ciekawe 22.4 obowiązuje również na rondzie.
oskbelfer napisał(a):polex -- kopan moze troszke jedzie po bandzie, ale Ciebie z tym rysunkiem to juz poniosło
przez kg1956 » środa 14 marca 2012, 10:09
przez lith » środa 14 marca 2012, 12:58
przez polex » środa 14 marca 2012, 15:15
lith napisał(a):Tyle, że właśnie nie ma pierwszeństwa, bo włącza się do ruchu.
kopan napisał(a):Nie rozumiesz że wjeżdżający z prawej to wjeżdżający z podporządkowanej po prawej - też.
U ciebie wjeżdżającym z prawej jest wyłącznie zmieniający pas prawy na lewy a to jest bzdura.
Bo zmieniający pas jest też wjeżdżającym z prawej ale jest wiele innych przypadków których nie dostrzegasz.
przez kg1956 » środa 14 marca 2012, 15:31
przez kopan » środa 14 marca 2012, 17:08
Ja rozumiem że dla was to co pisze to herezja bo pogląd o św A-7 jest lansowany od lat i tylko nieliczni wiedzą że A-7 to nie święty znak a związane z nim przepisy to przepisy z poziomu znaków.
Tak samo jak przepisy związane ze zmianą wyznaczonego pasa ruch to ten sam poziom, poziom znaków.
Obydwa przepisy ten związany z znakiem A-7 jak i z art. 22.4 (przy wyznaczonych pasach) są regulacjami na poziomie znaków, czyli art. 5.1 nie rozstrzyga że ważniejszy A-7 a art. 22.4 traci moc.
Jest wręcz przeciwnie bo w tej sytuacji to A-7 traci moc wobec Art. 22.4 bo:
Po pierwsze Art. – jest w akcie wyższego rządu – w ustawie. Natomiast znak A-7 i jego znaczenie siedzi w rozporządzeniu o znakach – akcie niższym rangą od ustawy.
Po drugie nawet jakby obydwa uregulowania były w akcie tej samej rangi to uregulowanie z Art. 22.4 jako bardziej szczegółowe miało by zastosowanie w tej sytuacji.
Czyli jak wynika z powyższego pojazd wyjeżdżający z podporządkowanej w prawo na pas prawy będzie miał pierwszeństwo przed pojazdem jadącym drogą z pierwszeństwem i sygnalizującym zamiar zmiany pas z lewego na prawy.
przez dylek » środa 14 marca 2012, 17:32
kopan napisał(a):Więc stosuj odpowiednie przepisy (...)
przez kopan » środa 14 marca 2012, 19:32
Motór :
- nie ma innego pojazdu poruszającego się w obrębie oddziału 4.... ani nie ma innego pojazdu na pasie na który zamierza wjechać....ani nie ma pojazdu zamierzającego zmienić pas na ten, na który wjeżdża motór - wjeżdżając nań z prawej strony... Więc nie musi nikomu ustąpić.
Oczywiście jest dwóch chętnych na wjechanie na ten pas : czerwony z podporządkowanej i niebieski z chodnika...
tyle, że żadnego z nich nie obejmuje oddział 4.- więc i art 22 z tego oddziału również.
Jednego obejmuje włączanie się do ruchu, drugiego podporzadkowanie...
W zakresie obowiązywania art 22 jest tylko motór....inni mają swoje przepisy i na pewno nie dla nich art. 22