Pierwszeństwo przejazdu.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Którą wersję uważasz za właściwą?

Czarny ma pierwszeństwo, bo pierwszy zajął pas ruchu, a zielony dopiero zamierza go zająć wykonując manewr skrętu.
2
17%
Zielony ma pierwszeństwo, bo jest to jedno skrzyżowanie- on skręca w prawo, a czarny skręca w lewo.
6
50%
Nie ustala się pierwszeństwa, bo tory pojazdów podczas przejazdy przez skrzyżowanie się w żadnym wypadku nie przecinają, a pojazdy kończą manewry na różnych pasach.
2
17%
Inna
2
17%

Liczba głosów : 12

Re: Pierwszeństwo przejazdu.

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 05 marca 2012, 20:42

motomiki napisał(a):Kto jedzie pierwszy?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kopan » poniedziałek 05 marca 2012, 20:57

Dobrze Szymonie.
kopan

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 05 marca 2012, 22:58

lith napisał(a):Można zrobić coś takiego?
Oczywiście, że można. Tylko cały problem polega na tym, czy takie ścinanie zakrętu to jeszcze zajęcie lewego pasa ruchu podczas zmiany kierunku jazdy. Wydaje mi się, że co do tego byliśmy zgodni, że niektóre tory ruchu trudno pod tym względem ocenić jednoznacznie. Można bowiem próbować się dopatrzyć tutaj zajęcia podczas zmiany kierunku jazdy środkowego pasa ruchu i późniejszej zmiany zajmowanego pasa ruchu ze środkowego na prawy. Zakładam jednak, że pojazd jest na tyle duży, że jego ścinanie zakrętu jest uzasadnione :-)
-----
Pozwolę sobie troszkę rozwinąć temat być może uprzedzając pytania.
z3-1.png
Jadący drogą poziomą pojazd czarny ma oczywiście obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdowi zielonemu na podst. Art.25.1. niezależenie od tego, na który pas ruchu ten się skieruje.

Gdyby ktoś miał wątpliwości, to Art.22.4. nie może mieć tutaj zastosowania z banalnej przyczyny: do przecinania się kierunków ruchu dochodzi zanim de facto pojazd zielony zacznie się poruszać drogą poziomą, zanim zajmie na drodze poziomej pas ruchu. Jest gdzieś pomiędzy drogą, którą nadjechał, a drogą poprzeczną. Jak wiadomo Art.22.4. określa pierwszeństwo przejazdu pomiędzy dwoma pojazdami jadącymi tą samą drogą, tą samą jezdnią i w tym samym kierunku.

W tytułowej sytuacji pojazd zielony przez jezdnię przeznaczoną do skrętu w prawo jest wyprowadzony bezpośrednio na prawy pas drogi pionowej, i zajmuje ten pas ruchu niezależnie od tego, czy ustawi się wzdłuż czy w poprzek, oraz na który pas ruchu zamierza się dalej kierować. Zanim dojdzie do przecinania się kierunków ruchu oba pojazdu z punktu widzenia drogi, na której się znajdują poruszają się tą samą drogą, tą samą jezdnią i w tym samym kierunku, ale innymi pasami ruchu. Do przecinania się kierunków ruchu pojazdów zielonego i czarnego może dojść tylko na skutek zmiany zajmowanego pasa ruchu przez któryś z pojazdów, a pierwszeństwo w takiej sytuacji określa Art.22.4. wykluczając tym samym przecinanie się kierunków ruchu.
-----
Dylek, Kopan, Szerszon: proszę nie zapominać w komentarzach o treści merytorycznej.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » poniedziałek 05 marca 2012, 23:26

szymon1977 napisał(a):W tytułowej sytuacji pojazd zielony przez jezdnię przeznaczoną do skrętu w prawo jest wyprowadzony bezpośrednio na prawy pas drogi pionowej

No właśnie w tym cały problem, że nie jest!
Co go niby wyprowadza na ten prawy?

Założyłeś sobie, że zielony musi na prawy, a czarny nie może na prawy. Pokazałem Ci nagranie, gdzie bez żadnego problemu zielony zajmuje lewy, a czarny zajmuje prawy. Uważasz, że jadąc tak jak na nagraniu zmieniam pas ruchu?

Tu tez zmieniam pas ruchu? :mrgreen:
http://youtu.be/XULUqDlMO5Q
Czy po prostu zajmuję prawy po lewoskręcie?
lith

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 05 marca 2012, 23:37

lith napisał(a):Pokazałem Ci nagranie, gdzie bez żadnego problemu zielony zajmuje lewy, a czarny zajmuje prawy. Uważasz, że jadąc tak jak na nagraniu zmieniam pas ruchu?
Tak. Pas ruchu na drodze zaczynasz zajmować jeżeli zaczniesz jechać tą drogą drogą - nie wnikając w szczegóły i nieznaczne ścinanie zakrętu. A nie jeżeli dojedziesz do pasa ruchu, którym zamierzasz jazdę kontynuować i wyłączając migacz oświadczysz "skończyłem skręcać, zająłem pas ruchu". Zajęcie pasa ruchu to określenie stanu faktycznego, a nie decyzja kierującego.

Przypomnę sytuacje, w której przez Sąd winnym spowodowania kolizji został uznany czerwony z Art.22.4.
023-1.PNG
Ostatnio zmieniony wtorek 06 marca 2012, 13:21 przez szymon1977, łącznie zmieniany 3 razy
szymon1977

Postprzez lith » poniedziałek 05 marca 2012, 23:39

Jadąc w poprzek pasa nie jadę tym pasem, nie przesadzaj.

edit:
Tu tez zmieniam pas ruchu? :mrgreen:
http://youtu.be/XULUqDlMO5Q
Czy po prostu zajmuję prawy po lewoskręcie?

posty scalone przez moderatora (edytuj posty!)

Już przecież wcześniej doszliśmy chyba do wniosku, ze nie ma różnicy czy o skrzyżowanie czy nie, bo liczy się co robimy,a nie gdzie. Zajmowanie pasa ruchu poza skrzyżowaniem to już nie zajmowanie pasa ruchu? Coraz ciekawsze rzeczy.
lith

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 05 marca 2012, 23:55

lith napisał(a):Jadąc w poprzek pasa nie jadę tym pasem, nie przesadzaj.
Jeżeli jedziesz na skrzyżowaniu drogą w poprzek drogi poprzecznej to pasów ruchu drogi poprzecznej nie zajmujesz. Ale jeżeli np. w korku na drodze pięciopasmowej przejeżdżasz z pasa skrajnie prawego na skrajnie lewy w poprzek pasów ruchu i w ten sposób zmieniasz zajmowane pasy ruchu to oczywiście wszystkie pasy ruchu po kolei zajmujesz. Samo w sobie ustawienie względem osi jezdni nie jest tutaj wyznacznikiem, tak samo jak w "tytułowej" sytuacji.
-----
Napisałem od nowa, bo w poprzedniej wersji sam siebie nie zrozumiałem :-)
szymon1977

Postprzez lith » wtorek 06 marca 2012, 00:16

A według mnie jest. Co więcej obecnośc drogi 'na wprost' lub jej brak nie ma żadnego znaczenia, bo nie muszę udawać, że nią jadę. Widzę, że wracamy teraz już do poruszanych wcześniej kwestii i za wiele nowego pewnie w temacie nie powstanie, więc pozwolę sobie dodać ankietę z trzema wersjami, które póki co wyszły w praniu.

1. Czarny ma pierwszeństwo, bo pierwszy zajął pas ruchu, a zielony dopiero zamierza go zająć wykonując manewr skrętu.
2. Zielony ma pierwszeństwo, bo jest to jedno skrzyżowanie- on skręca w prawo, a czarny skręca w lewo.
3. Nie ustala się pierwszeństwa, bo tory pojazdów podczas przejazdy przez skrzyżowanie się w żadnym wypadku nie przecinają, a pojazdy kończą manewry na różnych pasach.
lith

Postprzez szerszon » wtorek 06 marca 2012, 09:17

szymon1977 napisał(a): Jak wiadomo Art.22.4. określa pierwszeństwo przejazdu pomiędzy dwoma pojazdami jadącymi tą samą drogą, tą samą jezdnią i w tym samym kierunku.
No i z czym masz problem ?
Czy zblizając sie do skrzyzowania jechali w tym samym kierunku ?
Czy dopiero mieli zamiar jechać ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 06 marca 2012, 12:47

lith napisał(a):...nie muszę udawać, że nią jadę.
Raczej na nic udawanie, że po wjechaniu w drogę poprzeczną nie jedziesz tą drogą i nie zajmujesz na niej pasa ruchu. Zajęcie pasa ruchu to określenie stanu faktycznego, a nie decyzja kierującego.
-----
Kodeks napisał(a):Art. 25.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany (...) ustąpić pierwszeństwa (...)
Zbliżając się do skrzyżowania. Skoro do przecinania się kierunków ruchu dochodzi już na skrzyżowaniu, gdy pojazd czarny skończył wykonywać manewr zminay kierunku jazdy, właściwie już podczas opuszczania skrzyżowania przez pojazd czarny to raczej oczywiste, że pojazd czarny zbliżając się do skrzyżowania nie miał komu pierwszeństwa przejazdu ustąpić. Inaczej zbliżając się do skrzyżowania byłby zobowiązany "powstrzymując się od ruchu" nie wjeżdżać na skrzyżowanie (patrz Kodeks, Dział 1, Art.2 definicja pojęcia "ustąpienie pierwszeństwa"). Chyba, że wjeżdżając na skrzyżowanie pojazd czarny nie ustąpił komuś pierwszeństwa przejazdu, ale na pewno nie był to pojazd zielony, więc w tym temacie sytuacja nas nie interesuje.
szerszon napisał(a):Czy zblizając sie do skrzyzowania jechali w tym samym kierunku?
Nie ma to znaczenia. Do przecinania się kierunków nie tylko nie dochodzi podczas wjeżdżania obu pojazdów na skrzyżowanie kiedy pierwszeństwo przejazdu określa się zgodnie Art.25.1. na podstawie pozycji przed skrzyżowaniem, ale przede wszystkim gdy oba pojazdy już poruszają się tą samą drogą, tą samą jezdnią i w tym samym kierunku, więc zobowiązane są stosować się do przepisów i znaków drogowych wynikających z faktu poruszania się tą drogą (w tym pasów ruchu).
-----
Lith: Dobry pomysł z ankietą... tylko odpowiedzi nie trafione. Ja nie mam, której odpowiedzi zaznaczyć. Ja bym sformułował inaczej.

Zielony i czarny mają zielone światło. KTO JEDZIE PIERWSZY?

1.Pierwszeństwo przejazdu na podst Art. 25.1. ma pojazd czarny.
Pomimo tego, że do przecinania się kierunków ruchu dochodzi po wjechaniu obu pojazdów na skrzyżowanie podczas gdy poruszają się już tą sama drogą, tą samą jezdnią, i w tym samym kierunku, to ponieważ oba pojazdy nadal znajdują się na skrzyżowaniu pierwszeństwo ustalamy na podstawie pozycji jaką pojazdy zajmowały względem siebie wjeżdżając na skrzyżowanie.

2.Pierwszeństwo przejazdu na podst Art. 25.1. ma pojazd czarny.
Pomimo tego, że do przecinania się kierunków ruchu dochodzi po wjechaniu obu pojazdów na skrzyżowanie podczas gdy poruszają się już tą sama drogą, tą samą jezdnią, i w tym samym kierunku, to co najmniej jeden z tych pojazdów nie dokończył jeszcze skręcania, nie zajmuje jeszcze pasa ruchu na drodze pionowej, nie możemy więc ustalić pierwszeństwa na podstawie Art.22.4.

3. Pierwszeństwo przejazdu na podst Art. 22.4. ma pojazd zielony.
Ponieważ do przecinania się kierunków ruchu dochodzi po wjechaniu obu pojazdów na skrzyżowanie podczas gdy poruszają się już tą sama drogą, tą samą jezdnią, i w tym samym kierunku, i co najmniej jeden z pojazdów zmienia zajmowany pas ruchu, i to jest bezpośrednią przyczyną wystąpienie przecinania się kierunków ruchu.

4. Pierwszeństwo przejazdu na podst Art. 25.1. ma pojazd czarny, natomiast na podst Art. 22.4. ma pojazd zielony.
O kolejności przejazdu decyduje więc kultura osobista... lub jej brak.

5. Żadna z powyższych odpowiedzi.
Proszę o komentarz.
szymon1977

Postprzez lith » wtorek 06 marca 2012, 20:18

Jak masz ustąpić komuś pierwszeństwa to masz go nie zmusić do istotnej zmiany prędkości, albo zmiany kierunku, a nie zdążyć wykonać swój manewr zanim na nim wymusisz. To, że skończysz wykonywać manewr zanim on nadjedzie nic nie zmienia, bo jeżeli miałeś mu ustąpić to właśnie nie ustąpiłeś.

Te Twoje wersje ankiety są zbyt zamotane i skomplikowane. I w dodatku wszystkie pod Ciebie. Zakładają, że pojazdy poruszają się ta samą drogą... co np. wg. mnie jest bezsensem, bo poruszają się po tym samym skrzyżowaniu i dopiero wykonują manewr skrętu, czyli jeszcze nie zajęły żadnego pasa, a jak któryś już skończył i zajął to nie ma to żadnego wpływu na pierwszeństwo. jak uważasz, że nie możesz znaleźć opcji dla Ciebie to napisz jak powinna wyglądać. Ale prostym językiem i bez motania, żeby każdy zrozumiał.
lith

Postprzez szerszon » wtorek 06 marca 2012, 21:59

Ej szymonie !!! najpierw boldujesz z przepisu, a póżniej piszesz ,ze nie ma znaczenia ???
Weż sie zdecyduj o co Tobie chodzi...a na razie jednak proponuję trzymać sie Art 25.1 i na skrzyzowaniu skręcając z pozycji czarnego jednak ustępować zielonym.
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 07 marca 2012, 11:36

lith napisał(a):To, że skończysz wykonywać manewr zanim on nadjedzie...
...to raczej nie zmuszę go swoim manewrem do "zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości" (Kodeks, definicja "ustąpienia pierwszeństwa")
lith napisał(a):...jeżeli miałeś mu ustąpić to...
...jeżeli chciałeś nam coś ważnego przekazać to coś pokręciłeś.
-----
lith napisał(a):Zakładają, że pojazdy poruszają się ta samą drogą... co np. wg. mnie jest bezsensem...
Rozumiem, że można dyskutować czy pojazdy poruszające się drogą zajmują na tej drodze pasy ruchu, albo czy jadą w tym samym kierunku. Ale raczej wątpliwości mieć nie można, że skoro pojazdy poruszają się jakąś drogą to... się tą drogą poruszają. Jeżeli chciałeś nam coś ważnego przekazać to coś pokręciłeś, po raz drugi.
-----
lith napisał(a):Te Twoje wersje ankiety są zbyt zamotane i skomplikowane.
Bardzo starałem się w sposób przystępny trafić w sedno sprawy, prościej mi się nie udało. Mam postarać się napisać bardziej przystępną wersję? Po co? Żeby wykazać, że na Forum zwolennicy stosowania Art.25.1 ponad pasy ruchu na drodze, którą się poruszają są większością? Gdybyś przeczytał uważnie, to byś się zorientował, która odpowiedź pod kogo jest napisana. Może Cię zachęcę do powtórnego przeczytania, jedna jest specjalnie dla Ciebie.
-----
szerszon napisał(a):Ej szymonie !!! najpierw boldujesz z przepisu, a póżniej piszesz ,ze nie ma znaczenia ???Weż sie zdecyduj o co Tobie chodzi
Jestem zdecydowany i od początku zdania nie zmieniłem. Skoro już zapoznałeś się z wyboldowanymi fragmentami mojej wypowiedzi, to zapoznaj się z całością. Przekonasz się, że wcale sobie nie zaprzeczam.
-----
szerszon napisał(a):...proponuję trzymać sie Art 25.1 i na skrzyzowaniu skręcając z pozycji czarnego jednak ustępować zielonym.
Popieram propozycję, jak kiedyś będę w Elblągu też tak zrobię. Niezależnie od tego, co stanowią Przepisy. Jeżdżąc po Polsce - a jeszcze niedawno jeździłem bardzo dużo nie takie cuda widziałem na drodze. Najważniejsze nie dać się zaskoczyć.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 07 marca 2012, 14:44

Schiza totalna. :eek2: Art 25.1 obowiazuje nie tylko w Elblągu.A przepisy są ok, tylko Ty masz problem...
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 07 marca 2012, 15:10

szerszon napisał(a):Schiza totalna. :eek2: Art 25.1 obowiazuje nie tylko w Elblągu.A przepisy są ok, tylko Ty masz problem...
Pozostałe przepisy obowiązują także w Elblągu. Przypomnij jeszcze wszystkim na ile moich pytań nikt nie potrafił odpowiedzieć, oraz ilu moim wypowiedziom nikt zaprzeczyć. Polecam także wycieczkę celem przekonania się jak się jeździ w podobnych sytuacjach w innych rejonach kraju.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze