Czyż to jedno, czy już dwa skrzyżowania?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czyż to jedno, czy już dwa skrzyżowania?

Postprzez Przemek211 » środa 22 lutego 2012, 18:10

Przemek211

Re: Czyż to jedno, czy już dwa skrzyżowania?

Postprzez daghda » środa 22 lutego 2012, 18:21

Przemek211 napisał(a):http://maps.google.pl/maps?q=50.253670,+19.003593&num=1&t=h&vpsrc=6&ie=UTF8&ll=50.253609,19.003707&spn=0.001205,0.000897&z=20&iwloc=A
pozdrawiam :)

Ja tu widzę dwa.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez alice_b » środa 22 lutego 2012, 18:34

ja też widzę dwa
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez szymon1977 » środa 22 lutego 2012, 19:27

Być może o to jedno skrzyżowanie z przesuniętymi drogami - czy jakoś tak. Wszystko zależy od zastosowanego oznakowania.
Przemek211: Dlaczego pytasz?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez daghda » środa 22 lutego 2012, 20:08

szymon1977 napisał(a):Być może o to jedno skrzyżowanie z przesuniętymi drogami - czy jakoś tak. Wszystko zależy od zastosowanego oznakowania.
Przemek211: Dlaczego pytasz?

Pewnie pyta dlatego, że ul. Kominka nie kończy się wlotem na ul. Adamskiego (ul. Koszarowa zaczyna się gdzie indziej). I zapewne też dlatego, że do pewnego miejsca (od ul. Mikołowskiej) ta ulica jest jednokierunkowa...
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Obrazek
daghda

Postprzez szymon1977 » środa 22 lutego 2012, 20:19

To widać na zdjęciu. Podejżewam raczej, że Przemek ma wątpliwości co do jakiejś sytuacji.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez daghda » środa 22 lutego 2012, 20:25

W Katowicach raczej niewiele się zmienia jeśli chodzi o drogi (poza ścisłym centrum w związku z przebudową dworca PKP i budowanym na pl. Szewczyka centrum handlowym). Stop nadal tam jest a jemu pewnie chodzi o kwestię (zgaduję) kierunkowskazów - jadąc na wprost, użyć czy nie? 8)

Obrazek
daghda

Postprzez Przemek211 » środa 22 lutego 2012, 21:56

Pytam dlatego, bo w jednym z ostatnich wątków pojawił się podobny problem (niezdany egzamin) i tam stwierdzono, że z jednym skrzyżowaniem mamy do czynienia gdy jezdnie choć minimalnie na siebie nachodzą. Jakby tak wziąć pod uwagę te zaokrąglone chodniki to można by na tej podstawie stwierdzić, że jest to jedno skrzyżowanie. A ludzie traktują to jednak raczej jako dwa skrzyżowania, a sygnalizacja jest już za to bardzo różna jadąc z południa (ul. Kominka) na północ (tu nawet nie wiem, bo zumi wyświetla, że jest to również ulica Kominka) można się spotkać z użyciem jednego kierunkowskazu, dwóch, a czasem w ogóle nie są stosowane.
Przemek211

Postprzez szymon1977 » środa 22 lutego 2012, 22:57

Na szczęście drogowcy oszczędzają nam dylematów w podjęciu decyzji, czy to jedno skrzyżowanie czy dwa osobne. Na przedstawionym przez Ciebie rysunku drogi dochodzące do drogi Adamskiego są oddalone od siebie w tak dużej odległości, że brak odpowiedniej tabliczki T-6 przy każdym wjeździe (szczerze wątpię aby tam była)
t-6b.png
jednoznacznie świadczy, że mamy dwa oddzielne skrzyżowania. Przypominam, że zgodnie z "220" drogowcy mają obowiązek umieszczać tabliczkę T-6 na każdym wjeździe na nietypowe skrzyżowanie, w tym skrzyżowanie, do którego drogi dochodzące są względem siebie przesunięte.

A nawet jeżeli byłoby to jedno nietypowe skrzyżowania w kwestii używania kierunkowskazów niewiele by to zmieniło. Sygnalizować mamy bowiem faktycznie wykonywane manewry, a nie kierunek przejazdu przez skrzyżowanie. I chyba nikt nie ma wątpliwości, że przejazd na wprost przez takie nietypowe skrzyżowanie składałby się ze zmiany kierunku jazdy w lewo, krótkiego odcinka jazdy na wprost drogą poprzeczną i zmiany kierunku jazdy w prawo. Oczywiście obie zmiany kierunku jazdy jesteśmy zobowiązani sygnalizować odpowiednim kierunkowskazem.
023-1.gif
szymon1977

Postprzez daghda » czwartek 23 lutego 2012, 00:43

Przemek211 napisał(a):Pytam dlatego, bo w jednym z ostatnich wątków pojawił się podobny problem (niezdany egzamin) i tam stwierdzono, że z jednym skrzyżowaniem mamy do czynienia gdy jezdnie choć minimalnie na siebie nachodzą. Jakby tak wziąć pod uwagę te zaokrąglone chodniki to można by na tej podstawie stwierdzić, że jest to jedno skrzyżowanie. A ludzie traktują to jednak raczej jako dwa skrzyżowania, a sygnalizacja jest już za to bardzo różna jadąc z południa (ul. Kominka) na północ (tu nawet nie wiem, bo zumi wyświetla, że jest to również ulica Kominka) można się spotkać z użyciem jednego kierunkowskazu, dwóch, a czasem w ogóle nie są stosowane.

Ty nie patrz na innych - na tym skrzyżowani/dwóch skrzyżowaniach, skręcając w ul. Adamskiego lewy kierunkowskaz by po chwili bycia na tejże ulicy, dać prawy kierunkowskaz przy wjeździe na ul. Kominka (ona ciągnie się od Mikołowskiej do Raciborskiej).

Obrazek
daghda

Postprzez piotrz » czwartek 23 lutego 2012, 16:26

Analizując wymalowane linie jestem za stwierdzeniem, że jest to jedno skrzyżowanie (ale bez większego przekonania).
Kierunkowskazy, to mniejszy problem. Gorzej jest z pierwszeństwem:
Jeśli jadę z kierunku tak, jak narysował szymon1977, ale później nie skręcam w prawo, tylko jadę prosto, to jest problem:
- jeśli 2 skrzyżowania, to jestem na drodze z pierwszeństwem (pomiędzy dwoma skrzyżowaniami) i mam pierwszeństwo przed wyjeżdżającym z lewego górnego rogu zdjęcia
- jeśli 1 skrzyżowanie, to nie mam pierwszeństwa (bo skręcam w lewo, a z naprzeciwka coś jedzie); wtedy dodatkowa zagadka: wyjeżdżający z ulicy podporządkowanej może nie wiedzieć skąd przyjechałem i w związku z tym nie wie, czy mam pierwszeństwo, czy nie.
piotrz

Postprzez Przemek211 » czwartek 23 lutego 2012, 16:37

oczywiście zgadzam się, jeśli traktujemy to jako dwa skrzyżowania to jak najbardziej takie sygnalizowanie jest prawidłowe, natomiast mnie wciąż zastanawia jakie zdanie w tej sprawie mieliby @scorpio44 i @lith, gdyż podali dość użyteczną i zrozumiałą teorię na podstawie definicji skrzyżowania. Wg niej jeśli choćby minimalnie drogi na siebie nachodzą należy traktować takie miejsce jako jedno skrzyżowanie. W załączniku dowód.
Pozdrawiam
Załączniki
Bez nazwy-1.jpg
Bez nazwy-1.jpg (53.1 KiB) Przeglądane 3363 razy
Przemek211

Postprzez lith » czwartek 23 lutego 2012, 17:05

No na styk jedno skrzyżowanie (resztą przecież na drodze nikt nie będzie tego co do metra sprawdzał, ale ja bym sygnalizował tak jakby było zrozumiale, czyli jadąc na tym skrzyżowaniu prosto zasygnalizowałbym najpierw lewym, a potem prawym. A pierwszeństwo to tak jak na jednym, czyli mimo, że przy lewoskręcie moment wcześniej już wjeżdżam na poprzeczną to i tak ustępuję jadącemu z naprzeciwka w prawo.
lith

Postprzez oskbelfer » czwartek 23 lutego 2012, 21:05

sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez scorpio44 » sobota 25 lutego 2012, 13:08

Przemek211 napisał(a):mnie wciąż zastanawia jakie zdanie w tej sprawie mieliby @scorpio44 i @lith, gdyż podali dość użyteczną i zrozumiałą teorię na podstawie definicji skrzyżowania. Wg niej jeśli choćby minimalnie drogi na siebie nachodzą należy traktować takie miejsce jako jedno skrzyżowanie.

Czyżbym uchodził w Twoich oczach za często zmieniającego zdanie, skoro nie masz pewności, że tutaj będzie ono identyczne jak w tym poprzednim wątku? :D Jest dokładnie tak samo jak tam i sam już moje wcześniejsze uzasadnienie przywołałeś. Więc wszystko wskazuje na to, że mamy tutaj do czynienia z jednym skrzyżowaniem.

Ale jeżeli chodzi o kierunkowskazy, to zdecydowanie tak. Układ dróg jest taki, że mamy tutaj ewidentne zmiany kierunku najpierw w lewo, a potem w prawo.
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze