Kategoria B1

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Kategoria B1

Postprzez szofer80 » środa 08 lutego 2012, 18:56

cytat:
"Nie musi. Mogą być odstępstwa. Przy przyczepach brana jest przede wszystkim wytrzymałość konstrukcyjna. Potwierdzona oczywiście dokumentami producenta. I dzięki temu możesz sobie kupić lawetę o DMC 3,5t mając przy tym 3,5t również "na haku"."

Wszystkie wyjątki też mają swoje umocowanie prawne i są opisane.

Powinni egzaminować na autach osobowych bez ograniczenia mocy ponieważ nigdzie nie jest to zabronione ja w rozporządzeniu ministra i załączniku widzę tylko szczegółowe wytyczne jakie powinien spełniać pojazd czterokołowy a jak wiadomo prawo jazdu kat B1 uprawnia do jazdy pojazdem samochodowym, w tym pojęciu zawiera się m.in. samochód osobowy i pojazd czterokołowy. Ja to rozumiem tak że jeśli ktoś przyjedzie quadem na egzamin to quad musi spełniać te wytyczne ale to nie dotyczy samochodu osobowego.
Ostatnio zmieniony środa 08 lutego 2012, 19:05 przez szofer80, łącznie zmieniany 1 raz
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez mk61 » środa 08 lutego 2012, 19:04

Borys68 napisał(a):Jak zawsze?
http://word.szczecin.pl/content/informacja-dotycząca-pojazdów-do-przeprowadzania-egzaminów-w-zakresie-kat-b1

Muszisz sobie adres skeić, albo wejść przez stronę główną.
Borys

Nie wiem, czy "homologacja L" równa się z L7e, którą przytacza tu szofer.
Nie dalej, jak miesiąc temu, widziałem pojazdy B1 takie, jak były zawsze. O ile samej zmiany mocy można nie dostrzec, o tyle nie doszły do mnie żadne informacje, żeby OSK oferujące B1 tych zmian dokonywały. Więc, albo WORD tylko straszy, albo zmiana mocy (ew. samego wpisu w DR) to taki banał, że szkoda słów na jakiekolwiek komentarze.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez szofer80 » środa 08 lutego 2012, 19:06

U mnie w mieście deszcz nie deszcz ,ślizgawica itp. i zdają już tylko na quadach. homologacji L jest kilka homologacja L7e dotyczy konkretnie kat B1
szofer80

Postprzez michu9 » czwartek 09 lutego 2012, 18:59

Witam:)

Czy jak zda sie b1 teorie a pozniej chce sie b to teorie tez sie robi i ile godzin trzeba pozniej wyjezdzic?20?
michu9

Postprzez djb11 » sobota 11 lutego 2012, 16:17

No przecież to są jakieś jaja -.- chłopie przez te 30 stron przewijało się to kilka, jak nie kilkanaście razy...mając "B1" i robiąc "B":

- nie chodzimy na 30 godzin teorii
- nie zdajemy państwowego egzaminu w zakresie teorii
- liczba godzin w zakresie szkolenia praktycznego jest redukowana do 20

Pozdrawiam:
Maciek
djb11

Postprzez szofer80 » sobota 11 lutego 2012, 18:22

Ale On wykombinował coś lepszego, teraz chce tylko zdać teorie na B1 a w wieku 18 lat pójść na sam egzamin praktyczny kat B ;-) i tym minimalistycznym sposobem uninąć nowych testów. Tylko nie wie że zaliczony sam egzamin teoretyczny nic Mu nie daje.
szofer80

Postprzez michu9 » poniedziałek 13 lutego 2012, 22:44

nie nie;P

Chodzi mi o to zeby teraz normalnie isc na prawko b1 (normalnie zrobic calosc) a pozniej robiac b nie musieć robic teori.innymi slowy chcialbym ominac nowe przepisy.i pytanie czy tak sie da?
michu9

Postprzez chap » wtorek 14 lutego 2012, 00:44

Z uwagi na to, ze jest to moj pierwszy post na tym forum witam wszystkich.
Caly ten syf dotyczacy B1 dotknal mnie jakis czas temu, dlatego chce zadac pare pytan, bo mam metlik w glowie.
Kurs zaczalem na poczatku listopada. Teoria miala trwac dwa tygodnie, potem jazdy i egzamin. W listopadzie jeszcze nikt nie wiedzial o tym, ze ustawa majaca wejsc 11 lutego nie wejdzie, wiec kazdy sie spieszyl jak tylko mogl. W ten sposob przed swietami w grudniu mialem za soba teorie i wyjezdzonych 19h. I wtedy zaczelo sie robic mniej przyjemnie.
Kierowniczka OSK poinformowala mnie, ze z egzaminem moze byc ciezko, bo katowicki WORD niespecjalnie chce egzaminowac ludzi na B1 na samochodach, bo ustawa wchodzi w lutym i podobno mozna juz zdawac tylko na quadzie. No to sobie mysle okej, spoko, wyjezdze sobie te pozostale 11h na quadzie i jakos to zdam. Niestety, nie bardzo.
Wyszlo tak: w zwiazku z tym, ze jest zima i spadl snieg, w Katowicach ludzie nie zdaja juz nawet na quadzie (ktorego OSK zakupilo, wiec z dostarczeniem pojazdu nie byloby problemu), ale podobno WORD w Nowym Saczu "zimowego problemu" nie widzi. Zdalem panstwowy egzamin teoretyczny i caly czas czekam na egzamin praktyczny, ktory ma sie odbyc w... kwietniu. Szanowna Pani od OSK argumentuje to tym, ze w Katowicach zdawac nie mozna bo jest zima i nie pozwalaja zdawac na quadach, a w Nowym Saczu nie da rady, bo jest po prostu za zimno na takie wyjazdy (OSK w Siemianowicach Slaskich) i "zamarzlibyscie mi na tych quadach".
Chcialem sie zapytac o:
1. Jak to w koncu jest z tym egzaminem? Na czym mozna zdawac, na czym nie? Czytalem juz za duzo o tym wszystkim i sam sie pogubilem. Jezdzilem na zmodyfikowanym Daihatsu Cuore, na quadzie w koncu nie jezdzilem w ogole.
2. Czy jakiekolwiek WORDy w miare blisko slaska umozliwiaja zdawanie na B1, czy w tym momencie na ta kategorie zdac sie po prostu nie da?
chap

Postprzez tomcioel1 » wtorek 14 lutego 2012, 01:43

we Wrocławiu niektóre szkoły kupiły takie pierdziawki wydające odgłos kosiarko-odkurzacza i widzę ze na tym zdają , nawet nie wiadomo co to za firma ale jeździ jak komarek - to zdaje się nie ogranicza się tylko do quadów ale oprócz masy 550 kg dotyczy tez mocy , tam jest zdaje się kwestia 15 kW a już maluch ma wpisane 18 kW więc odpada
tomcioel1

Postprzez patrykos95 » niedziela 26 lutego 2012, 22:11

a ja mam pytanko będę robił b1 w Szczecinie "driver point" tam jest fiat 126p i pytanie takie czy ktoś z tego forum tam zdawał ale ma opinie na temat driver pointu ? nie wiem czy odpowiedni dział ale nie chciałem zakładać nowego tematu dla tego pytania...
patrykos95

Postprzez Cyniu15 » poniedziałek 05 marca 2012, 19:57

Witam (przepraszam za mały odkop), przeczytałem ten temat cały ale mam jeszcze pewne pytania, otóż "już" za 336 dni będę mógł rozpocząć kurs na kat b1 i:
Czy jeśli na kurs zapisze się przed 19.01.2013 choć mogę zacząć dopiero 4 lutego to bd zdawał "po staremu" czy już zgodnie z nowymi przepisami?
Samochód: czy jest możliwość zmiany w dowodzie z "samochód osobowy" na "pojazd samochodowy inny" jeśli tak to kto sie tym zajmuje (napisałem emaila do jednej z firm która przerabia samochody ale nie doczekałem się odpowiedzi)
Czy po zmianach musi pojazd zobaczyć rzeczoznawca?

Za wszystkie odpowiedzi dziękuje.
Cyniu15

Postprzez Borys68 » wtorek 06 marca 2012, 15:59

Cyniu:
1 - zapisać się możesz na trzy miesiące przed urodzinami. "Zaklepnie miejsca" nie ma skutków prawnych.

2 - ponieważ "waadza" odkryła, że przez dziesięć lat źle interpretowała przepisy to kategoria B1 już się nie zmieni - bedą to pojazdy wdg. klasyfikacji L7e

Na zmianach kategorii pojazdu sie nie znam.

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Cyniu15 » wtorek 06 marca 2012, 21:27

Dzięki za info Borsys68, info bd mi sie przyda choć nie jest pocieszające:)
Cyniu15

Kategoria B1

Postprzez Rzk » czwartek 05 kwietnia 2012, 17:36

Witam, w czerwcu tego roku planuje rozpocząć kurs na kategorie B1, słyszałem, że troche się zmieniło jednak nadal nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi na pytania:

-Czy będę mógł jeździć samochodem do 550 kg ? Np Daihatsu Cuore (odchudzone)
- Jeżeli nie to czym

Z góry dziękuje
Rzk

Postprzez Borys68 » czwartek 05 kwietnia 2012, 18:28

Witaj.
Rzk napisał(a):-Czy będę mógł jeździć samochodem do 550 kg ? Np Daihatsu Cuore (odchudzone)

Nie.
Rzk napisał(a):- Jeżeli nie to czym

http://www.microcar.fr/gamme-quadricycle-lourd

http://mark2komis.otomoto.pl/microcar-m ... 97726.html

To co ma klasyfikację L7e.

Borys
Ostatnio zmieniony czwartek 05 kwietnia 2012, 18:40 przez Borys68, łącznie zmieniany 1 raz
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy