Witam.. mam kilka pytan do tematu. Auto jakim jezdze- audi a3 8l 1,9 tdi 90 km 2000r.
1. Jest zasada ze na 1 sie nie jezdzi. Jak rozwiazac sytuacje kiedy jade po parkingu z waskimi uliczkami/ciasnymi zakretami/z dziurawym gruntem, a samochod na 2 nawet kiedy nie dodaje gazu jedzie mi za szybko ? Kiedy sobie jade na 1 i mam obroty 1,4 tys to jest idealna predkosc.
2. Jest zasada zeby jak najmniej razy wduszac sprzeglo .. jak wyzej, waskie uliczki, ale na tej 2 daje rade, lecz na zakrecie predkosc na 2 bez gazu jest za duza. Na 1 redukowac nie bede, wiec wduszam sprzeglo i lekko przyhamowuje hamulcem, na wyjsciu sprzeglo puszczam i dalej jade normalnie. Poprawnie ? Czy nalezy inaczej?
3. Jadac z wieksza predkoscia hamuje tak jak nalezy, wpierw hamulec i dopiero pozniej sprzeglo, ale kiedy jade wolniej to wpierw wduszam sprzeglo i dopiero potem hamulec. Czy to bardzo niepoprawnie ? Nie moge sie przelamac zeby wpierw hamowac a potem sprzeglo przy takich predkosciach bo sie boje ze mi zgasnie.