przez Pomarancza » wtorek 27 grudnia 2011, 11:31
djb11, do 17 roku życia odpowiadają za ciebie rodzice, w razie kontroli policja może skierować do sądu rodzinnego, tam prawdopodobnie przyznają mandat tobie w wysokości 500zł i rodzicom chyba 300zł za to że jeździłeś ich autem (nie wiem co w przypadku jak auto jest zarejestrowane na ciebie), od 17 roku odpowiadasz jako dorosły czyli w najgorszym przypadku 500zł mandatu
lith, przerabiać auto chciałem, jak były stare przepisy czyli tylko masa 550kg, tak samochód na B1 nie warto na 2 lata po jakby nie było samochody przerobione na B1 nie są bardzo rozchwytywane i byłoby ciężko czekać.
Zgadzam się co do tergo, że osoby mające spore doświadczenie również oblewają, bo jest to spowodowane rutyną a nie przepisami, jednak po to jest te 20h jazd gdy zdaje się na B posiadające B1, aby doszkolić się i odświeżyć przepisy, jak do tego podejdziemy odpowiednio, to ze zdaniem nie będzie problemu ;]
Zacząłem kurs z myślą, że przepisy się nie zmienią i że będę mógł jeździć dalej autem do 550kg, a że przepisy się zmieniły, pieniądze miałem wpłacone, pan z OSK kupił samochód który spełnia normy, to już postanowiłem kurs zakończyć i jeżeli chodzi o zaoszczędzenie kilkuset złotych na mandacie to nie do końca, bo jeżeli policja mnie zatrzyma to będzie na mnie inaczej paczyć, niż na kogoś kto nie posiada w ogóle uprawnień, po za tym na kurs chodzi się po to aby nauczyć się jeździć i tego co się nauczyłem na kursie jest warte tej ceny ;]
Co do kolizji to mówiłem, że to jedyna rzecz której się obawiam, jednak żyjmy z nadzieją, że do czegoś takiego nie dojdzie, jakby auto miało AC w razie kradzieży to myślę, że by nie było problemu, bo jeżeli auto jest zarejestrowane na rodziców to mogą powiedzieć, że było zabrane bez zgody, no ale nie wiem jak to dokładnie z tym jest