Wczoraj z wynikiem pozytywnym ukończyłem państwowy egzamin na prawo jazdy. Na podstawie swojego doświadczenia i przeżyć chciałbym udzielić kilku wskazówek i porad osobom, które niebawem przystępują do egzaminu.
Przed egzaminem państwowym
1. Nigdy nie bierz dodatkowych godzin nauki jazdy w dniu egzaminu! Jest to głupotą. Właśnie przez to, że przy pierwszym podejściu w dniu egzaminu jeździłem dwie godziny - prawdopodobnie nie zdałem. Człowiek przed tak ważnym egzaminem powinien być wyspany, wypoczęty i najedzony.
2. Nie idź na egzamin z myślą: "Muszę zdać!". Czuj się, jakbyś szedł/szła do znajomego pochwalić się mu swoimi umiejętnościami teoretycznymi i praktycznymi.
Egzamin teoretyczny
1. Przed wyjściem do WORDu w domu rozwiąż jeszcze z 5 testów. Będziesz się czuł pewniej.
2. Przed rozpoczęciem egzaminu teoretycznego, egzaminator zgodnie z procedurami przedstawi zasady przeprowadzania egzaminu. Słuchaj go dokładnie, nie skupiaj się na tym, co Cię nie powinno w tym momencie interesować. Jeżeli jest coś nie zrozumiałe, masz prawo zadać pytania.
3. Nie spiesz się! Masz 25 minut na rozwiązanie 18 pytań, to mnóstwo czasu.
4. Czytaj bardzo dokładnie (słowo po słowie) pytania i możliwe odpowiedzi. Z pośród zestawu ponad 500 pytań jest kilkanaście pytań bardzo podchwytliwych, np. pytanie: "W tej sytuacji, kiedy pojazd może być zatrzymany przed sygnalizatorem bez gwałtownego hamowania kierujący pojazdem...".
5. Skup się na swoim komputerze i na swoich pytaniach. Nie zerkaj jakie pytania ma kolega czy koleżanka siedząca obok. Poza tym egzaminator może zwrócić Ci uwagę za takie zachowanie.
6. Po rozwiązaniu 18 pytań wróć za pomocą przycisku "Poprzednie" do pierwszego pytania i przeanalizuj dokładnie wszystkie pytania od początku.
7. Gdy jesteś już pewny/a, że wszystkie pytania rozwiązałeś/aś prawidłowo - naciśnij na klawiaturze egzaminacyjnej kombinację "Koniec" -> "Tak".
8. Na ekranie pojawi się liczba błędów i wynik egzaminu. Zieloną czcionką "POZYTYWNY". Czerwoną czcionką "NEGATYWNY" - którego nie życzę

9. Egzaminator odczyta ze swojego komputera Twój wynik. Wtedy możesz wyjść z sali i udać się do poczekalni na egzamin praktyczny (o ile zdałeś/aś teorię).
Egzamin praktyczny
1. W poczekalni WORDu jest zamontowany głośnik, przez który osoba kompetentna prosi kolejno poszczególne osoby do poszczególnych pojazdów.
2. Gdy w głośniku usłyszysz swoje nazwisko nie wybiegaj z sali, tylko spokojnie posłuchaj do jakiego pojazdu masz podejść. Staraj się podejść jak najszybciej do pojazdu, źle by to o Tobie świadczyło by egzaminator czekał na Ciebie przy aucie.
3. Kiedy egzaminator podejdzie do auta uśmiechnij się, powiedz "Dzień dobry" i nie podawaj Mu pierwszy/a ręki (chyba że zrobi to pierwszy). Na plac skierowane są kamery, jeżeli podasz Mu rękę może to świadczyć o tym, że w ręku masz kopertę

4. Wsiądź do pojazdu (po stronie pasażera). Egzaminator podjedzie z Tobą na plac manewrowy (łuk) i ustawi się na kopercie.
5. W tym momencie rozpoczyna się najtrudniejszy etap Twojego egzaminu. Egzaminator przedstawia się, odczytuje Twoje nazwisko, datę, godzinę, numer rejestracyjny pojazdu, numer boczny pojazdu. Nic w tym momencie nie mów, ponieważ ta procedura jest potrzebna do nagrania Video. W pojeździe jest kilka kamer, które rejestrują każdy Twój i egzaminatora ruch oraz słowa.
6. Egzaminator mówi Ci co wylosował dla Ciebie komputer z zakresu obsługi. Ja miałem światła mijania i olej chłodniczy.
7. Wtedy następuje obsługa pojazdu. UWAGA! podczas gdy będziesz podnosił/a tzw. "maskę" Egzaminator może zadać Ci pytania: "Co Pan/i w tej chwili robi?". 20% ludzi w tym momencie panikuje, 75% mówi: "Podnoszę maskę!". BŁĄD - to nie jest maska, tylko "Pokrywa komory silnika". Na egzaminie musisz używać profesjonalnych pojęć, nie możesz mówić na światła mijania - "krótkie", na drogowe - "długie". To nie jest podwórko, żeby posługiwać się potocznym językiem. Pamiętaj, że wszystkie światła (z wyjątkiem postojowych i awaryjnych) działają przy włączonym zapłonie.
8. Przygotowujesz się do jazdy. Dokładnie przygotuj się do jazdy, egzaminator zwraca na to dużą uwagę. WŁĄCZ ŚWIATŁA MIJANIA.
9. Wtedy jest wszystko tak jak się uczyłeś/aś na nauce jazdy. Łuk i górka.
10. Wyjeżdżacie na miasto.
11. Następuje wszystko to, co uczyłeś/aś się na nauce jazdy. Pamiętaj! Nie traktuj egzaminatora jak pysznego kolesia, który ma wielką ochotę Cię oblać i zjeść - tylko jak przyjemnego człowieka, któremu masz pokazać jak się jeździ.
12. Nie stresuj się! Prawie 70% oblanych egzaminów jest spowodowane stresem!.
13. Na 13 punkcie kończymy. Z resztą liczba 13 okazała się dla mnie szczęśliwa, właśnie takiego dnia zdałem

Pozdrawiam