Porady na egzamin państwowy kategorii "B"

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Porady na egzamin państwowy kategorii "B"

Postprzez lukin1 » środa 14 grudnia 2011, 12:53

Witam,
Wczoraj z wynikiem pozytywnym ukończyłem państwowy egzamin na prawo jazdy. Na podstawie swojego doświadczenia i przeżyć chciałbym udzielić kilku wskazówek i porad osobom, które niebawem przystępują do egzaminu.

Przed egzaminem państwowym
1. Nigdy nie bierz dodatkowych godzin nauki jazdy w dniu egzaminu! Jest to głupotą. Właśnie przez to, że przy pierwszym podejściu w dniu egzaminu jeździłem dwie godziny - prawdopodobnie nie zdałem. Człowiek przed tak ważnym egzaminem powinien być wyspany, wypoczęty i najedzony.
2. Nie idź na egzamin z myślą: "Muszę zdać!". Czuj się, jakbyś szedł/szła do znajomego pochwalić się mu swoimi umiejętnościami teoretycznymi i praktycznymi.

Egzamin teoretyczny
1. Przed wyjściem do WORDu w domu rozwiąż jeszcze z 5 testów. Będziesz się czuł pewniej.
2. Przed rozpoczęciem egzaminu teoretycznego, egzaminator zgodnie z procedurami przedstawi zasady przeprowadzania egzaminu. Słuchaj go dokładnie, nie skupiaj się na tym, co Cię nie powinno w tym momencie interesować. Jeżeli jest coś nie zrozumiałe, masz prawo zadać pytania.
3. Nie spiesz się! Masz 25 minut na rozwiązanie 18 pytań, to mnóstwo czasu.
4. Czytaj bardzo dokładnie (słowo po słowie) pytania i możliwe odpowiedzi. Z pośród zestawu ponad 500 pytań jest kilkanaście pytań bardzo podchwytliwych, np. pytanie: "W tej sytuacji, kiedy pojazd może być zatrzymany przed sygnalizatorem bez gwałtownego hamowania kierujący pojazdem...".
5. Skup się na swoim komputerze i na swoich pytaniach. Nie zerkaj jakie pytania ma kolega czy koleżanka siedząca obok. Poza tym egzaminator może zwrócić Ci uwagę za takie zachowanie.
6. Po rozwiązaniu 18 pytań wróć za pomocą przycisku "Poprzednie" do pierwszego pytania i przeanalizuj dokładnie wszystkie pytania od początku.
7. Gdy jesteś już pewny/a, że wszystkie pytania rozwiązałeś/aś prawidłowo - naciśnij na klawiaturze egzaminacyjnej kombinację "Koniec" -> "Tak".
8. Na ekranie pojawi się liczba błędów i wynik egzaminu. Zieloną czcionką "POZYTYWNY". Czerwoną czcionką "NEGATYWNY" - którego nie życzę :)
9. Egzaminator odczyta ze swojego komputera Twój wynik. Wtedy możesz wyjść z sali i udać się do poczekalni na egzamin praktyczny (o ile zdałeś/aś teorię).

Egzamin praktyczny
1. W poczekalni WORDu jest zamontowany głośnik, przez który osoba kompetentna prosi kolejno poszczególne osoby do poszczególnych pojazdów.
2. Gdy w głośniku usłyszysz swoje nazwisko nie wybiegaj z sali, tylko spokojnie posłuchaj do jakiego pojazdu masz podejść. Staraj się podejść jak najszybciej do pojazdu, źle by to o Tobie świadczyło by egzaminator czekał na Ciebie przy aucie.
3. Kiedy egzaminator podejdzie do auta uśmiechnij się, powiedz "Dzień dobry" i nie podawaj Mu pierwszy/a ręki (chyba że zrobi to pierwszy). Na plac skierowane są kamery, jeżeli podasz Mu rękę może to świadczyć o tym, że w ręku masz kopertę :)
4. Wsiądź do pojazdu (po stronie pasażera). Egzaminator podjedzie z Tobą na plac manewrowy (łuk) i ustawi się na kopercie.
5. W tym momencie rozpoczyna się najtrudniejszy etap Twojego egzaminu. Egzaminator przedstawia się, odczytuje Twoje nazwisko, datę, godzinę, numer rejestracyjny pojazdu, numer boczny pojazdu. Nic w tym momencie nie mów, ponieważ ta procedura jest potrzebna do nagrania Video. W pojeździe jest kilka kamer, które rejestrują każdy Twój i egzaminatora ruch oraz słowa.
6. Egzaminator mówi Ci co wylosował dla Ciebie komputer z zakresu obsługi. Ja miałem światła mijania i olej chłodniczy.
7. Wtedy następuje obsługa pojazdu. UWAGA! podczas gdy będziesz podnosił/a tzw. "maskę" Egzaminator może zadać Ci pytania: "Co Pan/i w tej chwili robi?". 20% ludzi w tym momencie panikuje, 75% mówi: "Podnoszę maskę!". BŁĄD - to nie jest maska, tylko "Pokrywa komory silnika". Na egzaminie musisz używać profesjonalnych pojęć, nie możesz mówić na światła mijania - "krótkie", na drogowe - "długie". To nie jest podwórko, żeby posługiwać się potocznym językiem. Pamiętaj, że wszystkie światła (z wyjątkiem postojowych i awaryjnych) działają przy włączonym zapłonie.
8. Przygotowujesz się do jazdy. Dokładnie przygotuj się do jazdy, egzaminator zwraca na to dużą uwagę. WŁĄCZ ŚWIATŁA MIJANIA.
9. Wtedy jest wszystko tak jak się uczyłeś/aś na nauce jazdy. Łuk i górka.
10. Wyjeżdżacie na miasto.
11. Następuje wszystko to, co uczyłeś/aś się na nauce jazdy. Pamiętaj! Nie traktuj egzaminatora jak pysznego kolesia, który ma wielką ochotę Cię oblać i zjeść - tylko jak przyjemnego człowieka, któremu masz pokazać jak się jeździ.
12. Nie stresuj się! Prawie 70% oblanych egzaminów jest spowodowane stresem!.
13. Na 13 punkcie kończymy. Z resztą liczba 13 okazała się dla mnie szczęśliwa, właśnie takiego dnia zdałem :) Po skończonym egzaminie, egzaminator mówi formułkę: "Egzamin został ukończony wynikiem pozytywnym" - czego Wam serdecznie życzę.

Pozdrawiam
lukin1

Re: Porady na egzamin państwowy kategorii "B"

Postprzez cman » środa 14 grudnia 2011, 13:58

Zacząłem czytać i... jednak trochę się "poczepiam".

lukin1 napisał(a):1. Nigdy nie bierz dodatkowych godzin nauki jazdy w dniu egzaminu! Jest to głupotą.

Chyba jednak lekka przesada z tą "głupotą". Każdy postrzega to inaczej i każdemu może pomóc co innego. Dla niektórych jazda z instruktorem przed egzaminem może być bardzo potrzebna i pożyteczna. Dlaczego z góry ma to być nazywane głupotą?

lukin1 napisał(a):1. Przed wyjściem do WORDu w domu rozwiąż jeszcze z 5 testów. Będziesz się czuł pewniej.

Jazda absolutnie nie, ale testy już tak?

lukin1 napisał(a):Z pośród zestawu ponad 500 pytań jest kilkanaście pytań bardzo podchwytliwych, np. pytanie: "W tej sytuacji, kiedy pojazd może być zatrzymany przed sygnalizatorem bez gwałtownego hamowania kierujący pojazdem...".

Co w tym pytaniu jest bardzo podchwytliwego?

"Mini PS": Spośród.

lukin1 napisał(a):1. W poczekalni WORDu jest zamontowany głośnik, przez który osoba kompetentna prosi kolejno poszczególne osoby do poszczególnych pojazdów.

W WORDzie, w którym zdawałeś, był głośnik - ale nie oznacza to, że jest też w każdym innym WORDzie w Polsce.

lukin1 napisał(a):3. Kiedy egzaminator podejdzie do auta uśmiechnij się, powiedz "Dzień dobry" i nie podawaj Mu pierwszy/a ręki (chyba że zrobi to pierwszy). Na plac skierowane są kamery, jeżeli podasz Mu rękę może to świadczyć o tym, że w ręku masz kopertę :)

A jeżeli egzaminator pierwszy poda rękę to może świadczyć o tym, że chce wziąć kopertę? No bez jaj... Chyba, że napisałeś to w formie żartu.

"Mini PS": mu.

lukin1 napisał(a):4. Wsiądź do pojazdu (po stronie pasażera). Egzaminator podjedzie z Tobą na plac manewrowy (łuk) i ustawi się na kopercie.

Jw. o głośniku.

lukin1 napisał(a):Ja miałem światła mijania i olej chłodniczy.

W kwestii "profesjonalnych" pojęć (z następnego cytatu): jeżeli olej, to raczej nie chłodniczy tylko silnikowy, a jeżeli chłodniczy (a raczej chłodzący), to nie olej tylko płyn.

lukin1 napisał(a):7. Wtedy następuje obsługa pojazdu. UWAGA! podczas gdy będziesz podnosił/a tzw. "maskę" Egzaminator może zadać Ci pytania: "Co Pan/i w tej chwili robi?". 20% ludzi w tym momencie panikuje, 75% mówi: "Podnoszę maskę!". BŁĄD - to nie jest maska, tylko "Pokrywa komory silnika".

Błąd - czyli co? Pierwsze nieprawidłowe wykonanie zadania nr 1? Jeżeli tak, to na jakiej podstawie? Jaki przepis wymaga użycia takiego, a nie innego nazewnictwa w stosunku do elementu niepodlegającemu nazwaniu, wskazaniu ani sprawdzeniu w ramach zadania nr 1?
Poza tym, jeśli już, to w aktach prawnych występuje wyłącznie określenie "pokrywa silnika", a nie "pokrywa komory silnika".

lukin1 napisał(a):Pamiętaj, że wszystkie światła (z wyjątkiem postojowych i awaryjnych) działają przy włączonym zapłonie.

A pozycyjne?

lukin1 napisał(a):12. Nie stresuj się! Prawie 70% oblanych egzaminów jest spowodowane stresem!.

Moglibyśmy poznać źródło tej wartości?

Dobrze, że chcesz się dzielić swoimi przemyśleniami i radami, ale zwróć jednak trochę większą uwagę na to, czym się dzielisz.
cman

Postprzez lith » środa 14 grudnia 2011, 14:05

Jedne rady lepsze, inne gorsze, ogólnie dość dziwne i mało konkretów... bo w sumie o najważniejszym, czyli samym praktycznym prawie nic. Do części pozwolę się odnieść.
lukin1 napisał(a):1. Nigdy nie bierz dodatkowych godzin nauki jazdy w dniu egzaminu! Jest to głupotą. Właśnie przez to, że przy pierwszym podejściu w dniu egzaminu jeździłem dwie godziny - prawdopodobnie nie zdałem. Człowiek przed tak ważnym egzaminem powinien być wyspany, wypoczęty i najedzony.

Wszystko zależy od osoby, akurat Ty uważasz, że taka jazda to zły pomysł innemu pomoże, tak jak Tobie te 'te 5 testów rano przed teorią'.
lukin1 napisał(a):2. Nie idź na egzamin z myślą: "Muszę zdać!". Czuj się, jakbyś szedł/szła do znajomego pochwalić się mu swoimi umiejętnościami teoretycznymi i praktycznymi.

Podejście też zależy od osoby... ja bym specjalnie nie eksperymentował i postępował jak na dotychczasowych egzaminach/sprawdzianach/innego rodzaju testach. jak ktoś woli podejście, że na pewno mu sie nie uda, bo dzięki temu sie nie stresuje, bo nie czuje presji to spoko. jak ktoś woli wierzyć w siebie, spoko, jak ktoś idzie udowodnić egzaminatorowi, że umie jeździć- spoko, jak ktos udaje, że to nie jest egzamin i umie to też spoko. Każdy niech robi jakmu wygodnie. Najgorzej to eksperymentować pod wpływem jakiś rad wyczytanych/usłyszanych dzień przed egzaminem.
lukin1 napisał(a):Egzamin teoretyczny
3. Nie spiesz się! Masz 25 minut na rozwiązanie 18 pytań, to mnóstwo czasu.
Z drugiej strony nie ma co za długo siedzieć i kombinować. Idąc na teorię pytania masz ogarnięte, prawdopodobnie po 2-4 min i tak skończy się. Nie ma co na siłę siedzieć.
lukin1 napisał(a):4. Czytaj bardzo dokładnie (słowo po słowie) pytania i możliwe odpowiedzi. Z pośród zestawu ponad 500 pytań jest kilkanaście pytań bardzo podchwytliwych, np. pytanie: "W tej sytuacji, kiedy pojazd może być zatrzymany przed sygnalizatorem bez gwałtownego hamowania kierujący pojazdem...".
No, czytać pytania- wiadomo. Ale jak ma się przejrzaną wcześniej bazę to raczej nie ma problemu z takimi podchwytliwymi pytaniami.
lukin1 napisał(a):6. Po rozwiązaniu 18 pytań wróć za pomocą przycisku "Poprzednie" do pierwszego pytania i przeanalizuj dokładnie wszystkie pytania od początku.

Niby można, ja nie polecam, zamiast tego polecam uważne zaznaczanie i patrzenie czy zaznaczyło wszystkie wciśnięte odpowiedzi. Nie widzę potrzeby przeglądania tego jeszcze raz, poza tym zawsze namieszać można. Ogólnie ja raczej stosuję taką zasadę- nie tylko tyczy sie to pj- że raz zaznaczone odpowiedzi zmieniam tylko wtedy kiedy jestem pewny tej nowej. Jak się waham to zostawiam poprzednią.
lukin1 napisał(a):Egzamin praktyczny
1. W poczekalni WORDu jest zamontowany głośnik, przez który osoba kompetentna prosi kolejno poszczególne osoby do poszczególnych pojazdów.
2. Gdy w głośniku usłyszysz swoje nazwisko nie wybiegaj z sali, tylko spokojnie posłuchaj do jakiego pojazdu masz podejść. Staraj się podejść jak najszybciej do pojazdu, źle by to o Tobie świadczyło by egzaminator czekał na Ciebie przy aucie.

Organizacja zależy od wordu, w każdym może to wyglądać nieco inaczej.
lukin1 napisał(a):3. Kiedy egzaminator podejdzie do auta uśmiechnij się, powiedz "Dzień dobry" i nie podawaj Mu pierwszy/a ręki (chyba że zrobi to pierwszy). Na plac skierowane są kamery, jeżeli podasz Mu rękę może to świadczyć o tym, że w ręku masz kopertę :)
No ja bym nie podawał pierwszy ręki, bo raczej nie bardzo wypada... jakieś historyjki o kopertach mogłeś sobie darować :P
lukin1 napisał(a):4. Wsiądź do pojazdu (po stronie pasażera). Egzaminator podjedzie z Tobą na plac manewrowy (łuk) i ustawi się na kopercie.

Też zależy od wordu, nie wszędzie
lukin1 napisał(a):5. W tym momencie rozpoczyna się najtrudniejszy etap Twojego egzaminu. Egzaminator przedstawia się, odczytuje Twoje nazwisko, datę, godzinę, numer rejestracyjny pojazdu, numer boczny pojazdu. Nic w tym momencie nie mów, ponieważ ta procedura jest potrzebna do nagrania Video.

Tu się nieco uśmiałem :>... najtrudniejszy etap egzaminu to odczytania mojego imienia i nazwiska? :P... dobra, nieważne... domyślam się, że ogólnie o praktyczną część chodzi.

lukin1 napisał(a):6. Egzaminator mówi Ci co wylosował dla Ciebie komputer z zakresu obsługi.
znowu zależy od wordu, może być tak, że sam losujesz kartonik.
lukin1 napisał(a):7. Wtedy następuje obsługa pojazdu. UWAGA! podczas gdy będziesz podnosił/a tzw. "maskę" Egzaminator może zadać Ci pytania: "Co Pan/i w tej chwili robi?". 20% ludzi w tym momencie panikuje, 75% mówi: "Podnoszę maskę!". BŁĄD - to nie jest maska, tylko "Pokrywa komory silnika".

Straszne... coś się stanie jak powiem, że podnoszę maskę? Ważne, żebym pokazał co trzeba i tyle.
lukin1 napisał(a):Pamiętaj, że wszystkie światła (z wyjątkiem postojowych i awaryjnych) działają przy włączonym zapłonie.
Może nie jest to istotne, ale znowu mijasz się z prawdą. W zależności od samochodu bez zapłonu mogą działać także pozycyjne i mijania na przykład. Oczywiście najwygodniej wszystko na zapłonie sprawdzić, bo wiadomo, że będzie działało.
lukin1 napisał(a):8. Przygotowujesz się do jazdy. Dokładnie przygotuj się do jazdy, egzaminator zwraca na to dużą uwagę. WŁĄCZ ŚWIATŁA MIJANIA.
ważne, żeby światłą włączyc zanim wyjedzie się na drogę publiczną, może warto włączyc je wcześniej, ale ważniejsze, żeby się upewnić, że sa włączone wyjeżdżając z ośrodka.
lukin1 napisał(a):Nie traktuj egzaminatora jak pysznego kolesia, który ma wielką ochotę Cię oblać i zjeść - tylko jak przyjemnego człowieka, któremu masz pokazać jak się jeździ.
Zależy na jakiego egzaminatora trafisz... nie każdego da się traktowac ako 'przyjemnego człowieka' xD
lukin1 napisał(a):12. Nie stresuj się! Prawie 70% oblanych egzaminów jest spowodowane stresem!.
łatwo powiedzieć :P

edit:
widzę cman mnie nieco uprzedził, ale raczej podobne 'zarzuty' :P
lith

Postprzez common » środa 14 grudnia 2011, 15:10

Trochę surowi jesteście, kolega sformułował raczej ogólne porady, jakich setki w necie. Nie popełnij jakiś rażących błędów, choć kilka rad mógł sobie darować:P Ogólnie popieram lith - zbyt mało konkretów, szczególnie o praktycznym.

Zależy na jakiego egzaminatora trafisz... nie każdego da się traktowac ako 'przyjemnego człowieka' xD

nawet jak będzie największym "skurczybykiem" to chyba nie będziesz go traktował tak samo?:P

Podejście też zależy od osoby... ja bym specjalnie nie eksperymentował i postępował jak na dotychczasowych egzaminach/sprawdzianach/innego rodzaju testach. jak ktoś woli podejście, że na pewno mu sie nie uda, bo dzięki temu sie nie stresuje, bo nie czuje presji to spoko. jak ktoś woli wierzyć w siebie, spoko, jak ktoś idzie udowodnić egzaminatorowi, że umie jeździć- spoko, jak ktos udaje, że to nie jest egzamin i umie to też spoko. Każdy niech robi jakmu wygodnie. Najgorzej to eksperymentować pod wpływem jakiś rad wyczytanych/usłyszanych dzień przed egzaminem.

100% True!
common

Postprzez lukin1 » środa 14 grudnia 2011, 15:19

Ja również trochę się "poczepiam"...

cman napisał(a):Co w tym pytaniu jest bardzo podchwytliwego?

A to Panie Kolego, że niektórzy mogą przez przypadek odwrócić kontekst tego pytania.

cman napisał(a):"Mini PS": Spośród.

Nazewnictwo zamienne nieuwarunkowane zasadami ortograficznymi.

cman napisał(a):W WORDzie, w którym zdawałeś, był głośnik - ale nie oznacza to, że jest też w każdym innym WORDzie w Polsce.

Czytaj:
lukin1 napisał(a):Na podstawie swojego doświadczenia i przeżyć

cman napisał(a):A jeżeli egzaminator pierwszy poda rękę to może świadczyć o tym, że chce wziąć kopertę? No bez jaj... Chyba, że napisałeś to w formie żartu.

Żart

cman napisał(a):"Mini PS": mu.

Dobrze napisałem "Mu". Z uwagi na szacunek funkcji Egzaminatora i jako osoby napisałem z wielkiej litery.

cman napisał(a):Jw. o głośniku.

Jw. o głośniku :)

cman napisał(a):W kwestii "profesjonalnych" pojęć (z następnego cytatu): jeżeli olej, to raczej nie chłodniczy tylko silnikowy, a jeżeli chłodniczy (a raczej chłodzący), to nie olej tylko płyn.

Drobne przejęzyczenie

cman napisał(a):Błąd - czyli co? Pierwsze nieprawidłowe wykonanie zadania nr 1?

Błąd nie w sensie dosłownym, ale metaforycznym. Używając języka podwórkowego robisz złe wrażenie na Egzaminatorze

cman napisał(a):Poza tym, jeśli już, to w aktach prawnych występuje wyłącznie określenie "pokrywa silnika", a nie "pokrywa komory silnika".

Nazewnictwo zamienne

cman napisał(a):A pozycyjne?

Nie wiem jak Ty zdałeś egzamin (o ile zdałeś). Ale światła postojowe stają się światłami pozycyjnymi w momencie kiedy są uruchamiane światła mijania (czyli po włączeniu zapłonu).

cman napisał(a):Moglibyśmy poznać źródło tej wartości?

Statystyka logiczna

cman napisał(a):Dobrze, że chcesz się dzielić swoimi przemyśleniami i radami, ale zwróć jednak trochę większą uwagę na to, czym się dzielisz.

Dobrze, że chcesz się dzielić swoimi opiniami, ale zwróć jednak trochę większą uwagę na to, czym się dzielisz.
lukin1

Postprzez Elfik » środa 14 grudnia 2011, 16:03

Takiego macie stresa przed tymi egzaminami jakbyście na skazanie szli :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: egzamin jak egzamin a z pierwszym punktem się nie zgadzam ponieważ, dużo to może pomóc i to własnie robienie testów może namieszać.
Elfik

Postprzez cman » środa 14 grudnia 2011, 16:32

lukin1 napisał(a):A to Panie Kolego, że niektórzy mogą przez przypadek odwrócić kontekst tego pytania.

Ciekawe jak trzeba byłoby się starać (albo być ofiarą amnestii maturalnej), żeby odwrócić kontekst tak prostego i jasnego pytania.

lukin1 napisał(a):Nazewnictwo zamienne nieuwarunkowane zasadami ortograficznymi.

Ja jednak preferuję nazywanie rzeczy po imieniu: błąd ortograficzny. http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7301

lukin1 napisał(a):Czytaj:

Owszem, czytam, nawet rozumiem to co czytam i dlatego też, niezależnie od tego co napisałeś na początku swojego posta, napisanie:
lukin1 napisał(a):W poczekalni WORDu jest zamontowany głośnik, przez który osoba kompetentna prosi kolejno poszczególne osoby do poszczególnych pojazdów.
- jest najzwyklejszym stwierdzeniem, które odnosi się do wszystkich WORD-ów. Mało tego, nie napisałeś nawet, w którym WORD-zie zdawałeś, więc taka informacja jest całkowicie bezużyteczna.

lukin1 napisał(a):Nazewnictwo zamienne

Co "Nazewnictwo zamienne"?

lukin1 napisał(a):Nie wiem jak Ty zdałeś egzamin (o ile zdałeś). Ale światła postojowe stają się światłami pozycyjnymi w momencie kiedy są uruchamiane światła mijania (czyli po włączeniu zapłonu).

Jeżeli nie masz wiedzy na tak podstawowy temat, to wypadałoby przynajmniej najpierw przeglądnąć chociażby trochę to forum, a nie rozpowszechniać bzdury. Ani nie wiesz co to są światła postojowe, ani nawet nie wiesz co to są światła pozycyjne.

lukin1 napisał(a):Statystyka logiczna

Nie lepiej napisać: "mój wymysł"?

lukin1 napisał(a):Dobrze, że chcesz się dzielić swoimi opiniami, ale zwróć jednak trochę większą uwagę na to, czym się dzielisz.

Może jednak odrobinę więcej pokory, a mniej tupetu?
cman

Postprzez lith » środa 14 grudnia 2011, 16:54

lukin1 napisał(a):
cman napisał(a):W WORDzie, w którym zdawałeś, był głośnik - ale nie oznacza to, że jest też w każdym innym WORDzie w Polsce.

Czytaj:

No tylko to, jak i kilka innych rzeczy, typu losowanie co sprawdzić przez komputer napisałeś tak jakby to było coś oczywistego. Niby uniwersalne dobre rady, a tu tu takie szczegóły prawie na poziomie 'otwierasz drzwi, sala egzaminacyjna jest na wprost'... przy czym nawet nie wiadomo o który word chodziło.

lukin1 napisał(a):
cman napisał(a):W kwestii "profesjonalnych" pojęć (z następnego cytatu): jeżeli olej, to raczej nie chłodniczy tylko silnikowy, a jeżeli chłodniczy (a raczej chłodzący), to nie olej tylko płyn.

Drobne przejęzyczenie

Ja tam uważam, że zdecydowanie gorsze wrażenie na egzaminatorze zrobi pomieszanie oleju silnikowego z płynem do chłodnic niż określenie światła długie... za to pomieszanie postojowych z pozycyjnymi to już konkretniejsza sprawa.

lukin1 napisał(a):
cman napisał(a):Błąd - czyli co? Pierwsze nieprawidłowe wykonanie zadania nr 1?

Błąd nie w sensie dosłownym, ale metaforycznym. Używając języka podwórkowego robisz złe wrażenie na Egzaminatorze

To napisz, że lepsze wrażenie zrobisz na egzaminatorze używając profesjonalnych określeń (czy na pewno? ;p... można się kłócić... jak sławny 'bagnet'). Błąd na egzaminie to błąd, jest dokładnie wymienione co na egzaminie jest błędem, a co nie jest. Co przerywa egzamin, a co nie... o i to właśnie jest dobra rada.. jak ktoś ma czas i chęci to żeby się zorientował w rzeczywistości co na egzaminie może, a co nie. Co zostanie uznane jako błąd, a co skutkuje przerwaniem egzaminu... itd. tak żeby się orientować i wiedzieć na co można sobie pozwolić i w razie czego np. wybrać mniejsze zło i zaliczyć błąd zamiast przerwania egzaminu.

lukin1 napisał(a):
cman napisał(a):A pozycyjne?

Nie wiem jak Ty zdałeś egzamin (o ile zdałeś). Ale światła postojowe stają się światłami pozycyjnymi w momencie kiedy są uruchamiane światła mijania (czyli po włączeniu zapłonu).
ups... udam, że nie widziałem tego :3
lith

Postprzez lukin1 » środa 14 grudnia 2011, 17:42

Nie będę wdawał się z nikim w pyskówki. Myślę, że na tym etapie powinienem zakończyć swoją "karierę" na tym forum. Człowiek chce podzielić się tylko swoimi osobistymi radami, a tu wyskakuje moderator (tj. cman) i łapie za słówka. To jest dyskusja na poziomie szkoły podstawowej. Żegnam Państwa.
lukin1

Postprzez szerszon » środa 14 grudnia 2011, 17:48

lukin1 napisał(a): Człowiek chce podzielić się tylko swoimi osobistymi radami,

Bardzo miło, tylko...
1.Odniesione do konkretnego WORD
2.Niektóre rady,przykro mi, nadają sie jednak do brukowania piekła :D
szerszon

Postprzez lukin1 » środa 14 grudnia 2011, 17:53

A jakie mają być moje osobiste rady? Mogę jedynie przedstawić je na podstawie WORD Ostrołęka. Niestety nie mam zamiaru zdawać egzaminów we wszystkich Ośrodkach Egzaminacyjnych w Polsce.
lukin1

Postprzez szerszon » środa 14 grudnia 2011, 17:58

No to punkt 1 mamy załatwiony. :)
A teraz moze wytłumacz kiedy trzeba wlączyc te swiatła mijania, bo ja np odnioslem wrażenie, że jeszcze przed uruchomieniem silnika z czym zgodzic sie nie moge.
szerszon

Postprzez lukin1 » środa 14 grudnia 2011, 18:37

A gdzie ja tak napisałem, że przed uruchomieniem silnika?

Kończę dyskusję. Najwyraźniej mój czas i ochota na pisanie tych porad nie zostały uszanowane.
lukin1

Postprzez skov » środa 14 grudnia 2011, 21:44

a nie lepiej było zamieścić tych porad w dziale "relacje z egzaminów"?
skov

Postprzez szerszon » czwartek 15 grudnia 2011, 00:02

lukin1 napisał(a):8. Przygotowujesz się do jazdy. Dokładnie przygotuj się do jazdy, egzaminator zwraca na to dużą uwagę. WŁĄCZ ŚWIATŁA MIJANIA.
A to co to jest ?
Co zawiera sie w zadaniu pierwszym ?
Ustawiamy fotel, lusterka i włączamy swiatła mijania ?
Końkretnie plizzz....
A w samo południe przy pełnym słońcu to co ?
W Warszawie skody maja swiatła do jazdy dziennej-to mam włączac te swiatła mijania czy tez nie ?
szerszon

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy