Kategoria B1

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Przystępowanie do egzaminu B1 na starych przepisach, pom

Postprzez skov » poniedziałek 28 listopada 2011, 19:18

Nowa ustawa o kierujących pojazdami reguluje tą kwestię wprost wyłączając samochód osobowy ze zbioru aut, którymi można jeździć mając kat.B1. Stare ( obowiązujące) przepisy mówią, że samochód osobowy jest również pojazdem samochodowym również czterokołowym. Na tej podstawie przeprowadzano szkolenia i egzaminy, zapominając, że w innym zaś rozporządzeniu zawarta jest definicja czterokołowca, który ma być homologowany w/g kategorii L i nie może być samochodem osobowym. Takie legislacyjne polskie piekiełko.
Jestem ciekaw co z tego wyniknie. Wszystkie WORDY i OSK w najlepsze szkoliły i egzaminowały przez wiele lat na pojazdach nieprzystosowanych do tego celu i co za tym idzie wielu zdobyło uprawnienia niezgodnie z przepisami.
Czyli trzeba by cofnąć uprawnienia większości tym co już mają B1, wsadzić do paki większość egzaminatorów w Polsce a do celi obok diagnostów i starostów :)
skov

Postprzez djb11 » poniedziałek 28 listopada 2011, 19:23

Poczekajmy do środy, może jakoś logicznie uregulują tą kwestię, bo jeżeli zostaliby przy tych przepisach, to autentycznie przeciwko każdemu OSK, Ministrom, Word`om i wszystkim, którzy mieli jakąkolwiek styczność z dopuszczaniem dotychczasowych pojazdów pod B1 i zezwalaniem prowadzenia takich pojazdów przez osoby z takimi uprawnieniami zostałby wytoczony proces, a przecież takie procesy to są olbrzymie koszta sądownicze, których państwo nie miałoby jak pokryć :)
djb11

Postprzez urbax » poniedziałek 28 listopada 2011, 19:26

Najlepiej zróbmy tak. Czekajmy do 11 lutego wszystko wyjaśni sie w TV na przykład, w necie mogą różne głupoty pisać. jeżeli napisaliby ze wasza mama nie zyje to tez byście wierzyli? bo ja nie. Wpadajcie do mnie robimy zlot posiadaczy kategorii B1 :P
urbax

Postprzez judyta » poniedziałek 28 listopada 2011, 19:26

No właśnie...zapomniano...do paki to dyrektorów Wordów, bo to oni decydowali o dopuszczeniu samochodu do egzaminu, a teraz przepisami sypią?? Każdy uczciwie zapłacił za egzamin, który zdał na aucie zaakceptowanym przez WORD.
........................................................................................................................................
Pomarancza: ty jesteś właśnie w takiej sytuacji, czy ktoś ci wytłumaczył logicznie dlaczego łamano prawo? i dlaczego nie możesz skorzystać z prawa, które WORDY uznawały przez lata.
judyta

Postprzez Pomarancza » poniedziałek 28 listopada 2011, 19:31

judyta, nie ale jeżeli się to ni zmieni to zapytam, dlaczego inni mogli zdawać skoro o czterokołowcu jest zapis od 6 lat?
Pomarancza

Postprzez judyta » poniedziałek 28 listopada 2011, 19:35

No właśnie, bo co będzie od lutego wiadomo. A teraz tacy jak ty Pomarancza powinni walczyć i albo w wszystkich Wordach kierownictwo ze stołków spadnie i sądy bedą albo do lutego będzie jak do tej pory. Innych wyjść nie ma.
judyta

Postprzez Pomarancza » poniedziałek 28 listopada 2011, 19:49

Oni i tak coś wymyślą, bo jeżeli coś jest nie po ich myśli to będą tak długo siedzieć, aż czegoś nie wymyślą.
Pomarancza

Postprzez judyta » poniedziałek 28 listopada 2011, 20:10

A co mogą wymyśleć skoro sami do egzaminu dopuszczali, to nie była żadna samowolka czy oszustwo zdających. Pieniądze za cały kurs i egzamin mi w zębach przyniosą, bo przepisy źle interpretowali oni, a ja dyrektorem Wordu nie jestem i nie wydaje pozwoleń na przeprowadzenie egzaminu.
Wszystkim będą musieli oddać i to nie tylko za sam egzamin, ale za koszty kursu również skoro brali pieniądze niezgodnie z prawem. Bo wychodzi na to,że uprawnień na B1 nie ma nikt, bo egzamin i kurs wogóle nie był na pojeździe zgodnym z przepisami.
judyta

Postprzez Pomarancza » poniedziałek 28 listopada 2011, 20:56

Wordy zganią wszystko na ministerstwo infrastruktury, że ono ich odpowiednio nie poinformowało, a aktualnemu ministrowi nic za to nie grozi i będzie się powoływał na swojego poprzednika, a poprzednik nie ma już nic do gadania bo nie jest ministrem ;] a Grabarczyk jak wiadomo prowadził tylko zamieszanie i nie potrzebne ustawy.
Pomarancza

Postprzez Pomarancza » wtorek 29 listopada 2011, 18:25

Dla zainteresowanych jeszcze jeden mail:

Szanowny Panie.

Istota problemu zawiera się w zapisach rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów i zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. z 2003 roku nr 32 poz. 262 ze zmianami). Dołożona 1 maja 2004 roku do pierwotnej treści ust. 3. w § 1.
rozporządzenia a zawarta w pkt. 11 definicja określa (Dz.U. Nr 103 poz.1085):

I. "§ 1.
3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
11) pojeździe czterokołowym - rozumie się przez to niektóre pojazdy samochodowe mające cztery koła, homologowane według kategorii L."

Z kolei z niezmienionej treści § 43 ust.4.pkt. 4 dowiadujemy się, że:

II. "§ 43. 4. Pojazd przeznaczony do nauki jazdy i egzaminowania w zakresie danej kategorii prawa jazdy powinien odpowiadać następującym warunkom:

4) trójkołowy lub czterokołowy pojazd samochodowy w zakresie kategorii B1 powinien:

a) mieć masę własną nieprzekraczającą 550 kg,

b) osiągać prędkość co najmniej 60 km/h;".

Oficjalne stanowisko Ministerstwa Infrastruktury, które poznaliśmy w bieżącym roku, określa, że między określeniem "pojazd czterokołowy" z poz. I. i "czterokołowy pojazd samochodowy" z poz. II. zachodzi tożsamość. Całe dotychczasowe postępowanie Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Warszawie, innych WORD-ów, ośrodków szkolenia kierowców, stacji diagnostycznych oraz starostów rejestrujących pojazdy i dopuszczających je do szkolenia opierało się na zgoła odmiennym rozumieniu tego zagadnienia. Stanowisko to było o tyle zasadne, że wspomniane wyżej rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 30 kwietnia 2004 r.zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. Nr 103 poz. 1085) w kilkunastu przypadkach wprowadza do pierwotnego tekstu rozporządzenia regulacje dotyczące pojazdu czterokołowego i używające tego właśnie określenia. Wypada postawić pytanie: dlaczego nie dokonano zmiany § 43 ust.4 pkt. 4 poprzez zastąpienie pojęcia "czterokołowego pojazdu samochodowego" zdefiniowanym w § 1 ust.3 pkt. 11 pojęciem "pojazdu czterokołowego"? Pytanie to pozostanie bez odpowiedzi. Minister Infrastruktury, jako autor rozporządzenia, ma prawo do jego interpretacji. W optyce Ministra w pojęciu czterokołowego pojazdu samochodowego nie mieści się samochód osobowy, nawet gdy pozostałe warunki określone w II. są spełnione.
Działania WORD w Warszawie w listopadzie b.r. opierają się na zasadzie niewchodzenia w polemikę ze stanowiskiem Ministerstwa Infrastruktury. Praktyka ta jest uzasadniona także i tym, że o ile bieżący stan prawny może budzić wątpliwości, o tyle po 10 lutego 2012 roku stanowisko Ministerstwa Infrastruktury i nasza bieżąca praktyka będą jedynymi dopuszczalnymi z punktu widzenia nowych uregulowań prawnych wprowadzanych ustawą o kierujących i zmian wprowadzanych przez nią do ustawy Prawo o ruchu drogowym. Oto te nowe regulacje:

Ustawa z dnia 5 stycznia 2011 roku o kierujących pojazdami (Dz.U. Nr 30 poz. 151 ze zmianami).

Art.6 ust 1. pkt 5)
Kategoria B1 uprawnia do kierowania:

- czterokołowcem,

- pojazdem określonymi w kategorii AM ( motorower + czterokołowiec lekki ).

Art.125 pkt 3) lit. d))

Nowa definicja 42b do ustawy z dnia 20 czerwca 1997 roku Prawo o ruchu drogowym (t.j. Dz.U. z 2005 roku Nr 108 poz. 908 ze zmianami).

- czterokołowiec – pojazd samochodowy przeznaczony do przewozu osób lub ładunków z wyłączeniem samochodu osobowego, ciężarowego i motocykla, którego masa własna nie przekracza:

- w przypadku przewozu rzeczy – 550 kg;

- w przypadku przewozu osób – 400 kg.

Nowa definicja 42c do ustawy z dnia 20 czerwca 1997 roku Prawo o ruchu drogowym (t.j. Dz.U. z 2005 roku Nr 108 poz. 908 ze zmianami).

- czterokołowiec lekki – czterokołowiec, którego masa własna nie przekracza 350 kg i konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h.

Podsumowując: zgodnie z przyjętym za obowiązujące stanowiskiem Ministerstwa Infrastruktury w przeprowadzenie egzaminu praktycznego na prawo jazdy kategorii B1 z wykorzystaniem samochodu osobowego jako pojazdu egzaminacyjnego uznajemy za niemożliwe.

Pozdrawiam.

Adam Klejna
Kierownik Wydziału
Nadzoru i Analiz
Wojewódzki Ośrodek
Ruchu Drogowego
w Warszawie

Odpowiedź, która mi się najbardziej spodobała bo rzeczywiście, w B1 jest zapis: "czterokołowego pojazdu samochodowego" a nie "czterokołowego pojazdu", bo chyba samochód osobowy można nazwać czterokołowym pojazdem samochodowym, a czterokołowym pojazdem już w mniejszym stopniu.
Stwierdziłem, że nie ma na co czekać, wysłałem kolejnego maila do ministerstwa infrastruktury.
Pomarancza

Postprzez djb11 » wtorek 29 listopada 2011, 18:52

De facto ministerstwo infrastruktury już nie istnieje ;) coraz bardziej jestem ciekaw jak rozwiążą tą sprawę, bo w moim odczuciu posiadacze owej kategorii nie są od definiowania przepisów, tylko ministerstwo, które mylnie przez wiele lat dopuszczało takie pojazdy jako zgodne z B1, a co za tym idzie to nie ludzie powinni być pokrzywdzeni, a ew. ministerstwo. Jaki z tego morał? Że nasz system nie dba o obywateli, nie ma co się czarować - dla nich jesteśmy tylko ciągiem cyfr. I jeżeli wgl zabronią prowadzenia samochodów do 550kg to nie radziłbym w takie pojazdy wsiadać, bo mimo iż podziwiam determinację moich przedmówców, to w przypadku zatrzymania każdą sprawę w sądzie przegrają, co z kolei równa się problemom dla rodziców, którzy zezwolili swojemu dziecku na prowadzenia pojazdu, na które nie posiada uprawnień. No bo na spokojnie....przepis wykluczający pojazdy do 550kg obowiązuje od kilku lat, a więc już wtedy prowadziliście je bez uprawnień, a jeśli teraz też będziecie takie samochody prowadzić, to będziecie mieć problemy, ale dla pocieszenia powiem, że nie tylko wy, bo WORD`y i ministerstwo, które źle interpretowały ustawę o kierujących ruchem też pewnie poniosą tego konsekwencje, tylko że w sali sądowej obok. :)
djb11

Postprzez Pomarancza » środa 30 listopada 2011, 11:12

Do tego WORDu gdzie miałem zadzwonić w środę nie mogę się dodzwonić, zadzwoniłem więc do innego oddziału, zapytałem czy można zdawać samochodem osobowym, powiedziano, ze nie, ze tylko quadem, zapytałem więc czemu przez te sześć lat odkąd jest definicja czterokołowca, odbywało się egzaminowanie. Koleś zaczął się jąkać, powiedział, ze nie może udzielić mi takiej informacji, ja zapytałem kto w takim razie morze udzielić takiej informacji, znowu zaczął się jąkać i odpowiedział, ze nie wie kto.
Po prostu jakiś gościu w ogóle nie wykwalifikowany, szkoda gadać, słychać było, ze temat nie wygodny dla gościa..
Pomarancza

Postprzez Pomarancza » środa 30 listopada 2011, 11:43

W niektórych WORDach jest możliwość zdawania jeszcze samochodem osobowym, bo mój pan z OSK dziś właśnie się dowiedział, z tym że do końca roku, a ja egzamin mogę mieć dopiero na początku stycznia. Pan ma podejść jeszcze do okienka czy jakoś to przedłużą.

Dzwoniłem również do ministerstwa, z zapytaniem czemu samochody były dopuszczane do egzaminowania. Powiedzieli, ze to nie oni to nadzorują tylko WORDy i właśnie WORDy są temu winne i pewnie dla tego był to nie zbyt miły temat dla pana z WORDU w Krakowie ;]

Co jeszcze jest dziwne?
Powiedziano, mi, ze chcą się dostosować do dyrektyw uni europejskiej, gdyż prawo jazdy wydane w Polsce jest ważne w całej uni. Chcą, aby było tak jak w Niemczech, a w Niemczech jest tak:

Klasse B1: Klein- und dreirädrige Motorfahrzeuge mit einem Leergewicht von nicht mehr als 550 kg
tłumaczenie: Kategoria B1- Małe i trzykołowe pojazdy silnikowe o masie własnej nie przekraczającej 550kg. Z tego co mnie uczono na wykładach, to pojazd silnikowy jest to pojazd wielośladowy, który posiada silnik. Czyli wg naszej władzy pojazdem silnikowym nie jest samochód osobowy. Nie wiem, może wg nich samochód osobowy ma napęd odrzutowy a nie silnikowy ;/ Kompletna paranoja
Ostatnio zmieniony środa 30 listopada 2011, 12:37 przez Pomarancza, łącznie zmieniany 1 raz
Pomarancza

Postprzez Borys68 » środa 30 listopada 2011, 12:35

Witajcie w kraju w budowie!

Choc pierwszy przyznam, że gdyby rządził Kult Męczenników Smoleńskich, to burdel i nieodpowiedzialność urzędnicza byłaby identyczna ...

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Pomarancza » środa 30 listopada 2011, 12:38

Borys68, zmieniłem post powyżej. Przeczytaj końcówkę i jeśli potrafisz to wypowiedz się czemu w Polsce mówią, ze się dostosowują do innych, a tka naprawdę robią inaczej..
Pomarancza

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy