Nie "trzeba", ale zazwyczaj jest to tak skonstruowane, że chcąc - nie chcąc kolana jednak są pod kierownicą.
ja tak nie moge jezdzic bo wtedy za blisko siedze a znowu jak ustawie tak jak trzeba to przy skrecaniu musze odrywac plecy i mocno sie przyciągać do kierownicy chodzi mi o skrecanie takie mocne np o 90st
A to niby z jakiego powodu? Na egzaminie również nie ustawiałem lusterek, a prawe było jeszcze bardziej w stronę burty i jakoś nikt nie miał zastrzeżeń. Ważne, że "coś" widzisz w tym lustrze, a w autobusie to "coś" jest widoczne na naprawdę sporej powierzchni.
w osobówkach podobno nie moze byc widac w lustrze obrysu auta tak? ja na egz mialem tak ustawione ze w polowie lustra mialem autobus i chyba dlatego nie zdalem, lepiej by bylo jakbym ustawil tak zeby troszke tylko go widziec tz tylne kola a nie tak ze widze od przodu az do tylu caly autobus z bocznymi szybami a w kolejnej polowie droge
Nie wiem. Kiedyś ktoś mi to tłumaczył, ale nie uznałem tego za szczególnie ważne, więc nie pamiętam.
Ty jak miales doczynienia z autobusami, autokarami, ciezarówkami to tam pedałsprzeglo chodzil ciężko czy lekko? w porównaniu do osobówki?
Powiem ze ja tymi autobusami, ciezarówkami co jezdzilem były stare nie powiem i tak strasznie ciezko pedal sprzegla chodził, w mojej osobówce chodzi tez ciezko ale z ww. waga ciężką duzo lzej, a jak siade do innej osobówki np kolegi no i tez w egzaminowanym autosanie h9 ten pedał az sam wpadal w podlowe bardzo leciutko chodził ze az jazda takim pojazdem jest bardzo przyjemna
Jeśli to taki sam system jak w starze 1142, a zapewne tak jest, to masz hydrauliczne ale uruchamiane sprężonym powietrzem. Obsługujesz jak pneumatyka tylko masz zbiornik z płynem hydraulicznym, pedałem zwiększasz ciśnienie w tłoku pneumatycznym sprzężonym z pompą hydrauliczną i do kół już olej idzie, Polacy nie montowali tłoków powietrznych przy kołach a przynajmniej rzadko. Ręczny masz pneumatyczny sterowany zaworem, powietrza musisz napompować, co do wspomagania sprzęgła nie wiem ale nie sądzę żeby w autosanie występowało.
a tak techniczne to te hamulce są dobre? dlaczego polacy nie montowali pneumatyki?
Tam tez jest sprezarka tak? ale nie trzeba pompowac tak dlugo jak w ciezarówce lub autokarze z hamulcami na powietrze?
Co do wpomagania sprzegla to plyn był do sprzegla ale chyba występuje to wspomaganie bo pedał sprzegla dzialał o wieeeele lzej niz w mojej osobówce i o naprawde wiele duzo lzej niz w innym autobusie, ciezarówce az przyjemnie go bylo wciskać.
Kwestia regulacji i zjechania docisku, jeśli masz pneumatykę na sprzęgle powinno wchodzić jak w masło nie ma bata chyba, że coś nie działa lub niedługo padnie. Kiedyś w MB atego tak miałem i okazało się, że jakiś idiota zamiast wymienić pęknięta sprężynę od pedału założył tą połówkę tylko 2 razy mocniej naciągnął.
no wlasnie w tym autobusie co uczylem sie jezdzic byla pneumatyka bo slyszalem syczenie jak puszczalem sprzeglo a chodzilo koszmarnie ciezko! to samo w ciezarówce a jak bylo 0 powietrza to zeby go wcisnąć trzeba bylo sie zapierac o fotel i kierownice tragedia! u mnie w osobówce tez chodzi ciezko ale lzej niz w poprzednich pojazdach, a np u koledze lub innych osobówkach chodzi bardzo leciutko tak jak w tym autosanie h9 tam tez bez problemu chodzilo
u mnie w osobówce jest hydrauliczne i bylem juz u mechanika powiedzial ze jak dziala i nie slizga sie to nie ruszac a i regulowac sie nie da! ze mam sie pogodzic ze tak ciezko sie wciska
Dobry wieczór. Witam wszystkich Ja również w tym roku będę zdawał egzamin na kat. D ale niestety w mieście po którym w ogóle autobusem nie jeździłem...;/ Zostało mi jeszcze 12 godzin jazd i jeszcze muszę w tym wykonać łuk... (w prawdzie po łuku jeździłem ale ciężarówką Manem - czyli coś tam potrafię..)
I tym miastem będą Katowice zamiast Bytomia.. Nie mam pojęcia komu kat. D przeszkadzała w bytomskim WORD-zie..
Na pewno w Katowicach będzie o wiele ciężej zdać niż w BTM-ie.. , ale bardzo był bym wdzięczny jeśli ktoś z Was napisałby na co szczególnie uważać, może jakieś przykładowe trasy.. , i w ogóle wszystko co by mogło pomóc
wg mnie co najtrudniejsze jest to manewry na placu i najtrudniejszy wg mnie jest łuk tz zatrzymanie tyłem do 1m
Ja tez na te porady czekam, odnosnie jeszcze egz. to czy trzeba sprawdzać wyposarzenie autobusu obowiazkowe? czy nie? a jak tak to co i jak mam to sprawdzac?