Ja do tego co tu napisano dołożę jeszcze to co wytłuściłem:
Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
Włączający się do ruchu ma ustąpić tym co w ruchu...
Ale ci co w ruchu mają ustąpić jadącym z naprzeciwka.
Super...
Przepis jest tak napisany, że ... no właśnie - a jak to polna droga będzie ??

Jedzie tą polną drogą z naprzeciwka ?? No jedzie... więc...co ma zrobić skręcający w lewo na skrzyżowaniu ??

Mówicie sygnalizacja tu miesza...
A wg mnie nawet i bez niej jest namieszane

Mogę się mylić, ale skrzyżowanie o ruchu kierowanym to wg mnie pierwszeństwo jest regulowane.
Gdyby ci ze strefy mieli cały czas ustępować wszystkim - to wlot powinien być bez sygnalizatora.
Skoro zasady dla skrzyżowań nie obowiązują tego wlotu, to i sygnalizator tam zbędny skoro ta nitka z pozostałymi trzema nie tworzy skrzyżowania...
A jeśli już postawiono tam sygnalizator to tak, jakby włączono tą nitkę w skrzyżowanie - a wtedy jeśli sygnalizacja nie rozstrzyga to schodzimy do zasad ogólnych..
Dla mnie bez sygnalizacji jest to skrzyżowanie w kształcie litery T z dochodzącym do daszku tej litery wyjazdem ze strefy...
Po uruchomieniu sygnalizatora na tym wyjeździe - zrównano go z pozostałymi wlotami w skrzyżowanie.
Nie wiem, czy to zgodne z prawem czy nie, ale z pozycji świateł niczym się nie różni on wtedy od pozostałych wlotów.
A skoro tak, to jakoś (pomimo logiki takiego podejścia) nie pasuje mi, by w obrębie działania sygnalizacji na skrzyżowaniu - 3 wloty stosowały art.25, a 1 wlot art.17
Co w sytuacji, gdyby na sytuacji z rysunku był jeszcze 3ci pojazd, który ze wschodu na północ skręcałby w prawo na warunkowej strzałce ??
Kto wtedy ma pierwszeństwo jeśli art. 17 byłby tu nadrzędny ??
P.S.
Przyjęło się uważać, że znaki określające pierwszeństwo to D-1, D-2, A-7 i B-20.
Zgoda, one regulują pierwszeństwo na skrzyżowaniach...
Ale art.5.3 mówi:
Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.
nic o skrzyżowaniu...
Czy w związku z tym nie należało by znaków mówiących o ustąpieniu wszystkim (strefa zamieszkania, droga wewnętrzna itp...) uwzględnić ?? W końcu z definicji ustępowania wszystkim też regulują pierwszeństwo - tyle, że poza skrzyżowaniami