Tylko trzeba umieć czytac i myśleć.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » poniedziałek 12 września 2011, 13:51
przez Drezyna » poniedziałek 12 września 2011, 14:06
cman napisał(a):Skoro nie rozumiecie całkiem prostych przepisów i jakby jeszcze tego było mało, usiłujecie innych ośmieszyć...
przez cman » poniedziałek 12 września 2011, 14:48
Drezyna napisał(a):Ale kto nie rozumie(cie) i kto kogo ośmiesza(cie)?
Drezyna napisał(a):Można prosić odrobinę jaśniej i na temat?
przez Drezyna » poniedziałek 12 września 2011, 15:22
przez cman » poniedziałek 12 września 2011, 15:35
przez Drezyna » poniedziałek 12 września 2011, 15:48
przez cman » poniedziałek 12 września 2011, 16:15
Drezyna napisał(a):Odpowiem drogi kolego bardzo prosto. Nie ma gwarancji, że testy egzaminacyjne są poprawne, a przede wszystkim w 100% jednoznaczne, podobnie jak przepisy.
Drezyna napisał(a):A teraz do meritum: wyraziłem przypuszczenie, że z konstrukcji przepisu nie wynika, aby miał dotyczyć chodnika, moim zdaniem na to nic nie wskazuje. Na co spotkałem się z pewnym poparciem wśród uczestników forum, oraz z negacją z pewną dozą agresji od dwóch kolegów. Pierwszy, będąc jak pisze m. inn. instruktorem, odsyłał do def. drogi i występowania słowa droga w stosownym przepisie. Starałem się to obalić, wchodząc przy tym w ton wypowiedzi adwersarza.
Drezyna napisał(a):No niestety nawet instruktorzy B kompromitują się na tym forum. (...) Natomiast co do logiki, to zapewne dla niektórych osób logiczny byłby sygnalizator koloru różowego (...)
Drezyna napisał(a):A co kolega ma na ten temat merytorycznie do powiedzenia? Jakie jest zdanie kolegi i na jakich przesłankach się opiera?
przez maryann » wtorek 13 września 2011, 09:12
Stifan napisał(a):Chodnik nie jest integralną częścią przejścia dla pieszych, więc można by sądzić, że dotyczy to tylko zatrzymania na jezdni gdyż to na niej znajduje się przejście dla pieszych.
maryann napisał(a):jeśli założymy, że przejscie dla pieszych jest w poprzek drogi a nie na jezdni.
przez cman » wtorek 13 września 2011, 10:19
maryann napisał(a):cman, piszesz o jezdni?
PRD napisał(a):Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
(...)
2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;
3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
przez Drezyna » wtorek 13 września 2011, 11:08
przez cman » wtorek 13 września 2011, 11:22
przez Drezyna » wtorek 13 września 2011, 13:21
przez cman » wtorek 13 września 2011, 13:48
Drezyna napisał(a):Spróbuj może podać jakiś konkret, chętnie przyznam ci rację, jeśli będzie osadzony w przepisach.
przez maryann » wtorek 13 września 2011, 14:01
wystarcza. Tobie, Drezyna- nie?scorpio44 napisał(a): nie przyszłoby mi do głowy, że można to intepretować inaczej.
przez Drezyna » wtorek 13 września 2011, 15:28