Zatrzymanie w obrębie przejścia dla pieszych.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zatrzymanie w obrębie przejścia dla pieszych.

Postprzez Stifan » czwartek 08 września 2011, 01:25

Witam.

Przepisy dotyczące zatrzymanie w obrębie przejścia dla pieszych mówią:
Art. 49.

1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
[...]
2. na przejściu dla pieszych, na przejeździe dla rowerzystów oraz w odległości mniejszej niż 10 m przed tym przejściem lub przejazdem; na drodze dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu zakaz ten obowiązuje także za tym przejściem lub przejazdem;

Jak rozumieć słowa "przed" i "za"? Czy dotyczy to zatrzymania na jezdni czy na drodze? Chodnik nie jest integralną częścią przejścia dla pieszych, więc można by sądzić, że dotyczy to tylko zatrzymania na jezdni gdyż to na niej znajduje się przejście dla pieszych. Jednak każdy kto jest kierowcą wie, że samochód zatrzymany na chodniku bezpośrednio przed jak i za przejściem dla pieszych zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego, gdyż zmniejsza widoczność zarówno pieszego jak i kierującego pojazdem, a artykuł 46 mówi wyraźnie:
1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w których jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących i nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.

Bardzo podobnie sformułowany jest przepis dotyczący zatrzymania w obrębie skrzyżowania i przejazdów kolejowych:
Art. 49.

1. na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz w odległości mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania;

Jednak tu nikt nie ma wątpliwości, że zatrzymanie pojazdu na chodniku w odległości mniejszej niż 10m od przejazdu lub skrzyżowania jest zabronione, a jedyną różnicą w formule tego przepisu jest użycie słowa "od".

Moim zdanie przepisy zawarte w KRD są niesprecyzowane i czasami trudno ustalić co ustawodawca miał na myśli. Do tej pory nie miałem żadnych wątpliwości co do powyższych przepisów, jednak spotkałem się ostatnio z opinią, że zatrzymanie za przejściem dla pieszych na chodniku jest dozwolone - a że stwierdziła to osoba, która dobrze orientuje się w przepisach ruchu drogowego (ma uprawnienia instruktora i egzaminatora od kilkunastu lat) - zacząłem drążyć temat.

Dla przykładu, ja uważam tak: http://img41.imageshack.us/img41/2033/zakazx.jpg
(Uwaga: nie jestem mistrzem Painta)
Stifan

Re: Zatrzymanie w obrębie przejścia dla pieszych.

Postprzez M.S. » czwartek 08 września 2011, 08:22

Według mnie skoro nie jest to sprecyzowane to dotyczy zarówno jezdni jak i chodnika.

Słowa "przed, za i od" nic tu nie zmieniają jeżeli chodzi o drogę / jezdnię.
M.S.

Postprzez Drezyna » piątek 09 września 2011, 10:09

Raczej nie dotyczy chodnika, ponieważ nic na to nie wskazuje, chodnik nie jest przed ani za tylko z boku. Jednak zatrzymanie na chodniku musi spełniać wszystkie pozostałe wymagania. "Za" - z konstrukcji przepisu wynika, że chodzi o 10 m ("zakaz ten obowiązuje także za").
Drezyna

Postprzez scorpio44 » sobota 10 września 2011, 15:51

M.S. napisał(a):Według mnie skoro nie jest to sprecyzowane to dotyczy zarówno jezdni jak i chodnika.

Nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy, że można to intepretować inaczej.
scorpio44

Postprzez Scoff3r » sobota 10 września 2011, 21:10

Drezyna napisał(a):Raczej nie dotyczy chodnika, ponieważ nic na to nie wskazuje, chodnik nie jest przed ani za tylko z boku. Jednak zatrzymanie na chodniku musi spełniać wszystkie pozostałe wymagania. "Za" - z konstrukcji przepisu wynika, że chodzi o 10 m ("zakaz ten obowiązuje także za").

Za dużo kombinujesz

Art. 49.

Kod: Zaznacz cały
[...]
2. na przejściu dla pieszych, na przejeździe dla rowerzystów oraz w odległości mniejszej niż 10 m przed tym przejściem lub przejazdem; [b]na [color=#0000FF]drodze [/color]dwukierunkowej[/b] o dwóch pasach ruchu zakaz ten obowiązuje także za tym przejściem lub przejazdem;

Co to jest droga?
A co wchodzi w skład drogi? Art 2, znajdziesz sobie.
Scoff3r

Postprzez Stifan » sobota 10 września 2011, 22:52

To niestety nie jest takie oczywiste. Także zwróciłem uwagę na słowo "droga", jednak w tym przypadku odnosi się ono jedynie do jej specyfikacji, a nie miejsca objętego zakazem. Jutro to wytłumaczę, bo teraz pije i nie mam do tego głowy.
Stifan

Postprzez Drezyna » niedziela 11 września 2011, 11:47

Nie trzeba tłumaczyć, to jasne jak drut. Scoff3r jest trochę na bakier z logiką i tyle. Występuje tam też słowo ruchu, co nie znaczy, że dotyczy kiosków ruchu...
Drezyna

Postprzez Scoff3r » niedziela 11 września 2011, 21:33

Drezyna rusz swoją logiką, uważając że chodnik jest z boku i możesz stanąć na chodniku, wyobraź sobie że kierujący fiatem doblo, albo coś troszkę większego do dmc max 2.5 zatrzymuje się na chodniku 4 kołami bezpośrednio przed przejściem dla pieszych, teraz sam logicznie pomyśl.
Scoff3r

Postprzez maryann » poniedziałek 12 września 2011, 09:15

Tylko, że na tym forum za argumenty uważa się stosowne zapisy w PoRD, a nie logikę. Każde "nie przyszło by mi do głowy" można o drugi koniec ciała potłuc!
To ma sens logiczny w oparciu o kodeks jeśli założymy, że przejscie dla pieszych jest w poprzek drogi a nie na jezdni.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Drezyna » poniedziałek 12 września 2011, 11:25

No niestety nawet instruktorzy B kompromitują się na tym forum. Najpierw jakieś cytowania, potem logika. Od parkowania na chodniku przed przejściem jest stosowny przepis, zacytowany w tym wątku. Natomiast co do logiki, to zapewne dla niektórych osób logiczny byłby sygnalizator koloru różowego, niestety PoRD tego nie przewiduje.
Drezyna

Postprzez cman » poniedziałek 12 września 2011, 11:58

Skoro nie rozumiecie całkiem prostych przepisów i jakby jeszcze tego było mało, usiłujecie innych ośmieszyć, to ciekawe co wymyślicie teraz:

Obrazek

Nie muszę chyba dodawać, że w przypadku pojazdów 2 i 3, w przeciwieństwie do pojazdu nr 1, strzałki wyraźnie pokazują odległość od przejścia dla pieszych, a nie od skrzyżowania.

Gdyby ktoś niedowidział, pojazd 1: 8 m, pojazd 2: 6 m, pojazd 3: 11 m.
cman

Postprzez maryann » poniedziałek 12 września 2011, 12:10

Czy
scorpio44 napisał(a): pytanie, które tu przywołałeś, pochodzi z oficjalnej bazy pytań na egzamin.
?
maryann

Postprzez cman » poniedziałek 12 września 2011, 12:12

Oczywiście.
cman

Postprzez maryann » poniedziałek 12 września 2011, 13:41

Czyli brakuje nam już tylko umocowania prawnego!
maryann

Postprzez cman » poniedziałek 12 września 2011, 13:44

Nie brakuje, wszystko jest w przepisach, tylko niepotrzebna nadinterpretacja wprowadza zamieszanie.
cman

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze