Przepisy dotyczące zatrzymanie w obrębie przejścia dla pieszych mówią:
Art. 49.
1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
[...]
2. na przejściu dla pieszych, na przejeździe dla rowerzystów oraz w odległości mniejszej niż 10 m przed tym przejściem lub przejazdem; na drodze dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu zakaz ten obowiązuje także za tym przejściem lub przejazdem;
Jak rozumieć słowa "przed" i "za"? Czy dotyczy to zatrzymania na jezdni czy na drodze? Chodnik nie jest integralną częścią przejścia dla pieszych, więc można by sądzić, że dotyczy to tylko zatrzymania na jezdni gdyż to na niej znajduje się przejście dla pieszych. Jednak każdy kto jest kierowcą wie, że samochód zatrzymany na chodniku bezpośrednio przed jak i za przejściem dla pieszych zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego, gdyż zmniejsza widoczność zarówno pieszego jak i kierującego pojazdem, a artykuł 46 mówi wyraźnie:
1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w których jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących i nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.
Bardzo podobnie sformułowany jest przepis dotyczący zatrzymania w obrębie skrzyżowania i przejazdów kolejowych:
Art. 49.
1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
1. na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz w odległości mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania;
Jednak tu nikt nie ma wątpliwości, że zatrzymanie pojazdu na chodniku w odległości mniejszej niż 10m od przejazdu lub skrzyżowania jest zabronione, a jedyną różnicą w formule tego przepisu jest użycie słowa "od".
Moim zdanie przepisy zawarte w KRD są niesprecyzowane i czasami trudno ustalić co ustawodawca miał na myśli. Do tej pory nie miałem żadnych wątpliwości co do powyższych przepisów, jednak spotkałem się ostatnio z opinią, że zatrzymanie za przejściem dla pieszych na chodniku jest dozwolone - a że stwierdziła to osoba, która dobrze orientuje się w przepisach ruchu drogowego (ma uprawnienia instruktora i egzaminatora od kilkunastu lat) - zacząłem drążyć temat.
Dla przykładu, ja uważam tak: http://img41.imageshack.us/img41/2033/zakazx.jpg
(Uwaga: nie jestem mistrzem Painta)