Przekroczenie osi jezdni przy parkowaniu po prawej (SPÓR)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Przekroczenie osi jezdni przy parkowaniu po prawej (SPÓR

Postprzez qwer0 » sobota 03 września 2011, 18:17

A dla wszystkich- pierwsze ok 2.30 min.

ok. 5:25min.
Prowadzacy program, twierdzi, ze sa tam 2 niewyznaczone pasy ruchu dla kierunku, w ktorym sie porusza, mimo, ze po swojej lewej stronie ma linie podwojna ciagla. Mimo podwojnej ciaglej i brak wyznaczonych pasow na danej polowie jezdni prowadzacy program rozroznia tam prawy i lewy pas - 2 niewyznaczone pasy w teoretycznie jednym wyznaczonym, czy jak wolisz "przeznaczonym".
Nie odpowiesz, bo odpowiedź by pogrążyła Twoje rozumowanie.
Ten kawałek jezdni jest pzreznaczony do jazdy "tam"; wszystkich w jedną stronę. Iloma pasami?
Ja odpowiedziałem, tera Ty.

Naprawde musze pisac cos, co juz zostalo napisane? Wyznaczonych jest tam tyle ile widac, niewyznaczonych - zalezy od ilosc wielosladow, ktore sie tam zmieszcza.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez szymon1977 » sobota 03 września 2011, 19:43

Intermiv : Czy gdybyś nie najechał na "podwójną ciągłą" to obok Twojego pojazdu zmieściłby się z prawej strony jeszcze jeden pojazd jadący w tym samym kierunku?

Cman : odpowiedź już otrzymałeś, tylko jej nie zrozumiałeś. Zrozumiesz, jak przypier... czego Ci szczerze nie życzę.
Ostatnio zmieniony niedziela 04 września 2011, 00:11 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » sobota 03 września 2011, 19:59

A jakie to ma znaczenie przy ustaleniu odpowiedzi dla autora wątku, kto ile niewyznaczonych pasów sobie w sytuacji z wątku wymyśli ??
Niech sobie niektórzy widzą 1 inni 2 a inni nawet i 3.
To wszystko jest bez znaczenia, gdyż :
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu

Tak więc wyprzedzanie z prawej na niewyznaczonych pasach jest zabronione.
Mają być w terenie zabudowanym 2 pasy do jazdy w tym samym kierunku... odcinek ma być z wyznaczonymi pasami.... tu naprawdę trzeba nieźle kombinować, by obronić kolesia z komóreczką przy uchu...
Wiem, że można kombinować na podstawie obecnych zapisów "furtkę" omijającą ideę, gdyż mają one pewną nieścisłość...
Ale jak się wgłębiamy, to są wytyczne co do szerokości pasów w zależności od statusu drogi i prędkości na niej dopuszczalnych - i mają pasy określone szerokości minimalne...
Skoro na drodze wyznaczono podwójną ciągłą po jednym pasie dla każdego kierunku, to najwidoczniej dla danego kierunku jest za wąsko na wyznaczenie 2 pasów...
I dlatego, że jest za wąsko na wyznaczenie 2 pasów - to ma być wolno wyprzedzać z prawej, bo ktoś znalazł "wytrych" do przepisów ??
Tak mamy podchodzić do przepisowej jazdy ??
Jak dla mnie przy kolizji z tematu - przyjechała by policja, pewnie skończyło by się sądem (każdy tu miał swoje racje...) - sąd powołałby biegłego, biegły by trafił do tych co tu wyznaczali pasy.... i gdzieś na końcu by się jednak okazało, że jest tam JEDEN wyznaczony pas dla danego kierunku...
Oczywiście mogę się mylić, ale tak mi to jednak pachnie...
Do kwestii poruszanych, że można wyprzedzać z prawej kolesia będącego na lewym pasie i migającego prawym kierunkowskazem jak oba są pasy wyznaczone - nie komentuję, bo nie ma co komentować...
Tyle to mniej więcej ma wspólnego z sytuacją poruszoną przez autora, co pas wyznaczony z pasem niewyznaczonym. Aż dziwne, że nie poszło to do kosza za offtop.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lechB » sobota 03 września 2011, 20:13

Czy w Polsce jest jeden ekspert który zna przepisy ruchu drogowego i wie jak prawidłowo przejechać przez skrzyżowanie. Pan Dworak na jezdni gdzie są oznaczone pasy ruchu widzi jeszcze nieoznaczone pasy ruchu ciekawa interpretacja która mnie nie przekonuje. Czytając Kodeks Drogowy autorstwa Stanisława Sobonia dowiaduje się na temat pasa ruchu.
1. Pas ruchu jest elementem jezdni. Ich liczba na jezdni oraz szerokość wynikają z klasy drogi i natężenia ruchu.
2. Na drogach wyższych klas pasy ruchu są odpowiednio oznaczone za pomocą znaków drogowych poziomych. Na drogach niższych klas są one najczęściej nieoznaczone. Są to drogi jednojezdniowe o dwóch pasach z których każdy jest przeznaczony do ruchu w przeciwnym kierunku. Wówczas kierujący pojazdem musi sam określić w wyobraźni właściwy dla niego pas z uwzględnieniem szerokości jezdni.

Pan moderator opiera się na wypowiedziach Dworaka w TVP3 Kraków a może on się myli i nie ma racji.
Proszę poszukać wypowiedzi innych ekspertów od PRD.
lechB

Postprzez szerszon » sobota 03 września 2011, 22:29

A jak sie lechuB odniesiesz nie do ekspertów i ich komentarzy tylko do zapisu w PoRD
Art 2.7)
pas ruchu-każdy z podłuznych pasów jezdni wystarczajacy do ruchu jednego rzedu pojadów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi

A jaką moc prawną ma kodeks drogowy Pana Sobonia ?
szerszon

Postprzez dylek » sobota 03 września 2011, 22:47

szerszon.... wystarczający do ruchu... a to nie to samo, co zmieścić i przecisnąć obok siebie 2 pojazdy.
Czyli na drodze o prędkości dopuszczalnej 50km/k mają się bezpiecznie omijać/wymijać/wyprzedzać samochody z taką właśnie prędkością.
Nie wystarczy, że jeden najechał na linię, a drugi próbuje się wcisnąć w lukę.
Więc w kwestii tematu dla mnie jest niemal oczywiste, że był tam tylko 1 pas ruchu w danym kierunku i dyskusja, czy pan z komóreczką słusznie się pruł - zbyteczna.
W kwestii wyprzedzania z prawej - tu stoję na stanowisku, że takie wyprzedzanie jest obwarowane obowiązkiem wyznaczenia linii rozdzielającej pasy pomiędzy pojazdami.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lechB » sobota 03 września 2011, 23:17

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej co to jest klasa drogi, jaki szeroki powinien być pas ruchu odsyłam do
Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dn. 2 marca 1999 r. nr. 430
Przeczytaj Art.16.4
lechB

Postprzez szerszon » sobota 03 września 2011, 23:29

dylek napisał(a):szerszon.... wystarczający do ruchu... a to nie to samo, co zmieścić i przecisnąć obok siebie 2 pojazdy.
Czyli na drodze o prędkości dopuszczalnej 50km/k mają się bezpiecznie omijać/wymijać/wyprzedzać samochody z taką właśnie prędkością.
Nie wystarczy, że jeden najechał na linię, a drugi próbuje się wcisnąć w lukę.
Więc w kwestii tematu dla mnie jest niemal oczywiste, że był tam tylko 1 pas ruchu w danym kierunku i dyskusja, czy pan z komóreczką słusznie się pruł - zbyteczna.
W kwestii wyprzedzania z prawej - tu stoję na stanowisku, że takie wyprzedzanie jest obwarowane obowiązkiem wyznaczenia linii rozdzielającej pasy pomiędzy pojazdami.

Nie interpretuję czy sie przeciskają, czy tez "normalnie" zmieszcza się.
Nie biorę udziału w tej dyskusji, bo sie z Toba zgadzam i nie ma sensu sie powtarzać.

lechB- a jaki to na wplyw na PoRD.Jak zle zbudowali to nie mój problem.
a co tu ma art 16.4 ( ten z PoRD mam nadzieję)
Przecież kolega parkował, a nie jechał.
A jakby mial zamiar skręcić w lewo to też ten artykuł zapodasz ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 04 września 2011, 00:05

"Znak P-4 "linia podwójna ciągła" rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią."(Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 170 poz. 1393) Nie ma tutaj ani słowa, że wyznacza pasy ruchu lub określa ile pasów ruchu, i w którym kierunku ile ich jest. Nie mamy więc do czynienia z wyznaczonymi pasami ruchu, tylko z rozdzieleniem pasów ruchu o kierunkach przeciwnych.

Skoro nie mamy wyznaczonych pasów ruchu ilość niewyznaczonych pasów ruchu musi określić kierowca. Będąc w ruchu nie ma możliwości wyskoczyć na chwilkę z miarką przed samochód, pomierzyć i policzyć ile pasów ruchu można wyznaczyć zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dn. 2 marca 1999 r., albo jakimkolwiek innym. Kierowca musi ocenić na oko "ile podłużnych pasów jezdni wystarczających do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych" zmieści się na części jezdni znajdującej się po prawej stronie linii rozdzielającej pasy ruchów o kierunkach przeciwnych.

Do hipotetycznej kolizji doszło podczas wykonywania przez kierowców dwóch czynności: parkowania (w tym np. zmiana pasa ruchu, zmiana kierunku jazdy) oraz wyprzedzania. Wydaje mi się, że dopiero ocena ile niewyznaczonych pasów ruchu było na jezdni, a w związku z tym jakie manewry były wykonywane i przede wszystkim jakie błędy i wykroczenia popełnili kierowcy pozwoli na ostateczną ocenę kto i w jakim stopniu jest winny kolizji. Szczerze mnie dziwią próby oskarżenia o winę któregokolwiek z kierowców na podstawie nieprzestrzegania jednego przepisu bez całościowego spojrzenia na sytuację.

Pozwolę więc sobie na powtórzenie kluczowego dla mnie w dalszym rozważaniu pytania.
Intermiv : Czy gdybyś nie najechał na "podwójną ciągłą" to obok Twojego pojazdu zmieściłby się z prawej strony co najmniej jeden "podłużny pas jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych"?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez cman » niedziela 04 września 2011, 09:18

szymon1977 napisał(a):"Znak P-4 "linia podwójna ciągła" rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią."(Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 170 poz. 1393) Nie ma tutaj ani słowa, że wyznacza pasy ruchu lub określa ile pasów ruchu, i w którym kierunku ile ich jest. Nie mamy więc do czynienia z wyznaczonymi pasami ruchu, tylko z rozdzieleniem pasów ruchu o kierunkach przeciwnych.

Obrazek

:!:
cman

Postprzez DEXiu » niedziela 04 września 2011, 13:50

cman ==> Może skończmy te przepychanki słowne, bo jakby się tak czepiać dalej, to by można zakwestionować wstawiony przez Ciebie fragment, jako że (na moje oko) to rozporządzenie określające szczegółowe warunki (...), a kierowców de facto powinno obchodzić tylko to co w PoRDzie i rozporządzeniu o znakach i sygnałach. Dlatego jeszcze raz wnoszę o zaprzestanie tych kłótni.
DEXiu

Postprzez cman » niedziela 04 września 2011, 14:11

Ale czemu właściwie kierujesz to do mnie? Przecież ja zadałem tylko jedno pytanie, w ogóle nie brałem udziału w dyskusji (mimo iż niektórzy usilnie próbowali mnie zmusić do udziału w niej), kwestia się wyjaśniła i dla mnie temat się skończył.
Teraz tylko, widząc kolejne banialuki, wstawiłem fragment rozporządzenia (oczywiście można go znaleźć już w wątku, który przy okazji wcześniej podlinkowałem, no ale po co by go tam czytać...), nawet tego nie komentując. Nawet jeżeliby upierać się, że to co zostało napisane nie jest nieprawdą, to i tak wrzuciłem fragment rozporządzenia, przynajmniej do przemyśleń.
No zupełnie nie rozumiem Twojej reakcji...
cman

Postprzez maryann » poniedziałek 05 września 2011, 11:30

dylek napisał(a):wystarczający do ruchu... a to nie to samo, co zmieścić i przecisnąć obok siebie 2 pojazdy.
Mają wystarczyć do takiego ruchu, jaki się akurat odbywa. Tak jak piszesz będzie na trasie, ale przed samym skrzyżowaniem, jak mamy 5-10/h to odstęp może być kilkukrtonie mniejszy, wystarczy nawet porzeciskanie, by uznać istnienie dwóch pasów.
Za to całkowicie się zgadzam, że do wyprzdzania z prawej musi być linia oddzielająca delikwentów.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze