A jakie to ma znaczenie przy ustaleniu odpowiedzi dla autora wątku, kto ile niewyznaczonych pasów sobie w sytuacji z wątku wymyśli ??
Niech sobie niektórzy widzą 1 inni 2 a inni nawet i 3.
To wszystko jest bez znaczenia, gdyż :
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu
Tak więc wyprzedzanie z prawej na niewyznaczonych pasach jest zabronione.
Mają być w terenie zabudowanym 2 pasy do jazdy w tym samym kierunku... odcinek ma być z wyznaczonymi pasami.... tu naprawdę trzeba nieźle kombinować, by obronić kolesia z komóreczką przy uchu...
Wiem, że można kombinować na podstawie obecnych zapisów "furtkę" omijającą ideę, gdyż mają one pewną nieścisłość...
Ale jak się wgłębiamy, to są wytyczne co do szerokości pasów w zależności od statusu drogi i prędkości na niej dopuszczalnych - i mają pasy określone szerokości minimalne...
Skoro na drodze wyznaczono podwójną ciągłą po jednym pasie dla każdego kierunku, to najwidoczniej dla danego kierunku jest za wąsko na wyznaczenie 2 pasów...
I dlatego, że jest za wąsko na wyznaczenie 2 pasów - to ma być wolno wyprzedzać z prawej, bo ktoś znalazł "wytrych" do przepisów ??
Tak mamy podchodzić do przepisowej jazdy ??
Jak dla mnie przy kolizji z tematu - przyjechała by policja, pewnie skończyło by się sądem (każdy tu miał swoje racje...) - sąd powołałby biegłego, biegły by trafił do tych co tu wyznaczali pasy.... i gdzieś na końcu by się jednak okazało, że jest tam JEDEN wyznaczony pas dla danego kierunku...
Oczywiście mogę się mylić, ale tak mi to jednak pachnie...
Do kwestii poruszanych, że można wyprzedzać z prawej kolesia będącego na lewym pasie i migającego prawym kierunkowskazem jak oba są pasy wyznaczone - nie komentuję, bo nie ma co komentować...
Tyle to mniej więcej ma wspólnego z sytuacją poruszoną przez autora, co pas wyznaczony z pasem niewyznaczonym. Aż dziwne, że nie poszło to do kosza za offtop.