Zmiana pasa - przykładowa sytuacja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zmiana pasa - przykładowa sytuacja

Postprzez skov » sobota 27 sierpnia 2011, 11:20

Cyberix napisał(a):Autor pewnej książki, którą tutaj cytuje, napisał mniej więcej tak: jeśli stoi na poboczu i ma włączony kierunkowskaz to informuje innych uczestników, że chce włączyć się do ruchu i dobrze, ale z drugiej strony nie może włączyć się do tego ruchu bo pas ruchu jest zajęty, zatem pojazdy jadące mogą obawiać się próby włączenia się na siłę i to jest źle

wszystko przez błędne wyobrażenie kierowców, że kierunkowskaz upoważnia do wjazdu. Kierunkowskaz tylko informuje i takie jest jego zadanie.
Jeżeli wszyscy by to wiedzieli nikt nie obawiałby się mrugającego kierunkowskazu.
PoRD w tym względzie jest ok, nie trzeba go unowocześniać tylko stosować to co jest.

Cyberix napisał(a):Podobnie jak ze zmianą pasa, chcę zmienić pas na taki który jest zajęty. Włączam kierunkowskaz i dobrze bo poinformuje innych o zamiarze, ale źle bo i tak nie mogę zmienić pasa bo jest zajęty. W tym wypadku kij ma dwa końce.

dlaczego sygnalizowanie zamiaru w przypadku gdy drugi pas jest zajęty to źle? Jak nie poinformujesz innych to nikt cię nie wpuści no bo jasnowidzem nie jest ani ten z tyłu nie będzie wiedział po co zwalniasz lub się zatrzymujesz.
skov

Postprzez szymon1977 » sobota 27 sierpnia 2011, 13:50

skov napisał(a):dlaczego sygnalizowanie zamiaru w przypadku gdy drugi pas jest zajęty to źle?
Bo sygnalizujesz, że zamierzasz zmienić pas ruchu pomimo, że widziałeś pojazdy jadące pasem, na który zamierzasz wjechać, lub zamierzasz zmienić pas ruchu bo nie widziałeś tych pojazdów?

skov napisał(a):Jak nie poinformujesz innych to nikt cię nie wpuści no bo jasnowidzem nie jest ani ten z tyłu nie będzie wiedział po co zwalniasz lub się zatrzymujesz.
Jeżeli włączysz migacz, to jadący pasem na który zamierzasz wjechać nie może Cię wyprzedzić i poprzez samo włączenie migacza wymuszasz pierwszeństwo?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Zonaimad » sobota 27 sierpnia 2011, 15:53

Jeżeli włączysz migacz, to jadący pasem na który zamierzasz wjechać nie może Cię wyprzedzić i poprzez samo włączenie migacza wymuszasz pierwszeństwo?

Nie wymuszasz pierwszeństwa, gdyż ustąpienie pierwszeństwa to "powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości (...)". :twisted:

Chyba, że zamierzasz pociągnąć pod tę definicję również ruch ręką w celu włączenia kierunkowskazu. :D Ale to znów nie ruch ręką, tylko miganie stosownej lampki powstrzymuje innego kierującego. :D
Zonaimad

Postprzez szerszon » sobota 27 sierpnia 2011, 16:32

szymon1977 napisał(a):
skov napisał(a):dlaczego sygnalizowanie zamiaru w przypadku gdy drugi pas jest zajęty to źle?
Bo sygnalizujesz, że zamierzasz zmienić pas ruchu pomimo, że widziałeś pojazdy jadące pasem, na który zamierzasz wjechać, lub zamierzasz zmienić pas ruchu bo nie widziałeś tych pojazdów?

skov napisał(a):Jak nie poinformujesz innych to nikt cię nie wpuści no bo jasnowidzem nie jest ani ten z tyłu nie będzie wiedział po co zwalniasz lub się zatrzymujesz.

Zdumiewasz mnie :wow:
Przecież zamierzam, a nie zmieniam.
dlaczego nie mogę wyprzedzić ( choc w KW napisali, że nie zawsze szybsza jazda sąsiednim pasem jest wyprzedzaniem)?
czy delikwent z prawego pasa czy tam srodkowego skręca ?
szerszon

Postprzez skov » sobota 27 sierpnia 2011, 18:09

szymon1977 napisał(a):Bo sygnalizujesz, że zamierzasz zmienić pas ruchu pomimo, że widziałeś pojazdy jadące pasem, na który zamierzasz wjechać, lub zamierzasz zmienić pas ruchu bo nie widziałeś tych pojazdów?

co złego jest w tym, że chce mi się napić zimnego piwa którego nie mam w lodówce? Powinno mi się nie chcieć wiedząc, że go tam nie ma?
Jak zawczasu i wyraźnie zasygnalizuję to kochanej małżonce to piwko w lodówce się znajdzie a jak nie zasygnalizuję to zostaje herbata lub samodzielna wycieczka do sklepu :D
skov

Postprzez szymon1977 » sobota 27 sierpnia 2011, 21:55

szerszon napisał(a):Zdumiewasz mnie :wow:
Po prostu się zastanawiam nad znaczeniem słowa "zamierzam". Coś pomiędzy "przyszło mi do głowy" i "podjąłem decyzję". Dlatego znaki zapytania postawiłem, nie znaczy że tak twierdzę, tylko się nad tym zastanawiam.

szerszon napisał(a):...w KW napisali, że nie zawsze szybsza jazda sąsiednim pasem jest wyprzedzaniem...
Możesz więcej napisać?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 27 sierpnia 2011, 22:01

Konwencja Wiedenska Art 11.11.b)
szerszon

Postprzez skov » sobota 27 sierpnia 2011, 22:48

szymon1977 napisał(a):Po prostu się zastanawiam nad znaczeniem słowa "zamierzam". Coś pomiędzy "przyszło mi do głowy" i "podjąłem decyzję". Dlatego znaki zapytania postawiłem, nie znaczy że tak twierdzę, tylko się nad tym zastanawiam.

synonim zamiaru - chęć, pragnienie, plan, intencja
skov

Postprzez szymon1977 » sobota 27 sierpnia 2011, 23:05

skov napisał(a):synonim zamiaru - chęć, pragnienie, plan, intencja

Czyli jeżeli zamierzam, chcę, pragnę, planuję mam intencję zmienić pas to włączam kierunkowskaz. Mogę to zrobić, nawet jeżeli nie podjąłem ostatecznej decyzji o wykonaniu manewru i nie rozeznałem się ostatecznie czy ten manewr jestem w stanie wykonać, a nawet nie wiem czy w ogóle tan manewr będę wykonywał. Czyli nie jest błędem jazda z włączonym kierunkowskazem pomimo np. jadących szybciej lewym pasem dziesięciu samochodów.

A wyprzedzający widząc mój kierunkowskaz powinien tylko mieć na uwadze, że mogą mu zajechać drogę, choć niekoniecznie. Bo jeszcze decyzji nie podjąłem.

Wszystko wydaje się być jasne.
szymon1977

Postprzez dylek » niedziela 28 sierpnia 2011, 07:03

szerszon napisał(a):Konwencja Wiedenska Art 11.11.b)

szerszon - tutaj (art.11.11) jest mowa o możliwościach wyprzedzania tą samą stroną co ruch w danym kraju.
Dla czytelności (bo KW obejmuje i ruch lewo- i prawostronny) przełóżmy to na grunt PL.
KW w art. 11.11 dopuszcza wyprzedzanie z prawej strony.
Jednocześnie KW w art.11.1 wspomniała, że wyprzedzanie ma być z lewej strony.

Cytat, którym się tu podpierasz :
b) w przypadku wymienionym pod literą a) niniejszego ustępu przewidziany sposób prowadzenia pojazdów będzie uważany za nie stanowiący wyprzedzania w rozumieniu niniejszej konwencji; jednakże postanowienia ustępu 9 niniejszego artykułu zachowują moc.

interpretowałbym inaczej niż ty.
Ty mówisz " KW pisze, że wyprzedzanie z prawej to nie wyprzedzanie"
A ja mówię " KW pisze, że wyprzedzanie z prawej to nie wyprzedzanie konwencjonalne"
To, że coś nie jest standardowym wyprzedzaniem, nie oznacza, że nie jest wyprzedzaniem jako takim.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » niedziela 28 sierpnia 2011, 10:03

A co z różnicami? Obowiązuje nas

KODEKS
art. 22 ust. 5
Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

czy

KONWENCJA
Artykuł 14 ust. 3
Przed skręceniem lub przed wykonaniem manewru związanego ze zjechaniem w bok każdy kierujący powinien odpowiednio wyraźnie i dostatecznie wcześnie zasygnalizować swój zamiar za pomocą kierunkowskazu lub kierunkowskazów swojego pojazdu.

Nie znam się na tym, ale czy w ogóle kierowcę obowiązuje Konwencja?

(przykładowy cytaty z Wikipedii)
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 28 sierpnia 2011, 14:02

dylek chyba nie byłem w formie ( za duzo piwa :D )
Ale Art 11.6 juz chyba bardziej pasuje ?
szerszon

Postprzez maryann » poniedziałek 29 sierpnia 2011, 12:19

Jak źle, no jak może być źle? Sedno w tym(jeśli ktoś wykazuje partnerstwo na drodze), że czasem można to zrobić lepiej, a czasem gorzej. Pośrednio wynika to z zapisu, że sygnalizować trzeba zawczasu i wyraźnie. A więc co dobrego wtym, że jadę i jadę, migam i migam a nie skręcam? Zamierzam wykonać manewr, to go sygnalizuję i wykonuję. Jeśli jest to niemożliwe, bo tamten pas jest zajęty, to zatrzymuję się(bo muszę zmienić) i wtedy wyraźnie syganlizuję zamiar- konkretnie wtedy widać co i gdzie chcę zrobić. Inaczej będzie to sygnalizowanie za wczasu, a więc uchybiające artykułowi.
cman napisał(a):dlaczego z cytatu wyciąłeś ten niewygodny dla Ciebie fragment
Chyba oczywiste, że wyjąłem te fragmenty, które lepiej oddają ducha tego, co próbuję wytłumaczyć.
cman napisał(a):Art. 22 - a jak Ci nie wystarczy, to się już dalej ustawodawcy pytaj.
Odnosiłem przez Twoją stanowczość wrażenie, że Ty też wiesz, co to znaczy...
Bo pomijając co ja, Ty i ustawodawca o tym słowie myślą, większość kierowców odruchowo powstrzymuje się od wyprzedzania pojazdu, gdy ten od onej strony migacz włączy,
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez cman » poniedziałek 29 sierpnia 2011, 12:29

maryann napisał(a):Chyba oczywiste, że wyjąłem te fragmenty, które lepiej oddają ducha tego, co próbuję wytłumaczyć.

Tak, tylko że tak spreparowane jednocześnie zabijają ducha tego, co ja próbuję wytłumaczyć - więc są nie w porządku.

maryann napisał(a):Odnosiłem przez Twoją stanowczość wrażenie, że Ty też wiesz, co to znaczy...

Nie bardzo rozumiem na podstawie czego konkretnie mogłeś takie wrażenie odnieść.

maryann napisał(a):Bo pomijając co ja, Ty i ustawodawca o tym słowie myślą, większość kierowców odruchowo powstrzymuje się od wyprzedzania pojazdu, gdy ten od onej strony migacz włączy,

Fajnie no, gadać sobie dalej możemy, ale czy w końcu będziesz w stanie wprost obronić swoje stanowisko, jakoby prawidłowe sygnalizowanie było "złe" i mogło być przyczyną oblanego egzaminu?
cman

Postprzez maryann » poniedziałek 29 sierpnia 2011, 12:39

cman napisał(a):Nie bardzo rozumiem na podstawie czego konkretnie mogłeś takie wrażenie odnieść.(...)obronić swoje stanowisko, jakoby prawidłowe sygnalizowanie było "złe" i mogło być przyczyną oblanego egzaminu?
Chodziło o słówko "skręcać".
Powtórzę- nie jestem egzaminatorem, więc jedyne co powtarzam po raz kolejny, to tak moim zdaniem na przykład można wytłumaczyć decyzję egzaminatora.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze