o obowiązkowych manewrach na egzaminie praktycznym kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

o obowiązkowych manewrach na egzaminie praktycznym kat.B

Postprzez papryczka » wtorek 26 lipca 2011, 12:22

Witam. Czy ktoś może mi wyjaśnić jakie manewry są obowiązkowe na egzaminie? Mowa o ruchu drogowym.
Na karcie egzaminacyjnej jest m.in: przejazd przez tunel, przejazd przez skrzyżowanie wielopoziomowe. Jeśli w danym mieście nie ma takich infrastruktur to wiadomo - egzamin tego nie obejmie, ale jeśli w mieście występują tunele czy skrzyżowania wielopoziomowe to oznacza że egzaminator będzie w taki spsoób wyznaczał trasę egzaminacyjną żeby zdający musiał to zaliczać??

Drugie pytanie: czy manewr wyprzedzania egzaminator narzuca, mówiąc proszę wyprzedzić tamten samochód czy wynika to wyłącznie z moich samodzielnych decyzji i sytuacji na drodze, słowem czy mogę sama z siebie nie wyprzedzać na egzaminie (oczywiście nie powodując utrudnień w ruchu) a w zwiazku z tym manewr którego nie było nie będzie oceniany?

Mój instruktor któryś z kolei ( i z tego co mi wiadomo, niedługo rozstaje się ze szkołą i będę miała 5 z kolei) nie potrafi mi udzielić jasnych odpowiedzi.

Prosze nie pisać zmień szkołę, wydałam w tej której jestem spore pieniądze, mam się przenieść do innej znowu płacąc za cały kurs? nierealne finansowo.
papryczka

Re: o obowiązkowych manewrach na egzaminie praktycznym kat.B

Postprzez michooo » wtorek 26 lipca 2011, 12:55

Ad.1.

Nie, nie będziesz jechać do innego miasta tylko po to żeby przejechać przez tunel jeśli w Twoim go nie ma :D

Ja też nie miałem na egzaminie części wymienionych tam manewrów - m.in. tunelu, a mam przy tym odhaczonego ptaszka ;) Przy wielopoziomowych też tak samo.

Ad.2.

Nie, takich poleceń raczej nie dostaniesz. Takie sytuacje naturalnie wynikają z poruszania się w ruchu drogowym i to kierowca decyduje czy i kiedy kogoś wyprzedza i czy robi to zgodnie z przepisami. Tak samo, egzaminator nie powie Ci: proszę zmienić pas ruchu.
michooo

Postprzez szerszon » wtorek 26 lipca 2011, 17:01

papryczka napisał(a):
Drugie pytanie: czy manewr wyprzedzania egzaminator narzuca, mówiąc proszę wyprzedzić tamten samochód czy wynika to wyłącznie z moich samodzielnych decyzji i sytuacji na drodze, słowem czy mogę sama z siebie nie wyprzedzać na egzaminie (oczywiście nie powodując utrudnień w ruchu) a w zwiazku z tym manewr którego nie było nie będzie oceniany?

Przy przepisowej predkości z jaka będziesz musiala się poruszać to zostają Tobie do wyprzedzania chyba tylko rowerzyści, ewentualnie wozy drabiniaste. Nie ma problemu.
szerszon

Postprzez dorothea1989 » środa 17 sierpnia 2011, 10:55

Ja wyprzedzałam na egzaminie osobówki, czasami jest tak że ktos się przed tobą wlecze i może ci egzaminator zarzucic brak dynmiki jazdy, bo jak masz egzamin i jest np do 50 ogr pręd to masz jechać ok.47-50 a nie 40 , jak 60 to jedziemy 60.
dorothea1989

Postprzez Borys_q » środa 17 sierpnia 2011, 14:44

Tunel i wielopoziomowe, jeśli występuje bodajże mniej jak 2,5 km od ośrodka egzaminowania, tramwaje w miastach z komunikacją tramwajową (teoretycznie powinien gonić na drugi koniec miasta żeby przejazd tramwajowy zaliczyć), przejazdy kolejowe chyba 2,5 km od word też.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Cyberix » środa 17 sierpnia 2011, 23:56

Cyberix

Postprzez Maniek5k » czwartek 18 sierpnia 2011, 00:20

Co do wyprzedzania - na egzaminie raczej nie wystepuje z racji 'niskiego' ograniczenia w terenie zabudowanym. Bo co, ktos jedzie ~40km/h na 50 to mamy wyprzedzac, zarazem nie przekraczajac 50? Bez jaj, musielibysmy miec z 300m drogi :P
dorothea1989 napisał(a):Ja wyprzedzałam na egzaminie osobówki, czasami jest tak że ktos się przed tobą wlecze i może ci egzaminator zarzucic brak dynmiki jazdy, bo jak masz egzamin i jest np do 50 ogr pręd to masz jechać ok.47-50 a nie 40 , jak 60 to jedziemy 60.

nie pisałbym czegos takiego. Bo chyba w zimie przy sniezycy i gołoledzi nie polecisz 60 na krętych górskich wirażach, bo akurat takie ograniczenie jest postawione?
Predkosc nalezy dostosowac do wlasnych umiejetnosci oraz warunków panujących na drodze. A dopiero potem 'trzymac' się ograniczeń. Oczywiscie trzeba podejsc obiektywnie, bo raczej nie sądzę, aby ktos mial na tyle duze doswiadczenie, aby obiektywnie stwierdzic, ze moze jezdzic 200km/h w zabudowanym lawirując między autami. Aczkolwiek ograniczenie okresla maksymalna predkosc na danej drodze, a nie 'jedyna sluszna' predkosc.

Przy czym nie mozemy tez zamulac w miescie jadac 30na godzine, bez jaj. Chyba, ze warunki na drodze to definiują.
Maniek5k

Postprzez cman » czwartek 18 sierpnia 2011, 08:37

Maniek5k napisał(a):nie pisałbym czegos takiego. Bo chyba w zimie przy sniezycy i gołoledzi nie polecisz 60 na krętych górskich wirażach, bo akurat takie ograniczenie jest postawione?

Przecież wiadomo chyba, że pisząc coś takiego, ma się na myśli "normalne" warunki i możliwość jazdy z taką prędkością. :roll:
cman

Postprzez Maniek5k » czwartek 18 sierpnia 2011, 12:06

Cman - nie bylbym taki pewny, potem ktos to przeczyta bez takiej adnotacji (ktos, kto dopiero odebral pj) i bedzie zawsze sie trzymal predkosci takiej, jaka jest na ograniczniku. Bylo pare filmów na yt, gdzie kursanci jezdzili po 50km/h w sniezycy, gdzie logiczna predkosc byla 2x mniejsza. )a nawet u nas w relacjach y egyaminw bzlz opisywane takie przypadki bodajże)
Maniek5k

Postprzez cman » czwartek 18 sierpnia 2011, 12:15

Maniek5k napisał(a):Cman - nie bylbym taki pewny, potem ktos to przeczyta bez takiej adnotacji (ktos, kto dopiero odebral pj) i bedzie zawsze sie trzymal predkosci takiej, jaka jest na ograniczniku.

No to akurat nie jest problemem początkujących kierowców, tylko dotyczy niestety wielu kierowców, którym wydaje się, że skoro jadą zgodnie z ograniczeniem, to co by się nie działo, wszystko jest w porządku... Niestety istnienie ograniczeń prędkości doprowadziło do takiej sytuacji, o czym już wielokrotnie wspominałem.
cman

Powrót do Egzamin na prawo jazdy