To ja jeszcze dodam kolejne 3 grosze.
W Krakowie, pewne skrzyżowanie zostały już zmienione i "rondo" mają tylko w nazwie, np. Rondo Matecznego, czy Rondo Mogilskie. To już historyczna nazwa, natomiast są to rozbudowane klastyczne skrzyżowania (bez C-12). Organizator po prostu poszedł do głowy, że w pewnych przypadkach postawienie znaku C-12 z uwagi na mnogość interpretacji przejazdu przez różne szkoły jazdy stwarza problemy i rodzi sytuacje kolizyjne. Nie ma C-12 i nagle ludzie wiedzą jak pojechać, z jakiego pasa zjechać itd. (nie licząc cwaniaczków).
Wracając do tematu, wkleiłem wcześniej skan z książki:

I to skrzyżowanie jest w 100% poprawne.
Jazda na wprost (pionowo): wlotowe 3 pasy, wylotowe 3 pasy.
Jazda na wprost (poziomo): wlotowe 2 pasy, wylotowe 2 pasy.
Zatrze przepis mówiący o tym, iż przy jeździe na wprost ilość pasów powinna być taka sama przed skrzyżowaniem jak i za skrzyżowaniem jest spełniona.
w prawo, zaznaczony od prawej krawędzi, prawidłowo.
Jazda na wprost przez skrzyżowanie - prawidłowo, z każdego pasa mogę jechać na wprost o ile oznakowanie nie stanowi inaczej, w tym wypadku nie stanowi więc linie prawidłowe.
Zmiana kierunku jazdy w lewo, - prawidłowo od lewej krawędzi, koło centrum wyspy, zakończyć można na dowolnym pasie.
Nie ma sytuacji kolizyjnych.
Nikt jadący prawym pasem, ani nawet środkowy nie może skręcać w lewo więc nie zajedzie drogi pojazdowi poruszającemu się na wprost.
Pojazdy wjeżdżające na rondo muszą ustępować pierwszeństwa pojazdom znajdującym się już na rondzie. Wszystkim, i tym jadącym prawym pasem, i tym środkowym i tym lewym!
Wszystko to wynika bezpośrednio z przepisów, jest jasne i klarowne.
Oczywiście ktoś może mieć obiekcje itd. I bardzo dobrze, jeśli ktoś nie zgadza się z powyższą interpretacją to proszę o narysowanie sytuacji w której wystąpi kolizja... oczywiście sytuacji odpowiadającej ukształtowaniu ronda z powyższego przykładu.