Przedstawiłem konkretne fakty.
Ty natomiast twierdzisz, że rondo to jest jakaś osobna droga na której występują "mniejsze" skrzyżowania

I tyle w temacie.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Cyberix » czwartek 11 sierpnia 2011, 20:33
przez szymon1977 » czwartek 11 sierpnia 2011, 20:59
Cyberix napisał(a):...twierdzisz, że rondo to jest jakaś osobna droga na której występują "mniejsze"
Cyberix napisał(a):Ja nie bujam w obłokach, przedstawiłem nawet skan z książki autorstwa Drexler Zbigniew.
Przedstawiłem konkretne fakty.
przez bac » czwartek 11 sierpnia 2011, 22:16
szymon1977 napisał(a):Ta teoria nie została ogólnie zaakceptowana na Forum pomimo mojej próby jej udowodnienia
szymon1977 napisał(a):Oto jeden z przedstawionych przez Ciebie faktów: (...)
przez maryann » piątek 12 sierpnia 2011, 10:40
Cyberix napisał(a):udowodnij, że jest inaczej.
A może teraz? Po raz chyba czwarty nikt nie podejmuje takiego wyjaśnienia- czy to nie symptomatyczne? Pewnie prawdziwe!maryann napisał(a):dylek napisał(a):Lewy nie zmienił kierunku - on ciągle od wjazdu, poprzez przejazd przez skrzyżowanie do wyjazdu włącznie JEDZIE PROSTO lewym pasem przez skrzyżowaniedylek napisał(a):maryann napisał(a):Następny, co teleportacji używa, bo zapomniał, że na rondzie ruch odbywa się dookoła wyspy!
maryann - mam wrażenie, że dysleksja jakaś cię dopadła
Weź wyjaśnij mi proszę, co tak naprawdę rozumiesz ze stwierdzenia : "ruch odbywa się dookoła wyspy" , bo mam wrażenie, że chyba coś innego niż zapisał ustawodawcaDodam, że nie po wycinku paraboli... I zostałem bez odpowiedzi. Może teraz?maryann napisał(a):Naturalnym ruchem na rondzie jest ruch po okręgu wokół wyspy, placu- no którego tu słowa nie rozumieć? Trzeba na ten okrąg wjechać i z niego zjechać- żeby na skrzyżowanie wjechać i je opuścić; to są dodatkowe manewry. Ruch krąży sobie dookoła, a czasem ktoś do niego dołączy, czasem się odłączy. Dla odróżnienia, może: nie po stycznej- bliżej lub dalej, nie przez środek.
A Ty co rozumiesz?
przez dylek » piątek 12 sierpnia 2011, 20:41
maryann napisał(a):dylek napisał(a):Weź wyjaśnij mi proszę, co tak naprawdę rozumiesz ze stwierdzenia : "ruch odbywa się dookoła wyspy" , bo mam wrażenie, że chyba coś innego niż zapisał ustawodawca
Naturalnym ruchem na rondzie jest ruch po okręgu wokół wyspy, placu- no którego tu słowa nie rozumieć? Trzeba na ten okrąg wjechać i z niego zjechać- żeby na skrzyżowanie wjechać i je opuścić; to są dodatkowe manewry. Ruch krąży sobie dookoła, a czasem ktoś do niego dołączy, czasem się odłączy. Dla odróżnienia, może: nie po stycznej- bliżej lub dalej, nie przez środek.
A Ty co rozumiesz?
Dodam, że nie po wycinku paraboli... I zostałem bez odpowiedzi. Może teraz?
A może teraz? Po raz chyba czwarty nikt nie podejmuje takiego wyjaśnienia- czy to nie symptomatyczne? Pewnie prawdziwe!
przez Cyberix » piątek 12 sierpnia 2011, 21:11
przez szymon1977 » piątek 12 sierpnia 2011, 22:40
Faktycznie głupoty. Gdyby przeczytała to co ja piszę, na pewno by tak nie zrobiła.Cyberix napisał(a):...naczytała się głupot wypisywanych przez co po niektórych domorosłych specjalistów o jeżdżeniu z prawego pasa dookoła ronda, zawracaniu z prawego pasa, o tym, że strzałki kierunkowe namalowane na znakach i na jezdni przed rondem to tylko taki pic na wodę i oblała...
przez dylek » sobota 13 sierpnia 2011, 07:10
szymon1977 napisał(a):Zacznij od podstaw - wykaż, że droga na skrzyżowaniu przestaje być drogą.
10) skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, (...)
szymon1977 napisał(a):Dylek, powiedziałeś "bzdety". Dla mnie to za mało aby łamać Przepisy. Nie wiem tylko po co się powtarzasz, skoro po raz kolejny nie masz nic do powiedzenia. Twoją Teorię zna już chyba każdy, kto ten wątek czytał.
przez maryann » sobota 13 sierpnia 2011, 08:35
I wiesz, co z takiego podejścia wynika? Na przyklad jeden twierdzi tak:dylek napisał(a):Nie mówi, że nie może być jazdy po stycznej, po paraboli.
A inny twierdzi takCyberix napisał(a):A ja twierdze, że te niewyznaczone pasy biegną tak:
Co ciekawe, nawet jak ma narysowane linie a tym samym przebieg pasów to ignoruje je i uważa, że nie zmienia pasów!
przez Cyberix » sobota 13 sierpnia 2011, 08:38
szymon1977 napisał(a):Faktycznie głupoty. Gdyby przeczytała to co ja piszę, na pewno by tak nie zrobiła.Cyberix napisał(a):...naczytała się głupot wypisywanych przez co po niektórych domorosłych specjalistów o jeżdżeniu z prawego pasa dookoła ronda, zawracaniu z prawego pasa, o tym, że strzałki kierunkowe namalowane na znakach i na jezdni przed rondem to tylko taki pic na wodę i oblała...
przez szymon1977 » sobota 13 sierpnia 2011, 10:25
Jeżeli nie potrafiłeś ze zrozumieniem przeczytać moich wypowiedzi to Ci wyjaśnię - mowa oczywiście o rondzie, na którym pasy ruchu przebiegają wokół wyspy centralnej:Cyberix napisał(a):Sorry, ale to już...
Faktycznie śmieszne. Skrzyżowanie to skrzyżowanie. Droga to droga. I nie przestaje nią być ani na skrzyżowaniu, ani na moście, ani w tunelu, itd., itp.Cyberix napisał(a):Śmieszą mnie wyssane z palca teorie mówiące, że rondo to jest droga.
Najbardziej podstawowe podstawy...
Przecięcie np. dwóch dróg to przecięcie dróg...
Jak potrzebujesz to i do żłobka wróć jeśli znajdziesz bardziej podstawowe podstawy
Wystarczy przestać upierać się, że na skrzyżowaniu skręcamy w lewo i do tego się ograniczać, zastosować odpowiednie Przepisy a nie pomijać, aby do przecięcia kierunków jazdy nie doszło. W żadnym wypadku Przepisów dotyczących przecięcia kierunku więc nie stosuję. Taka moja teoria wprost wynikające ze stosowania się do znaków drogowych, które mam na rondzie. Żadnej głębszej filozofii tutaj nie ma.Dylek napisał(a):Dlaczego przepisy odnośnie przecinania się kierunków ruchu stosujesz tylko w trzech z czterech przypadków? Co ci daje prawo tak wybiórczo podchodzić do przepisów?
przez Cyberix » sobota 13 sierpnia 2011, 14:25
przez szymon1977 » sobota 13 sierpnia 2011, 14:46
Skoro nic nie masz na poparcie swojej teorii napisz lepiej "myślę, że tak nie jest".Cyberix napisał(a):A tak nie jest.
przez Cyberix » sobota 13 sierpnia 2011, 15:39
przez szymon1977 » sobota 13 sierpnia 2011, 20:04
szymon1977 napisał(a):Wytyczne projektowania skrzyżowań drogowych
Zarządzenia nr 10 Generalnej Dyrekcji Dróg Publicznych z 12.06.2001 r.
część II: ...2.1.1. Rondo jest to skrzyżowanie z wyspą środkową i jednokierunkową jezdnią
Art. 2.
jezdnia - część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów...
"Jezdnia jednokierunkowa". Jezdnia wg. przepisów jest częścią drogi. Nie ma tutaj określenia np. "część drogi lub skrzyżowania". Kolejny dowód, że droga na skrzyżowaniu pozostaje drogą.
Zostańmy przy niezaprzeczalnym fakcie, że na rondzie mamy jezdnię i wszystkim, co z tego wynika.