Rondo Radom Kolizja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo Radom Kolizja

Postprzez Cyberix » czwartek 11 sierpnia 2011, 20:33

Ja nie bujam w obłokach, przedstawiłem nawet skan z książki autorstwa Drexler Zbigniew.
Przedstawiłem konkretne fakty.

Ty natomiast twierdzisz, że rondo to jest jakaś osobna droga na której występują "mniejsze" skrzyżowania :eek2:

I tyle w temacie.
Cyberix

Postprzez szymon1977 » czwartek 11 sierpnia 2011, 20:59

Cyberix napisał(a):...twierdzisz, że rondo to jest jakaś osobna droga na której występują "mniejsze"

Ta teoria nie została ogólnie zaakceptowana na Forum pomimo mojej próby jej udowodnienia. Nikt nie przedstawił żadnego argumentu przeciwko, więc może kiedyś do tego wrócę.
Natomiast będąc na skrzyżowaniu jesteśmy nadal na drodze, i tego nikt nie jest w stanie podważyć.
Cyberix napisał(a):Ja nie bujam w obłokach, przedstawiłem nawet skan z książki autorstwa Drexler Zbigniew.
Przedstawiłem konkretne fakty.

Oto jeden z przedstawionych przez Ciebie faktów:
8.Przykłady oznakowania skrzyżowań.
8.1. Zasady ogólne.
Oznakowanie poziome stosuje się przede wszystkim na skrzyżowaniach dróg leżących w ciągach dróg z pierwszeństwem przejazdu, wyznaczając na ich powierzchni pasy ruchu wzdłuż drogi z pierwszeństwem.

Zastanów się jaki jest przebieg drogi z pierwszeństwem na rondzie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez bac » czwartek 11 sierpnia 2011, 22:16

szymon1977 napisał(a):Ta teoria nie została ogólnie zaakceptowana na Forum pomimo mojej próby jej udowodnienia

I to powinno dać Ci do myślenia.

szymon1977 napisał(a):Oto jeden z przedstawionych przez Ciebie faktów: (...)

Zastanawiałeś się, jaką funkcję pełni tam zwrot "przede wszystkim"?
bac

Postprzez maryann » piątek 12 sierpnia 2011, 10:40

Cyberix napisał(a):udowodnij, że jest inaczej.

maryann napisał(a):
dylek napisał(a):Lewy nie zmienił kierunku - on ciągle od wjazdu, poprzez przejazd przez skrzyżowanie do wyjazdu włącznie JEDZIE PROSTO lewym pasem przez skrzyżowanie
dylek napisał(a):
maryann napisał(a):Następny, co teleportacji używa, bo zapomniał, że na rondzie ruch odbywa się dookoła wyspy!

maryann - mam wrażenie, że dysleksja jakaś cię dopadła :D
Weź wyjaśnij mi proszę, co tak naprawdę rozumiesz ze stwierdzenia : "ruch odbywa się dookoła wyspy" , bo mam wrażenie, że chyba coś innego niż zapisał ustawodawca ;)

maryann napisał(a):Naturalnym ruchem na rondzie jest ruch po okręgu wokół wyspy, placu- no którego tu słowa nie rozumieć? Trzeba na ten okrąg wjechać i z niego zjechać- żeby na skrzyżowanie wjechać i je opuścić; to są dodatkowe manewry. Ruch krąży sobie dookoła, a czasem ktoś do niego dołączy, czasem się odłączy. Dla odróżnienia, może: nie po stycznej- bliżej lub dalej, nie przez środek.
A Ty co rozumiesz?
Dodam, że nie po wycinku paraboli... I zostałem bez odpowiedzi. Może teraz?
A może teraz? Po raz chyba czwarty nikt nie podejmuje takiego wyjaśnienia- czy to nie symptomatyczne? Pewnie prawdziwe!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez dylek » piątek 12 sierpnia 2011, 20:41

maryann napisał(a):
dylek napisał(a):Weź wyjaśnij mi proszę, co tak naprawdę rozumiesz ze stwierdzenia : "ruch odbywa się dookoła wyspy" , bo mam wrażenie, że chyba coś innego niż zapisał ustawodawca ;)

Naturalnym ruchem na rondzie jest ruch po okręgu wokół wyspy, placu- no którego tu słowa nie rozumieć? Trzeba na ten okrąg wjechać i z niego zjechać- żeby na skrzyżowanie wjechać i je opuścić; to są dodatkowe manewry. Ruch krąży sobie dookoła, a czasem ktoś do niego dołączy, czasem się odłączy. Dla odróżnienia, może: nie po stycznej- bliżej lub dalej, nie przez środek.
A Ty co rozumiesz?
Dodam, że nie po wycinku paraboli... I zostałem bez odpowiedzi. Może teraz?
A może teraz? Po raz chyba czwarty nikt nie podejmuje takiego wyjaśnienia- czy to nie symptomatyczne? Pewnie prawdziwe!

No napisałeś jak to rozumiesz co piszesz... i tyle... nic z tego nie wynika... o kręceniu się w kółko napisałeś jak umiałeś.
To teraz jak już koniecznie 4x prosisz o wyjaśnienie to ci napiszę:
Definicja nie mówi o ruchu wokół wyspy - jak to ograniczasz, by zdefiniować coś nowego.
Bo to niewiele by wnosiło i miało mniej więcej sens tego co ty napisałeś, że nie przez środek wyspy.
Definicja mówi o ruchu wokół wyspy w kierunku wskazanym na znaku.
Jest różnica ??
Okrążyć wyspę można zgodnie z ruchem wskazówek zegara, lub ruchem przeciwnym ruchowi wskazówek zegara.
I znak ci mówi w jakim kierunku masz objechać tą wyspę.
W kierunku wskazanym na znaku to również znaczy, że jak chcesz pojechać na skrzyżowaniu w lewo lub zawrócić, to masz to zrobić objeżdżając wyspę, a nie przed nią - by wskazanemu kierunkowi stało się zadość.
I tyle.
Nie mówi, że nie może być jazdy po stycznej, po paraboli.
Nie mówi o jakiś dodatkowych manewrach, drodze wokół wyspy i innych cudeńkach.
Mówi, że na skrzyżowaniu jest wysepka i że objeżdżamy ją w PL ruchem przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Cała reszta o nowych drogach, dodatkowych manewrach itd to bzdety.
Jedyne co jest pewne, to to że jest skrzyżowanie z wyspą pośrodku.
Miejsce przecinania się kierunków ruchu - przepisami nie wyłączone z innych przepisów o przecinaniu się kierunków.
Zasady jak dla innych skrzyżowań pozostają - doszła tylko wyspa do objechania przy skręcie w lewo lub zawracaniu.
Ale zostały wszystkie manewry możliwe na skrzyżowaniu (w prawo, prosto, w lewo, zawrócenie)
Prosto dalej jest prosto, a nie 1-w prawo bez kierunku; 2- łukiem w lewo bez kierunku, 3- w prawo z obowiązkowym prawym kierunkiem i obowiązkowo tylko z prawego pasa.
W lewo dalej zostało z lewego pasa z lewym kierunkowskazem, a po minięciu wyjazdu na wprost - dowolny pas.
Nie powstało jakieś prosto łukiem (extra brzmi ten wymysł o prostej co się zapętliła na skrzyżowaniu:D ) wokół wyspy z dowolnego pasa, bo w lewo się nie da, po czym wyjazd w prawo z prawego pasa....

I tak przy okazji do szymona1977 - C-12 nie nakazuje jeżdżenia wokół wyspy!!!
Czas najwyższy to sprostować, bo już za wiele razy było to powielane...
Jak by nakazywał to co piszesz, to byś z ronda wyjechać nie mógł bez złamania nakazu...
On wskazuje tylko określony kierunek wokół wyspy.
I - na litość - nie mówi nic o jednokierunkowości - od tego jest określony znak - i nie jest to C-12.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Cyberix » piątek 12 sierpnia 2011, 21:11

O proszę, koleżanka w wątku http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=2&t=28280 pewnie naczytała się głupot wypisywanych przez co po niektórych domorosłych specjalistów o jeżdżeniu z prawego pasa dookoła ronda, zawracaniu z prawego pasa, o tym, że strzałki kierunkowe namalowane na znakach i na jezdni przed rondem to tylko taki pic na wodę i oblała...
Cyberix

Postprzez szymon1977 » piątek 12 sierpnia 2011, 22:40

Droga na skrzyżowaniu nie jest drogą, jezdnia - jezdnią, pas ruchu - pasem ruchu? Wszystkie linie wymalowane na skrzyżowaniu, wynikające z tego zmiany pasa ruchu, zmiany kierunku jazdy także nie istnieją? Ciekawa koncepcja. Jednak Ja na potwierdzenie, że tak nie jest mam Przepisy, Ty masz tylko własne "nie bo nie"... Zacznij od podstaw - wykaż, że droga na skrzyżowaniu przestaje być drogą.

Dylek, powiedziałeś "bzdety". Dla mnie to za mało aby łamać Przepisy. Nie wiem tylko po co się powtarzasz, skoro po raz kolejny nie masz nic do powiedzenia. Twoją Teorię zna już chyba każdy, kto ten wątek czytał.

Cyberix napisał(a):...naczytała się głupot wypisywanych przez co po niektórych domorosłych specjalistów o jeżdżeniu z prawego pasa dookoła ronda, zawracaniu z prawego pasa, o tym, że strzałki kierunkowe namalowane na znakach i na jezdni przed rondem to tylko taki pic na wodę i oblała...
Faktycznie głupoty. Gdyby przeczytała to co ja piszę, na pewno by tak nie zrobiła.

Buldog :
Dołączam się do prośby. Mógłbyś przytoczyć treść uzasadnienia? Lub chociaż wyjaśnić swoimi słowami, dlaczego zostałeś uniewinniony?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » sobota 13 sierpnia 2011, 07:10

szymon1977 napisał(a):Zacznij od podstaw - wykaż, że droga na skrzyżowaniu przestaje być drogą.

10) skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, (...)

Najbardziej podstawowe podstawy...
Przecięcie np. dwóch dróg to przecięcie dróg, a nie trzecia droga.
Takie podstawowe podstawy, jak cofnięcie się ze szkoły do przedszkola...
Jak potrzebujesz to i do żłobka wróć jeśli znajdziesz bardziej podstawowe podstawy ;)
szymon1977 napisał(a):Dylek, powiedziałeś "bzdety". Dla mnie to za mało aby łamać Przepisy. Nie wiem tylko po co się powtarzasz, skoro po raz kolejny nie masz nic do powiedzenia. Twoją Teorię zna już chyba każdy, kto ten wątek czytał.

Pewnie, że za mało by łamać, ale na pewno wystarczająco dużo, by zacząć się do nich stosować :P
Powtarzam i będę powtarzał - może w końcu zrozumiesz, co przepisy mówią :D
Poczekaj na zmiany (ponoć prowadzone są prace) - a czekając nie wyskakuj przed szereg :D
Na razie każde przecięcie dróg tworzące skrzyżowanie ma w PoRD te same zasady. Wprowadzą coś szczególnego dla rond, to zaczniemy to stosować.

P.S. Piszesz, że masz przepisy i się do nich stosujesz...
To może wyjaśnij mi jeszcze teraz (bo olałeś wcześniej pytanie) :
Dlaczego jadąc prosto przez rondo z (ponoć ) trzech zmian kierunku sygnalizujesz tylko jedną ?
Dlaczego przepisy odnośnie przecinania się kierunków ruchu stosujesz tylko w trzech z czterech przypadków ?
Co ci daje prawo tak wybiórczo podchodzić do przepisów ??
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » sobota 13 sierpnia 2011, 08:35

dylek napisał(a):Nie mówi, że nie może być jazdy po stycznej, po paraboli.
I wiesz, co z takiego podejścia wynika? Na przyklad jeden twierdzi tak:
Cyberix napisał(a):A ja twierdze, że te niewyznaczone pasy biegną tak:
Obrazek
A inny twierdzi tak
dylek napisał(a):Obrazek
Co ciekawe, nawet jak ma narysowane linie a tym samym przebieg pasów to ignoruje je i uważa, że nie zmienia pasów!
Ot do czego prowadzi Twoja interpretacja- powiedzmy dokładniej bardzo luźna interpretacja. A potem spotyka się dwóch, co jeden pasy wyobraził sobie wokół wyspy(dokładnie jak mówi zapis) a drugi jakoś turbinowo-parabolicznie-promieniście(oczywiście- w określonym na znaku kierunku ruch się odbywa) i jak ma być dobrze? No powiedz- jak ma być dobrze? A wystarczy nie wydziwiać, tylko przyjąć koncentryczność pasów, chyba że dodatkowe znaki stanowią inaczej, i wszystko jasne i proste. Po prostu wprost jak mówi stoswny zapis. Nawet jeśli nie rozumiesz tego co ja napisałem, bo nazywasz bzdetami uważając, że jak coś jest proste to = prostackie, no to Twoje pomysłu są kosmicznymi bzdetami, co łatwo powyżej wykazałem. Do tego zakręconymi!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Cyberix » sobota 13 sierpnia 2011, 08:38

szymon1977 napisał(a):
Cyberix napisał(a):...naczytała się głupot wypisywanych przez co po niektórych domorosłych specjalistów o jeżdżeniu z prawego pasa dookoła ronda, zawracaniu z prawego pasa, o tym, że strzałki kierunkowe namalowane na znakach i na jezdni przed rondem to tylko taki pic na wodę i oblała...
Faktycznie głupoty. Gdyby przeczytała to co ja piszę, na pewno by tak nie zrobiła.

Sorry, ale to już bezczelne kłamstwo. Wielokrotnie w tym wątki twierdziłeś, że z prawego pasa można rżnąć przez rondo dookoła i nie masz obowiązku skręcenia w prawo lub co najwyżej pojechania prosto. Większego lawiranta nie widziałem na tym forum.

skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;

C12 + A7: Oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku. Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie

W "wytycznych projektowania skrzyżowań drogowych" stanowiących załącznik do Zarządzenia nr 10 Generalnej Dyrekcji Dróg Publicznych z 12.06.2001 r. Oto kilka określeń z tych wytycznych część II: ...2.1.1. Rondo jest to skrzyżowanie z wyspą środkową i jednokierunkową jezdnią

Śmieszą mnie wyssane z palca teorie mówiące, że rondo to jest droga. Rondo to po prostu powierzchnia skrzyżowania (definicja skrzyżowania) składająca się z jezdni (jezdnia musi być aby można było po czymś jeździć).
Cyberix

Postprzez szymon1977 » sobota 13 sierpnia 2011, 10:25

Cyberix napisał(a):Sorry, ale to już...
Jeżeli nie potrafiłeś ze zrozumieniem przeczytać moich wypowiedzi to Ci wyjaśnię - mowa oczywiście o rondzie, na którym pasy ruchu przebiegają wokół wyspy centralnej:
1. Strzałki określają, który pas należy zająć na wjeździe zelżenie od tego, którym zjazdem zamierzamy z ronda zjechać.
Nigdzie nie napisałem, że jeżeli zamierzasz przez rondo przejechać w lewo lub zawrócić to możesz na wjeździe zająć prawy pas. Jest to niezgodne ze strzałkami oraz Art. 22.2.
2. Można rondo objechać dookoła zewnętrznym pasem - jeżeli wjedziesz na rondo lewym pasem, a na rondzie zmienisz pas z wewnętrznego na zewnętrzny. Nic Ci zmiany pasa na rondzie nie zabrania.

Nie każdy ma obowiązek rozumieć co się tutaj pisze, widzę że Ty nie zrozumiałeś. Nie nazywaj mnie kłamcą ani lawirantem. To niekulturalnie. Ja nikogo głupkiem nie nazywam, bo nie zrozumiał moich wypowiedzi, lub ma inne niż ja poglądy na jakiś temat.

-----

Cyberix napisał(a):Śmieszą mnie wyssane z palca teorie mówiące, że rondo to jest droga.
Faktycznie śmieszne. Skrzyżowanie to skrzyżowanie. Droga to droga. I nie przestaje nią być ani na skrzyżowaniu, ani na moście, ani w tunelu, itd., itp.

-----

Najbardziej podstawowe podstawy...
Przecięcie np. dwóch dróg to przecięcie dróg...
Jak potrzebujesz to i do żłobka wróć jeśli znajdziesz bardziej podstawowe podstawy

No to wracam specjalnie dla Ciebie do żłobka. Gdyby drogi na skrzyżowaniu przestały być drogami w jaki sposób by się przecięły? Wtedy skrzyżowanie byłoby obszarem, do którego dochodzą więcej niż dwie drogi, a nie przecinają się.

-----

Wytyczne projektowania skrzyżowań drogowych
Zarządzenia nr 10 Generalnej Dyrekcji Dróg Publicznych z 12.06.2001 r.
część II: ...2.1.1. Rondo jest to skrzyżowanie z wyspą środkową i jednokierunkową jezdnią

Art. 2.
jezdnia - część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów...

"Jezdnia jednokierunkowa". Część drogi -nie ma tutaj określenia np. "część drogi lub skrzyżowania". Kolejny dowód, że droga na skrzyżowaniu pozostaje drogą.

-----

(Dylek specjalnie dla Ciebie powtórzę, bo domyślam się, że przeoczyłeś)
Weźmy np. przejazd przez rondo w lewo. Rozkładamy więc (tak jak na każdym innym skrzyżowaniu) przejazd przez rondo na czynniki pierwsze:
1. Zmiana kierunku (wjazd na rondo, oczywiście z lewego pasa).
2. Jazdą Wokół wyspy centralnej (tutaj zmiany kierunku nie mamy).
3. Zmiana kierunku (wyjazd z ronda), uuupsss!!! Z Przepisów wynika, że musimy ten manewr wykonać z zewnętrznego pasa więc dochodzi punkt...
2,5. Zmiana pasa ruchu.
Według mnie mamy dwie zmiany kierunku jazdy, jedną zmianę pasa ruchu.
Dylek napisał(a):Dlaczego przepisy odnośnie przecinania się kierunków ruchu stosujesz tylko w trzech z czterech przypadków? Co ci daje prawo tak wybiórczo podchodzić do przepisów?
Wystarczy przestać upierać się, że na skrzyżowaniu skręcamy w lewo i do tego się ograniczać, zastosować odpowiednie Przepisy a nie pomijać, aby do przecięcia kierunków jazdy nie doszło. W żadnym wypadku Przepisów dotyczących przecięcia kierunku więc nie stosuję. Taka moja teoria wprost wynikające ze stosowania się do znaków drogowych, które mam na rondzie. Żadnej głębszej filozofii tutaj nie ma.
szymon1977

Postprzez Cyberix » sobota 13 sierpnia 2011, 14:25

Tak? Taki cwany jesteś, to dlaczego broniłeś kolesia który wjechał prawym pasem na rondo i rżnął na tym rondzie dookoła (a przynajmniej w lewo) z prawego pasa ?? Pomimo, że przed wjazdem na rondo miał namalowane strzałki ? A teraz nagle piszesz zupełnie coś innego.

Jeśli powierzchnia ronda jest drogą to tworzyłaby z każdym dojazdem/zjazdem osobne skrzyżowanie !!! A tak nie jest. Widać te podstawowe zasady tą trudne do pojęcia.
Cyberix

Postprzez szymon1977 » sobota 13 sierpnia 2011, 14:46

Wróć kila postów wcześniej, to się dowiesz kto moim zdaniem i za co powinien dostać mandat w tej sytuacji.

Zostańmy przy niezaprzeczalnym fakcie, że na rondzie mamy jezdnię i wszystko co z tego wynika.

-----

Cyberix napisał(a):A tak nie jest.
Skoro nic nie masz na poparcie swojej teorii napisz lepiej "myślę, że tak nie jest".
szymon1977

Postprzez Cyberix » sobota 13 sierpnia 2011, 15:39

Chłopie, kup sobie okulary.

W "wytycznych projektowania skrzyżowań drogowych" stanowiących załącznik do Zarządzenia nr 10 Generalnej Dyrekcji Dróg Publicznych z 12.06.2001 r. Oto kilka określeń z tych wytycznych część II: ...2.1.1. Rondo jest to skrzyżowanie z wyspą środkową i jednokierunkową jezdnią

Widzisz, JEZDNIĄ a nie DROGĄ !!! Dziwie się, że na świecie są tacy ignoranci, zadufani i zakompleksieni ludzie.
Cyberix

Postprzez szymon1977 » sobota 13 sierpnia 2011, 20:04

Specjalnie dla Ciebie powtórzę, bo chyba nie przeczytałeś.
szymon1977 napisał(a):Wytyczne projektowania skrzyżowań drogowych
Zarządzenia nr 10 Generalnej Dyrekcji Dróg Publicznych z 12.06.2001 r.
część II: ...2.1.1. Rondo jest to skrzyżowanie z wyspą środkową i jednokierunkową jezdnią

Art. 2.
jezdnia - część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów...

"Jezdnia jednokierunkowa". Jezdnia wg. przepisów jest częścią drogi. Nie ma tutaj określenia np. "część drogi lub skrzyżowania". Kolejny dowód, że droga na skrzyżowaniu pozostaje drogą.

Zostańmy przy niezaprzeczalnym fakcie, że na rondzie mamy jezdnię i wszystkim, co z tego wynika.

Odpuść sobie Cyberix, chyba, że znajdziesz jakieś konkrety.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze