Tramwaj i pierwszeństwo

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Tramwaj i pierwszeństwo

Postprzez pagulhan » poniedziałek 25 lipca 2011, 19:20

Przeczytałem dwa tematy na tutejszym forum o pojazdach szynowych, ale ciągle nie znajduję odpowiedzi (a właściwie to pewnie znajduję, ale nie zdaję sobie z tego sprawy). Chodzi o taką sytuację: skrzyżowanie bez sygnalizacji, wszystkie drogi równorzędne. Ja jadę prosto, a tramwaj, który stoi obok mnie i czeka na wjazd na skrzyżowanie, chce skręcić w prawo. Ponieważ jestem po prawej stronie tramwaju, nasze drogi się przecinają. Wedle prawidłowej odpowiedzi z testów na prawo jazdy, powinienem ustąpić tramwajowi pierwszeństwa.

Sytuacja druga: tym razem tramwaj nadjeżdża z naprzeciwka. Ja jadę prosto, a on skręca w swoje lewo, czyli moje prawo. Skrzyżowanie bez sygnalizacji. W tej sytuacji tramwaj mnie przepuszcza (tak twierdzi poprawna odpowiedź).

Dlaczego raz jadę prosto i przepuszczam, a drugi raz, gdy tramwaj jedzie z naprzeciwka, jadę prosto i to on mnie przepuszcza? To jakiś błąd? Do tej pory wydawało mi się, że w obydwu sytuacjach tramwaj powinien mnie puścić. Kierowałem się tym tematem:
viewtopic.php?t=7192
pagulhan

Re: Tramwaj i pierwszeństwo

Postprzez michooo » poniedziałek 25 lipca 2011, 19:58

Nie. W obu przypadkach tramwaj ma pierwszeństwo.
To skrzyżowanie równorzędne, tramwaj cię przepuszcza jeśli jedziesz na wprost TYLKO na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną.

Jak możesz to podaj linki do tych testów albo zdjęć sytuacji.
michooo

Postprzez oskinstruktor » poniedziałek 25 lipca 2011, 21:57

Jak tylko? Na drodze z pierwszeństwem również.

Tramwaj ma bezwzględne pierwszeństwo tylko w dwóch przypadkach:
-kiedy zjeżdża z ronda
-na skrzyżowaniu równorzędnym

W pozostałych przypadkach jedzie tak samo jak każdy inny pojazd znajdujący się na skrzyżowaniu, czyli stosuje się albo do sygnalizacji świetlnej albo do znaków.
oskinstruktor

Postprzez Borys_q » poniedziałek 25 lipca 2011, 22:05

-na skrzyżowaniu równorzędnym

Oraz w innych sytuacjach równorzędnych (droga z pierwszeństwem VS droga z pierwszeństwem i na odwrót)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez gosiawin » wtorek 26 lipca 2011, 12:34

A może zacząć od szukania
viewtopic.php?f=9&t=7195
Myślę że tu jest jasno i klarownie wszystko opisane
gosiawin

Powrót do Egzamin na prawo jazdy