Pierwszeństwo na parkingu przysklepowym.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo na parkingu przysklepowym.

Postprzez mostom » piątek 29 października 2004, 23:14

Dziś sobie oglądałem drogówkę (tak jednym okiem :) ) i nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale wydaje mi się, że tak.
Była taka sytuacja, że gościu (nazwijmy go pojazd A) na parkingu przysklepowym jechał sobie dróżką a z boku (po prawej stronie) miał drugi samochód (pojazd B) - nadmienię, że pojazd B miał na jezdni narysowane trójkąciki sugerujące, że jest na podporządkowanej. Ale pojazd B stwierdził, że jest po prawej i wyjechał przed pojazd A i stłuczka. Przyjechali panowie z drogówki i stwierdzili, że znaki poziome na takim parkingu nie mają żadnego znaczenia - gdyż muszą być poparte też znakami pionowymi (stojącymi) i jako, że pojazd B był po prawej stronie miał pierwszeństwo. To zapytam się teraz po jaką cholerę na takich parkingach są znaki poziome, które tylko wprowadzają w błąd a właściwie nie mają żadnego znaczenia. Sam byłem pewien, że pojazd A miał pierwszeństwo. Jak mają się do tego przepisy ruchu drogowego - bo już zgłupiałem?
mostom
mostom

Postprzez ella » piątek 29 października 2004, 23:30

Przyjechali panowie z drogówki i stwierdzili, że znaki poziome na takim parkingu nie mają żadnego znaczenia - gdyż muszą być poparte też znakami pionowymi (stojącymi) i jako, że pojazd B był po prawej stronie miał pierwszeństwo.

A jak na przykład na parkingu podziemnym umieścić znaki pionowe. Nie dość, że co kawałek są filary to jeszcze mają być słupki do znaków :wink: :?:
Wydaje mi się, że stosujemy się tam do znaków poziomych.
Czy jak mamy strzałkę z kierunkiem jazdy to jedziemy tak jak jest pokazane czy mozemy też w drugą stronę no bo przeciez nie ma znaku pionowego :wink: .
Według mnie pojazd A miał pierwszeństwo.
Ostatnio zmieniony sobota 30 października 2004, 00:07 przez ella, łącznie zmieniany 1 raz
ella
Moderator

Postprzez mostom » piątek 29 października 2004, 23:41

ella napisał(a):A jak na przykład na parkingu podziemnym umieścić znaki pionowe. Nie dość, że co kawałek są filary to jeszcze mają być słupki do znaków :wink: :?:
Wydaje mi się, że stosujemy się tam do znaków poziomych.

Są znaki pionowe na parkingach podziemnych (a właściwie są one podwieszane pod sufitem, albo na filarach - ale to na jedno wychodzi. Właśnie przewertowałem sobie przepisy i panowie z drogówki mięli rację - znaki poziome (przynajmnjie te oznaczające drogę podporządkowaną) mają tylko i wyłącznie zastosowanie ze znakami pionowymi - jeżeli takowych nie ma to te "malunki" na jezdni można sobie darować. http://www.gimnazjum.pl/karta/znaki_p/p_13.htm
ella napisał(a):Czy jak mamy strzałkę z kierunkiem jazdy to jedziemy tak jak jest pokazane czy mozemy też w drugą stronę no bo przeciez nie ma znaku pionowego :wink: .

A ten poziomy akurat chyba może być stosowany bez znaku pionowego tak jak n.p. przejścia dla pieszych: http://www.gimnazjum.pl/karta/znaki_p/p_08.htm
mostom
mostom

Postprzez ella » piątek 29 października 2004, 23:56

Właśnie przewertowałem sobie przepisy i panowie z drogówki mięli rację - znaki poziome (przynajmnjie te oznaczające drogę podporządkowaną) mają tylko i wyłącznie zastosowanie ze znakami pionowymi - jeżeli takowych nie ma to te "malunki" na jezdni można sobie darować.

No to dobrze wiedzieć.
Tylko należałoby albo umieścić wszędzie te znaki pionowe albo usunąć te namalowane, żeby nie wprowadzać ludzi w błąd.
Większośc ludzi patrząc gdzie jest jakie wolne miejsce do parkowania nie patrzy na znaki pionowe, prędzej ten namalowany rzuci im się w oczy i nieszczęście gotowe :lol:
ella
Moderator

Postprzez mostom » sobota 30 października 2004, 19:13

ella napisał(a):No to dobrze wiedzieć.
Tylko należałoby albo umieścić wszędzie te znaki pionowe albo usunąć te namalowane, żeby nie wprowadzać ludzi w błąd.
Większośc ludzi patrząc gdzie jest jakie wolne miejsce do parkowania nie patrzy na znaki pionowe, prędzej ten namalowany rzuci im się w oczy i nieszczęście gotowe :lol:

Dokładnie. Ja jeżdżę od ładnych paru lat i dopiero teraz się dowiedziałem, że te znaki poziome (wskazujące drogę podporządkowaną) są nieważne bez znaku pionowego - warto nieraz oglądać "Drogówkę" :D
mostom
mostom

Postprzez guidatore » poniedziałek 01 listopada 2004, 12:11

mostom napisał(a):warto nieraz oglądać "Drogówkę"

Fajny program leci tez na TVN Turbo - Karambol (nieraz ciekawe akcje ukazuja).
Co do tematu - dobrze, ze sie dowiedziedzialem o tym odpowiednio wczesnie.
guidatore

Postprzez scorpio44 » sobota 06 listopada 2004, 20:26

O qrde... Nawet ja o tym nie wiedziałem! :D Pytanie tylko, po co w takim razie były tam namalowane te trójkąty...
scorpio44

Postprzez mostom » poniedziałek 08 listopada 2004, 18:52

scorpio44 napisał(a):O qrde... Nawet ja o tym nie wiedziałem! :D Pytanie tylko, po co w takim razie były tam namalowane te trójkąty...

Za znaki na parkingach przysklepowych odpowiada sklep (nie policja, ani miasto) - więc sobie nabazgrali pajace ze sklepu trójkąciki i są zadowoleni. A jak będzie jakaś stłuczka to przyjeżdżają niebiescy i respektują przepisy, które ogólnie obowiązują. Albo powinni te trójkąciki wymazać albo postawić dodatkowo znaki pionowe.
mostom
mostom

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 08 listopada 2004, 20:33

mostom napisał(a):
scorpio44 napisał(a):O qrde... Nawet ja o tym nie wiedziałem! :D Pytanie tylko, po co w takim razie były tam namalowane te trójkąty...

Za znaki na parkingach przysklepowych odpowiada sklep (nie policja, ani miasto) - więc sobie nabazgrali pajace ze sklepu trójkąciki i są zadowoleni. A jak będzie jakaś stłuczka to przyjeżdżają niebiescy i respektują przepisy, które ogólnie obowiązują. Albo powinni te trójkąciki wymazać albo postawić dodatkowo znaki pionowe.

a u mnie nawet trojkacikow nie ma :D
A i tak wszyscy wiedza, ktora jest "główna" :) :]
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 08 listopada 2004, 21:45

Sławek_18 napisał(a):a u mnie nawet trojkacikow nie ma :D
A i tak wszyscy wiedza, ktora jest "główna" :) :]

Powodzenia...
scorpio44

Postprzez kibi_klops » środa 24 listopada 2004, 13:16

Nie wiem czy dobrze pamiętam ale wydaje mi się że gdzieś w przepisach czytałem że jeżeli nie ma znaków informujących o pierwszeństwie to tak czy tak wyjeżdżający z parkingu musi ustąpić pierwszeństwo!
kibi_klops

Postprzez sonix » środa 24 listopada 2004, 18:40

Przypominam, że piesi na takich parkingach przysklepowych mają bezwzględne pierwszeństwo.
sonix

Postprzez wiruswww » środa 24 listopada 2004, 23:48

No oczywiście że tak a niestety ludzie często o tym zapominają.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Powrót do Sytuacje na drodze