Kat. A - problemy z motocyklem

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kat. A - problemy z motocyklem

Postprzez iseebadpixels » środa 29 czerwca 2011, 13:02

Witam serdecznie.

Ostatnio podchodziłem po raz drugi do egzaminu na kat. A
Na placu otrzymałem motocykl z zepsutym starterem (jedynie kopka). Chciałem pokonać ósemkę, tak jak się tego uczyłem, czyli drugi bieg i bez gazu na obrotach. Niestety motocykl nie jechał na niskich obrotach i zgasł. Przy drugiej próbie zabawa z gazem i sprzęgłem na pierwszym biegu - udało się. Dodatkowo dodam, że podczas jazdy przy zmianie pierwszego biegu na drugi wbijał bardzo często luz. Powodem niezdania egzaminu było właśnie wbicie się luzu na rondzie (nie wiedziałem co się dzieje i postawiłem nogę na ziemi - egzaminator stwierdził, że powoduję zagrożenie dla ruchu chcąc zmusić czekającego na swoją kolejkę kierowcę przy wjeździe do ronda, aby wjechał przede mną).

Co Wy na to?

Pozdrawiam
iseebadpixels

Re: Kat. A - problemy z motocyklem

Postprzez skov » środa 29 czerwca 2011, 20:00

ja bym poprosił o skan arkusza przebiegu egzaminu
skov

Postprzez iseebadpixels » piątek 01 lipca 2011, 00:50

Chciałbym się dowiedzieć, czy jeśli następnym razem wjeżdząjąc na 8 bez gazu na dwójce motor zgaśnie to będę się mógł odwoływać.
Wg. mnie sprawny motocykl powinien trzymać na biegu obroty i jechać.
iseebadpixels

Postprzez dede » czwartek 14 lipca 2011, 00:02

próbować możesz,ale efektu nikt nie przewidzi. Skoro kombinują z obrotami, to znaczy,że mają w tym cel-czyli ludzie na tym odpadają...

Na forach wielu ludzi się wypowiada,że próbowali się dochodzić ale bez rezultatu ;/

W moim WORDzie (Piotrków) trzeba z kolei bardzo mocno wcisnąć sprzęgło,żeby można było wbić bieg. Jeśli ktoś na zatrzymaniu za słabo wciśnie, motor gaśnie, choć nie powinien...
B 29.09.2009
A 11.07.2011 :D
dede

Postprzez bartxj » czwartek 14 lipca 2011, 21:44

Pozwolę się podpiąć pod temat, bo trochę mam podobną kwestię, a nie chce specjalnie zakładać nowego tematu.

Otóż na egzaminie w WORDzie zamiast motocykla, na którym szkolono mnie z kolegą dostaliśmy inny. Inny z racji na rodzaj moto, pojemności (250 cm3, a nie 125cm3) i masy - zdecydowanie cięższy, a przede wszystkim nigdy nie jeździliśmy na takim.

Ktoś powie - słaby OSK, skoro nie przygotowali swojego kursanta na taka ewentualność. Jak już mówiłem na takim moto nie jeździliśmy, ale wiedzieliśmy, że WORD w sytuacji awaryjnej może takiego "staruszka" podstawić.

I teraz moje pytanie...czy to w pełni ok, że podstawiają inny rodzaj i model moto, niż ten na którym się szkolono? Jest sens w ogóle walczyć o jakieś odwołania itp. ?
Równie dobrze jak ktoś np. zdaje na kat. B i jeździ ciągle Nissanem Micra, a tu nagle dostaje jakiś inny, którego nie widział. Nie fer, prawda? :?
bartxj

Postprzez skov » czwartek 14 lipca 2011, 22:49

a prawo jazdy kat.A to robisz na motocykl na którym jeździsz w OSK? Ja nie słyszałem o takich uprawnieniach.
Na egzaminie udowadniasz panowanie nad jednośladem w powiedziałbym " ułomnej formie", więc nie ma co narzekać.
skov

Postprzez dede » piątek 15 lipca 2011, 10:59

Oczywiście,że nie fair.
Ale oni już w tym swój interes mają...

Jest zapis prawny odnośnie przeprowadzania egzaminu pod tytułem "warunki techniczne...".
Niestety tam ani zapewne nigdzie indziej nie ma żadnej wzmianki o za niskich obrotach czy pojeździe z choinki urwanym...

Ale zawsze można poprosić o okrążenie próbne jeśli dają moto, z którym nigdy się nie miało do czynienia. Jeśli egzaminator będzie wporzo, powinien pozwolić. Niestety nie ma takiego obowiązku-może ale nie musi...
B 29.09.2009
A 11.07.2011 :D
dede

Postprzez ks-rider » piątek 15 lipca 2011, 19:03

skov napisał(a):a prawo jazdy kat.A to robisz na motocykl na którym jeździsz w OSK? Ja nie słyszałem o takich uprawnieniach.
Na egzaminie udowadniasz panowanie nad jednośladem w powiedziałbym " ułomnej formie", więc nie ma co narzekać.

Zpewnoscia sa rzeczy o ktorych ani Ty ani ja nie slyszelismy .....

Nie zapominaj, ze w PL dzieje sie rozne cuda, szkolenie generalne pozostawia duuuuuzo do zyczenia. Problem lezy raz, ze w mentalnosci oblewania, dwa ze egzaminuja osoby ktore nie koniecznie maja pojecie o jezdzie jednosladem czy posiadaja adekwatna kat. PJ.

:wink:
ks-rider

Postprzez Borys_q » piątek 15 lipca 2011, 19:10

dwa ze egzaminuja osoby ktore nie koniecznie maja pojecie o jezdzie jednosladem czy posiadaja adekwatna kat. PJ.

Jeśli wiesz o osobach które egzaminują nie posiadając prawa jazdy na motocykl to czemu jeszcze tego do nadzoru, prokuratury lub innych służb nie zgłosiłeś??
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez kuba.roz@vp.pl » sobota 16 lipca 2011, 21:03

To, że motocykl ci gasł, to nie wina motocykla, tylko techniki jazdy. Trochę jest bez sensu to, że uczą cię tak, bo każda maszyna ma różne specyfikacje techniczne(na jednym jest możliwa płynna jazda na 2-gim biegu bez gazu na innym nie. Do tego nie możesz mieć pretensji na egzaminie)

W ruchu miejskim zachowanie motocykla było dla ciebie ogromnym zaskoczeniem(sam bym się zdziwił, że wbiłem luz, choć sprawny motocykl nie wykręciłby ci takiego numeru). Zobacz na karcie przebiegu egzaminu za co Cię oblał. Tylko nie wiem czy to coś teraz da......Po takim czasie....

Co do samego szkolenia.
Znam niektóre osoby, które po egzaminie na kat.B kupowały Nissany Micry :]
Wątpię, żeby ktoś jak zda kat.A telepał się po mieście jakąś marną 250ccm(ja od razy bym zakupił co najmniej 400cmm)
19.05.11 - rozpoczęcie kursu
06.07.11 - Pierwsza jazda "L"-ką
31.08.11 - teoria (+) praktyka (+) kat.B
14.09.11 - prawko w kieszeni :)
15.05.12 - teoria (+) praktyka (+) kat.A
31.05.12 - prawko w kieszeni :)
kuba.roz@vp.pl

Postprzez bartxj » sobota 16 lipca 2011, 22:13

Nie no racja, ale to jakim rodzajem moto będę jeździł po zdaniu prawka, to tylko i wyłącznie moja decyzja.

Kwestia jest taka, że na egzaminie dają maszynę, na której się człowiek nie uczył, nie jechał ani razu i nie wie jak się zachowuje, a wywalając 140zł żeby się przekonać o tym robiąc np. ósemkę na egzaminie to chyba trochę nie tędy droga...

Ale ok, nie chodzi tu też o narzekanie. Po prostu uważam to za dojenie kasy i czasu z ludzi i to w (niestety) legalny sposób.

Wiem jedno...trzeba próbować do skutku :)
bartxj

Postprzez Wyder » niedziela 17 lipca 2011, 15:58

Tak to wyłącznie twoja decyzja jakim moto będziesz jeździł.
Teoretycznie kończąc kurs prawa jazdy kategorii A - umiesz jeździć każdym motocyklem mieszczącym się w tej kategorii. Więc nie rozumiem problemu że motocykl na egzaminie był ciut inny niż na kursie.
Ucząc się na 250 jak kupisz 600 i na nią wsiądziesz też nie będziesz wiedział jak się ona zachowuje:)
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez bartxj » niedziela 17 lipca 2011, 16:27

Wyder napisał(a):Tak to wyłącznie twoja decyzja jakim moto będziesz jeździł.
Teoretycznie kończąc kurs prawa jazdy kategorii A - umiesz jeździć każdym motocyklem mieszczącym się w tej kategorii. Więc nie rozumiem problemu że motocykl na egzaminie był ciut inny niż na kursie.
Ucząc się na 250 jak kupisz 600 i na nią wsiądziesz też nie będziesz wiedział jak się ona zachowuje:)

Ok, tylko jak ta 600tka się będzie zachowywała ta już moja w tym głowa żeby to sprawdzić i się "nauczyć jej" ;).
Natomiast na kursie, gdzie jeździsz na lekkim moto, wiesz jak się zachowuje przy skręcaniu, małej prędkości itd. to jesteś go pewien, a w momencie gdy dostajesz cięższą maszynę, w której wyuczenie się zachowania przy manewrowaniu np. 5 ósemek - nie przychodzi od razu.
Nie chcę by to było odbierane za jakieś narzekanie itp. Po prostu jest to dla mnie nie fer ze strony ośrodka WORD :).
bartxj

Postprzez ks-rider » niedziela 17 lipca 2011, 17:54

kuba.roz@vp.pl napisał(a):To, że motocykl ci gasł, to nie wina motocykla, tylko techniki jazdy. Trochę jest bez sensu to, że uczą cię tak, bo każda maszyna ma różne specyfikacje techniczne(na jednym jest możliwa płynna jazda na 2-gim biegu bez gazu na innym nie.

No nie tak do konca. Swego czasu przeprowadzilem rozmowe z mechanikiem Yamaha w Koszalinie na temat jakie obroty mial po przeprowadzeniu service motocykl nalezacy do ZORD'u Koszalin, okazalo sie, ze zmniejszyly sie one o 250 – 300 rpm. Czyli po serwice dealera obroty byly normalne a na placu Zordu byly juz nizsze – pytam sie wiec dlaczego ?

bartxj napisał(a):Nie chcę by to było odbierane za jakieś narzekanie itp. Po prostu jest to dla mnie nie fer ze strony ośrodka WORD :).

Po raz kolejny dadam pytanie, do czego osrodkowi egzaminujacego park maszyn a tym bardziej motocykl ?

O wiele latwiej bylo by wykorzystac sprzet OSK. Zapewniam, ze wyniki pozytywnego zaliczenia nie byly by nizsze

ks-rider

Postprzez bartxj » niedziela 17 lipca 2011, 19:36

ks-rider napisał(a):
kuba.roz@vp.pl napisał(a):O wiele latwiej bylo by wykorzystac sprzet OSK. Zapewniam, ze wyniki pozytywnego zaliczenia nie byly by nizsze

Ale dochody WORDu by spadły... :)
bartxj

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy