Jak to w końcu jest z tym pieszymi na przejściach?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Michal0707 » czwartek 07 lipca 2011, 13:01

Czytałem kilka wątków już o tym ale opinie są takie podzielone że nie wiem co mam myśleć

Taka sytuacja, typowa i na egzaminie ogromna szansa że się zdarzy:
http://oi52.tinypic.com/2rhl6xi.jpg

Jak zielony chłopek jest na naszym pasie to wiadomo stoimy, ale jeżeli będzie w miejscu czerwonego punktu, czyli zejdzie już z naszego pasa to czy na egzaminie można ruszyć nie narażając się na żaden błąd? na kursie jeździłem tak że nie czekałem jak do końca zejdzie, ale co innego w kwestii egzaminu

Moje główne pytanie jest takie czy lepiej sobie poczekać bo inaczej może być to błędem i nie ryzykować ruszania? ;)

PS. przy okazji zapytam się, czy na egzaminie pokazuje się tylko w samochodzie wylosowane rzeczy (światła, płyn) czy trzeba je jakoś jeszcze omówić? bo słyszałem już coś o omawianiu ale co tu wielkiego jest do omawiania? :P
18.04.11 - 20.06.11 - kurs
21.06.11 - zapisanie się na egzamin
18.07.11 - egzamin Bytom - zdane za pierwszym razem
26.07.11 - Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
29.07.11 - Plastik w dłoni ;)
Michal0707

Re: Jak to w końcu jest z tym pieszymi na przejściach?

Postprzez rogal » czwartek 07 lipca 2011, 15:12

Trzeba je pokrótce omówić, zależy to od egzaminatora. Jeden każe pokazać tylko, inny natomiast chce żeby mu powiedzieć co się dolewa,kiedy sprawdza itp.
Tutaj masz napisane co mówić: http://pjwroclaw.ugu.pl/?page_id=4

A co do pieszego. Kiedy jest już poza Twoim pasem i w kierunku przejścia nie zmierzają inni piesi możesz kontynuować jazdę ;) Bo przecież nie możesz już na nim wymusić,jeżeli już będzie na drugim pasie nie możesz go skłonić do przyśpieszenia kroku czy sprawienia żeby uciekał przed Twoim pojazdem :P Miałem na egzaminie taką sytuację, nikt mnie za to nie oblał ani nie zapisał błędu ;)
http://pjwroclaw.ugu.pl/ - Pomoc młodego kierowcy dla kursantów ;)
To co pamiętam,zamieszczam na stronie. Staram się jakoś pomóc ;)
rogal

Re: Jak to w końcu jest z tym pieszymi na przejściach?

Postprzez ella » czwartek 07 lipca 2011, 20:55

Czytałem kilka wątków już o tym

To przeczytaj też regulamin i nie zakładaj kolejnego tematu
6. Przed napisaniem swojej wiadomości zapoznaj się z tematami w dziale „Najczęściej zadawane pytania” (FAQ). Przeszukaj też najpierw forum – można to zrobić za pomocą dwóch wyszukiwarek (widoczne dwa przyciski „szukaj” w górnym prawym rogu strony), przy czym ta dolna od czasu zmiany szaty graficznej forum (w sierpniu 2010 r.) nie wyszukuje wszystkich postów. Jeżeli mimo wszystko nie znalazłeś bezpośredniej odpowiedzi na swoje pytanie, ale znalazłeś pasujący wątek, to w nim dopisz swoją wiadomość.
ella
Moderator

Powrót do Szkolenie kierowców