kilka wątpliwości- prosze o wskazówki

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

kilka wątpliwości- prosze o wskazówki

Postprzez Granit8 » środa 06 lipca 2011, 21:39

Witam to mój pierwszy post. Piszę tutaj ponieważ jestem w końcówce szkolenia na kategorie B i przede mną egzaminy wewnętrzne..Mam kilka kwestii, są one trochę banalne jednak....cóż uważam ,że nie zostałem dostatecznie dobrze wyszkolony przez moją szkołę (głównie w praktyce) ,ale moje wyszkolenie to temat na trochę inny dział.

- Mam taki problem dotyczący długości drogi pierwszeństwa, widziałem ,że jest on w sieci obecny ,ale nie znalazłem odpowiednio zwięzłych i wystarczających mi odpowiedzi.
Załóżmy , przejeżdżam przez skrzyżowanie mając pierwszeństwo( przed chwilą mijałem znak D-1) i wjeżdżam w długą i prostą drogę do której wchodzą małe boczne .Jadę dalej po mojej prawej widzę pierwszą małą boczną uliczkę przed którą stoi D-1(czyli ona względem mnie jest podporządkowana).Jadę trochę dalej i widzę kolejną podobną uliczkę, z tą różnicą jednak ,że nie ma przed nią żadnego znaku który ustalał by porządek pierwszeństwa , ostrzegał przed skrzyżowaniem równorzędnym ,ani co wydaje mi się najważniejsze, nie ma znaku "koniec drogi z pierwszeństwem"(gdyby był potraktował bym to jako równorzędne). Teraz proste pytanie: czy w takiej sytuacji droga którą jadę ma tak długo pierwszeństwo do puki nie zauważę jakiegoś znaku który wprowadził by nowe ustawienie?
Teraz część druga. Jadę dalej tą samą drogą(miałem szczęście ,że z tych bocznych nic nie wyjeżdżało :oops: ). Zbliżam się do kolejnego skrzyżowania w którym tym razem mogę jechać albo w lewo albo w prawo , prosto nie mogę bo na przeciw są budynki.Oczywiście nie ma żadnego znaku regulującego pierwszeństwo.Czy takie skrzyżowanie mam traktować jako równorzędne? Dlaczego pytam?
Bo gdy zapytałem P. Instruktora to on kazał w takiej sytuacji jak część pierwsza (czyli boczne uliczki podpięte pod naszą prostą) jechać jako na drodze z pierwszeństwem. Natomiast o takiej sytuacji jak część druga ( nasza nie oznakowana z pierwszeństwem jest podpięta pod inną, w każdym razie tylko w prawo albo w lewo można jechać) mój instruktor powiedział ,że mam to traktować jako skrzyżowanie równorzędne. W takim razie to po czym mam poznać pierwszeństwo: jeżeli moja droga jest cały czas prosta do puki nie ma odwołania to mam pierwszeństwo ,a jeśli już po skrzyżowaniu nie jest prosta to wtedy jako równorzędne?

-Mam problemy w przejeżdżaniu przez duże skrzyżowania kolizyjne . Na skrzyżowaniu (klasyczne krzyżowe tzn 4 ulice łączą się na jednym obszarze) mam skręcić w lewo ,problem polega na tym ,że znad przeciwka jadą inni kierowcy. Mają oni pierwszeństwo.Muszę więc poczekać na "okazje" aby móc wjechać na tą ulice z lewej.Tutaj zaczyna się mój kłopot.Nie za bardzo rozumiem gdzie mam się ustawić.Na takich skrzyżowaniach zazwyczaj jest wyznaczony obszar w który mam wjechać. Jednak nawet gdy on jest to nie za bardzo jestem pewien na jakiej wysokości.Wydaje mi się ,że gdzieś na wysokości pasa który chce zająć.Czy dobrze myślę?Przy okazji to chciał bym po prosić o kilka wskazówek na co powinienem zwrócić uwagę na takich skrzyżowaniach. Zawsze mogą się przydać :D .
Granit8

Re: kilka wątpliwości- prosze o wskazówki

Postprzez Borys_q » środa 06 lipca 2011, 22:05

Teraz proste pytanie: czy w takiej sytuacji droga którą jadę ma tak długo pierwszeństwo do puki nie zauważę jakiegoś znaku który wprowadził by nowe ustawienie?

Tak

Drugą kwestie opisujesz mało precyzyjnie możesz też szukać trójkątów z prawej lub lewej.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez maryann » czwartek 07 lipca 2011, 12:31

Granit8 napisał(a):po mojej prawej widzę pierwszą małą boczną uliczkę przed którą stoi D-1(czyli ona względem mnie jest podporządkowana).Jadę trochę dalej i widzę kolejną podobną uliczkę, z tą różnicą jednak ,że nie ma przed nią żadnego znaku.
Jesli wyjechałeś z tej pierwszej małej i nie masz oczu z tyłu głowy(takie realia, wbrew powiedzeniu o oczach dookoła głowy)- to skąd będziesz wiedział jak jest zorganizowane to drugie? Po wielkości ulicy/szerokości drogi, czy jakąś inną metodą? Jeśli zaś wyjeżdżający z małej uliczki nie ma żadnych znaków, to na podstawie czego ma ustąpić pierwszeństwa tym na przecznicy?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Michal0707 » czwartek 07 lipca 2011, 12:45

ja też miałem problem z tym pierwszeństwem bo nie było czasami znaków D-1, ale patrzyłem na linie dróg podporządkowanych, jeżeli miały te linie stopu lub ustąp pierwszeństwa to wiadomo że ja mam pierwszeństwo ;)
18.04.11 - 20.06.11 - kurs
21.06.11 - zapisanie się na egzamin
18.07.11 - egzamin Bytom - zdane za pierwszym razem
26.07.11 - Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
29.07.11 - Plastik w dłoni ;)
Michal0707

Postprzez maryann » czwartek 07 lipca 2011, 13:16

Tak, wiadomo, tak to jest w PLu. Patrzy się albo nie patrzy, wypatruje A7 w przecznicy za krzakiem, bo po większości brakuje A6 lub D1. A potem mamy tak.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Cyberix » czwartek 07 lipca 2011, 21:14

BOLEKlodz napisał(a):1. Jeżeli miałeś D1 przed skrzyżowaniem, to dotyczy on pierwszeństwa tylko na tym skrzyżowaniu.

Poproszę podstawę prawną.
Cyberix

Postprzez scorpio44 » sobota 09 lipca 2011, 18:44

Regulamin napisał(a):7.
Temat wątku powinien być odpowiednio sformułowany i powinien jednoznacznie określać jego treść. W każdym wątku dyskutujemy tylko na jeden konkretny temat. Wątki typu "Kilka pytań....", "Pomocy", "Ważne pytanko", "Pytanie" itp. będą blokowane lub usuwane.

samochody jak to określiłeś "znad przeciwka"

:shock: Nie pojmuję, skąd się to wzięło, ale mam wrażenie, że wśród nowych osób na forum 9 na 10 tak pisze...
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze