Z góry przepraszam że otwieram nowy temat, który już był kiedyś otwarty - mianowicie ten: viewtopic.php?f=2&t=27780 no ale niestety postu tam już nie można dodać gdyż został już "zamknięty" a dla mnie odpowiedź jest bardzo ważna. 18 lat również kończę we wrześniu jakby co.
Chodzi mi również o egzamin państwowy. Jak zapisywałem się na OSK 16 czerwca br. to zapytałem się przy okazji właśnie o egzamin państwowy jak to wygląda, pani która mnie zapisywała powiedziała że na egzamin państwowy nie trzeba mieć ukończonych 18 lat żeby się na niego zapisać, ale mi już chodzi o konkretny termin jak już będę miał wyznaczony dzień na zdawanie egzaminu państwowego czy to właśnie w tym dniu już muszę mieć 18? Pani powiedziała że niekoniecznie wszystko może się odbyć za zgodą rodziców lub opiekuna/ów prawnego. Tutaj też coś znalazłem:
http://www.word.katowice.pl/index.php?i ... 7056435077
"Krok IV - Egzamin państwowy
Wymagane dokumenty
Przed przystąpieniem do egzaminu państwowego naleźy złoźyć w, wybranym przez siebie Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego, następujące dokumenty:
1. specjalny wniosek, którego druk otrzymasz w ośrodku egzaminowania,
2. dowód uiszczenia opłaty za egzamin,
3. wyraźną fotografię o wymiarach 3,5x4,5 cm, przedstawiającą osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywała głowę w pozycji lewego półprofilu i z widocznym lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy,
4. orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami,
5. zaświadczenie o ukończeniu kursu dla kandydatów na kierowców lub motorniczych:
a) w zakresie szkolenia podstawowego,
b) w zakresie szkolenia dodatkowego, jeźeli osoba trzykrotnie uzyskała negatywny wynik z egzaminu teoretycznego lub z egzaminu praktycznego,
6. pisemną zgodę rodziców lub opiekuna, jeżeli osoba w dniu egzaminu nie będzie miała ukończonych 18 lat,
7. zaświadczenie o ukończeniu kursu i uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu państwowego albo kserokopię posiadanego prawa jazdy:
a) w zakresie kategorii B, jeźeli osoba ubiega się o prawo jazdy kategorii C, C1, D lub D1,
b) w zakresie kategorii B, C, C1, D lub D1, jeźeli osoba ubiega się o prawo jazdy odpowiednio kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E,
c) w zakresie kategorii A1, B1, C1 lub D1, jeźeli osoba ubiega się o prawo jazdy odpowiednio kategorii A, B, C lub D oraz posiada zaświadczenie, o którym mowa w pkt 5, potwierdzające odbycie tylko zajęć praktycznych.
8. wniosek o udział instruktora prowadzącego w egzaminie praktycznym - jeźeli chcemy by uczestniczył w egzaminie.
Opłaty egzaminacyjne
Przy ustalaniu terminu egzaminu musisz dokonać opłaty egzaminacyjnej, której wysokość zaleźy od kategorii prawa jazdy, o jaką się ubiegasz. Wysokość aktualnych opłat egzaminacyjnych przedstawiono w punkcie opłaty."
Zwracam szczególną uwagę na punkt 6. To może mi ktoś w końcu to porządnie wyjaśni? Bo czasem nie wiem kto mówi źle a kto dobrze, na stronie np. WORD-u Katowice pisze tak jak jest pokazane w punkcie 6. Temat który został zamknięty tam jakiś pan oznajmił że trzeba mieć z kolei ukończone 18 żeby móc przystąpić do państwowego hmm?
Czy ta pani gdzie się zapisywałem na OSK wprowadziła mnie w błąd? Albo ja ją źle zrozumiałem? Albo na stronie wordu katowice coś jest nie tak?
Będę wdzięczy za rozsądne odpowiedzi i uzasadnienia.