prawo jazdy kat. B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

prawo jazdy kat. B

Postprzez Dafik » czwartek 30 czerwca 2011, 20:58

Z góry przepraszam że otwieram nowy temat, który już był kiedyś otwarty - mianowicie ten: viewtopic.php?f=2&t=27780 no ale niestety postu tam już nie można dodać gdyż został już "zamknięty" a dla mnie odpowiedź jest bardzo ważna. 18 lat również kończę we wrześniu jakby co.

Chodzi mi również o egzamin państwowy. Jak zapisywałem się na OSK 16 czerwca br. to zapytałem się przy okazji właśnie o egzamin państwowy jak to wygląda, pani która mnie zapisywała powiedziała że na egzamin państwowy nie trzeba mieć ukończonych 18 lat żeby się na niego zapisać, ale mi już chodzi o konkretny termin jak już będę miał wyznaczony dzień na zdawanie egzaminu państwowego czy to właśnie w tym dniu już muszę mieć 18? Pani powiedziała że niekoniecznie wszystko może się odbyć za zgodą rodziców lub opiekuna/ów prawnego. Tutaj też coś znalazłem:

http://www.word.katowice.pl/index.php?i ... 7056435077

"Krok IV - Egzamin państwowy

Wymagane dokumenty

Przed przystąpieniem do egzaminu państwowego naleźy złoźyć w, wybranym przez siebie Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego, następujące dokumenty:

1. specjalny wniosek, którego druk otrzymasz w ośrodku egzaminowania,
2. dowód uiszczenia opłaty za egzamin,
3. wyraźną fotografię o wymiarach 3,5x4,5 cm, przedstawiającą osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywała głowę w pozycji lewego półprofilu i z widocznym lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy,
4. orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami,
5. zaświadczenie o ukończeniu kursu dla kandydatów na kierowców lub motorniczych:
a) w zakresie szkolenia podstawowego,
b) w zakresie szkolenia dodatkowego, jeźeli osoba trzykrotnie uzyskała negatywny wynik z egzaminu teoretycznego lub z egzaminu praktycznego,
6. pisemną zgodę rodziców lub opiekuna, jeżeli osoba w dniu egzaminu nie będzie miała ukończonych 18 lat,
7. zaświadczenie o ukończeniu kursu i uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu państwowego albo kserokopię posiadanego prawa jazdy:
a) w zakresie kategorii B, jeźeli osoba ubiega się o prawo jazdy kategorii C, C1, D lub D1,
b) w zakresie kategorii B, C, C1, D lub D1, jeźeli osoba ubiega się o prawo jazdy odpowiednio kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E,
c) w zakresie kategorii A1, B1, C1 lub D1, jeźeli osoba ubiega się o prawo jazdy odpowiednio kategorii A, B, C lub D oraz posiada zaświadczenie, o którym mowa w pkt 5, potwierdzające odbycie tylko zajęć praktycznych.
8. wniosek o udział instruktora prowadzącego w egzaminie praktycznym - jeźeli chcemy by uczestniczył w egzaminie.

Opłaty egzaminacyjne

Przy ustalaniu terminu egzaminu musisz dokonać opłaty egzaminacyjnej, której wysokość zaleźy od kategorii prawa jazdy, o jaką się ubiegasz. Wysokość aktualnych opłat egzaminacyjnych przedstawiono w punkcie opłaty."

Zwracam szczególną uwagę na punkt 6. To może mi ktoś w końcu to porządnie wyjaśni? Bo czasem nie wiem kto mówi źle a kto dobrze, na stronie np. WORD-u Katowice pisze tak jak jest pokazane w punkcie 6. Temat który został zamknięty tam jakiś pan oznajmił że trzeba mieć z kolei ukończone 18 żeby móc przystąpić do państwowego hmm?

Czy ta pani gdzie się zapisywałem na OSK wprowadziła mnie w błąd? Albo ja ją źle zrozumiałem? Albo na stronie wordu katowice coś jest nie tak?

Będę wdzięczy za rozsądne odpowiedzi i uzasadnienia.
Dafik

Re: prawo jazdy kat. B

Postprzez ella » czwartek 30 czerwca 2011, 21:05

Po pierwsze zajrzyj do FAQ a zjandziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Co do punktu 6 to dotyczy on tych co zdają na kategorię A1, B1, T czyli te od 16 lat.
ella
Moderator

Postprzez Michal0707 » czwartek 30 czerwca 2011, 23:00

ja jestem na świeżo to trochę wiem, nawet mam bardzo podobną sytuację :)

Na egzamin państwowy możesz zapisać się przed 18 ale potrzebujesz na to zgody rodziców (nie wiem czy to jest obowiązkowe, ja ją miałem jakby co i normalnie przy okienku mi wzięli tą kartkę ze zgodą), sam egzamin dopiero po 18, nawet nie można mieć go chyba w tym samym dniu kiedy kończysz 18 tylko dzień po najwcześniej. I to wszystko w tym temacie :)
18.04.11 - 20.06.11 - kurs
21.06.11 - zapisanie się na egzamin
18.07.11 - egzamin Bytom - zdane za pierwszym razem
26.07.11 - Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
29.07.11 - Plastik w dłoni ;)
Michal0707

Postprzez jacekcrv » czwartek 30 czerwca 2011, 23:28

Ja zapisując się na kurs prawa jazdy nie miałem 18 lat. Więc instruktor chciał ode mnie na początku kursu zgody od rodziców. Zapisany na egzamin byłem przed ukończeniem 18 lat. Egzamin na prawo jazdy kat.B miałem w dniu urodzin. Tak więc egzamin można mieć w dniu urodzin. Nawiasem mówiąc zdałem go za pierwszym razem :)
28.09.2010 -Teoria(+) oraz praktyka(+)
06.10.2010 -Odbiór PJ :)
jacekcrv

Postprzez Dafik » piątek 01 lipca 2011, 09:52

jacekcrv napisał(a):Nawiasem mówiąc zdałem go za pierwszym razem :)

gratuluje, ok dzieki za odp tyle chcialem wiedziec ;)
Dafik

Powrót do Egzamin na prawo jazdy