Sprawna jazda- to powinien zobaczyć każdy!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Sprawna jazda- to powinien zobaczyć każdy!

Postprzez cman » piątek 17 czerwca 2011, 00:40

Coraz bardziej zaczynasz udziwniać...

lith napisał(a):Jeżeli większość jadących uważa te 20 km/h za nieutrudniającą to nie uważam tego za wykroczenie tylko dlatego, że pojedyncze osoby uważają ta prędkość za karygodnie niską.

A skąd Ty wiesz kto co uważa? Ten jadący 20 km/h jedzie pierwszy, ja za nim, a cała reszta wlecze się za nami.
I przede wszystkim wykroczenie zostaje przez kierującego popełnione lub nie, a nie zostaje popełnione lub nie, w zależności od tego co większość uważa. No jeszcze by tego brakowało...

lith napisał(a):Dla mnie ten przepis do wykorzystania tylko w w skrajnych sytuacjach kiedy nie ma wątpliwości co do tego utrudniania.

Nie ma żadnych wątpliwości, przed tym pierwszym jest pusta droga (napisałem: warunki pozwalają), jedzie 20 km/h, dopuszczalna niech będzie 50 km/h, ja za nim, chcę jechać przynajmniej te 40 km/h - jakie masz jeszcze wątpliwości?

lith napisał(a):Równie dobrze ja mogę jechać za Tobą i stwierdzić, że tu to się powinno jechać 80 km/h i mi obaj utrudniacie...

No tamten na pewno, a ja z jakiej niby okazji? Warunki (ten przede mną) nie pozwalają mi jechać szybciej.

lith napisał(a):ogólnie to manewr wyprzedzania jest przecież zbędny, skoro jadący przed nami ma obowiązek jechać tak szybko, żeby nam jazdy nie utrudniać.

Tu właśnie zaczyna wychodzić bezsens tego przede wszystkim w połączeniu z istnieniem prędkości dopuszczalnych.
cman

Postprzez lith » piątek 17 czerwca 2011, 01:45

cman napisał(a):Coraz bardziej zaczynasz udziwniać...

lith napisał(a):Jeżeli większość jadących uważa te 20 km/h za nieutrudniającą to nie uważam tego za wykroczenie tylko dlatego, że pojedyncze osoby uważają ta prędkość za karygodnie niską.

A skąd Ty wiesz kto co uważa? Ten jadący 20 km/h jedzie pierwszy, ja za nim, a cała reszta wlecze się za nami.
I przede wszystkim wykroczenie zostaje przez kierującego popełnione lub nie, a nie zostaje popełnione lub nie, w zależności od tego co większość uważa. No jeszcze by tego brakowało...

No to imo jest popełnione jak ewidentnie ktoś ruch utrudnia... niestety jakoś zbyt wolne przyspieszanie dość ciężko mi pod to podciągnąć... w momencie kiedy sprawa jest dyskusyjna, bo jeden stwierdzi, ze w tym czasie się powinien rozpędzić conajmniej do 20 km/h, inny stwierdzi, że do 30, a inny, że już powinien zmieć dawno 50. Nie popadajmy właśnie w skrajności, nie uszczęśliwiajmy ludzi na siłę. Większość samochodów rusza dość podobnie... ani to nie jest z gazem w podłodze, ani jakoś specjalnie wolno... no po prostu normalnie, bez spiny. nie widzę sensu żeby na siłę próbować to zmieniać.

cman napisał(a):
lith napisał(a):Dla mnie ten przepis do wykorzystania tylko w w skrajnych sytuacjach kiedy nie ma wątpliwości co do tego utrudniania.

Nie ma żadnych wątpliwości, przed tym pierwszym jest pusta droga (napisałem: warunki pozwalają), jedzie 20 km/h, dopuszczalna niech będzie 50 km/h, ja za nim, chcę jechać przynajmniej te 40 km/h - jakie masz jeszcze wątpliwości?

No on uważa, że odpowiednia prędkość to 20, Ty, że 40. Dlaczego to ty masz mieć rację? Jak dla mnie właśnie prędkość utrudniająca ruch innym to prędkość, która ogólnie utrudnia ruch wszystkim dookoła, a nie komuś kto chce jechać szybciej od całej reszty i wszyscy mu utrudniają.

cman napisał(a):
lith napisał(a):ogólnie to manewr wyprzedzania jest przecież zbędny, skoro jadący przed nami ma obowiązek jechać tak szybko, żeby nam jazdy nie utrudniać.

Tu właśnie zaczyna wychodzić bezsens tego przede wszystkim w połączeniu z istnieniem prędkości dopuszczalnych.

...jakoś nie bardzo rozumiem... przecież dla takiego z przodu ograniczenie prędkości to jedyny ratunek, bo jak je osiągnie to nie będzie utrudniał ruchu nikomu jadącemu przepisowo za sobą.
lith

Postprzez cman » piątek 17 czerwca 2011, 09:31

lith napisał(a):No to imo jest popełnione jak ewidentnie ktoś ruch utrudnia... niestety jakoś zbyt wolne przyspieszanie dość ciężko mi pod to podciągnąć... w momencie kiedy sprawa jest dyskusyjna, bo jeden stwierdzi, ze w tym czasie się powinien rozpędzić conajmniej do 20 km/h, inny stwierdzi, że do 30, a inny, że już powinien zmieć dawno 50.

A czy przepis mówi coś, że obowiązuje tylko po rozpędzeniu albo, że nie dotyczy pojazdów, które ruszyły spod świateł czy coś w tym stylu? Nie - przepis obowiązuje cały czas.

lith napisał(a):Nie popadajmy właśnie w skrajności, nie uszczęśliwiajmy ludzi na siłę. Większość samochodów rusza dość podobnie... ani to nie jest z gazem w podłodze, ani jakoś specjalnie wolno... no po prostu normalnie, bez spiny. nie widzę sensu żeby na siłę próbować to zmieniać.

I właśnie tu się nasze poglądy rozmijają.

lith napisał(a):No on uważa, że odpowiednia prędkość to 20, Ty, że 40. Dlaczego to ty masz mieć rację?

Dlatego, że jest to ruch drogowy na drodze publicznej, a nie własne podwórko. Ruch ma się odbywać, a nie stać albo się wlec i nawet jest to uregulowane przepisami. A kto chce uczestniczyć w tym ruchu, to musi się tym zasadom podporządkować, a nie tłumaczyć, że 20 km/h to odpowiednia prędkość - zastanów się trochę nad tym co piszesz...

lith napisał(a):Jak dla mnie właśnie prędkość utrudniająca ruch innym to prędkość, która ogólnie utrudnia ruch wszystkim dookoła, a nie komuś kto chce jechać szybciej od całej reszty i wszyscy mu utrudniają.

Powtarzam po raz kolejny, o popełnieniu wykroczenia nie decyduje większość, tylko fakt jego popełnienia i wystarczy, że będzie ono popełnione na rzecz tylko jednego innego kierującego.

lith napisał(a):...jakoś nie bardzo rozumiem... przecież dla takiego z przodu ograniczenie prędkości to jedyny ratunek, bo jak je osiągnie to nie będzie utrudniał ruchu nikomu jadącemu przepisowo za sobą.

To jest już raczej zagadnienie na odrębny temat.
cman

Postprzez maryann » piątek 17 czerwca 2011, 10:38

To nie jest kwestia eco, to niej jest sprawa samochodu, czy innych czynników zewnętrznych- to tylko kwestia mentalności; tego co kto ma pod czerepem.
A większośc bardzo nie lubi tam nic ruszać... Nie wiem- to kwestia ambicji, poczucia wartości, czy jakiejś blokady? Przecież ot tak wystarczy popatrzeć i jak z palców strzelić i powiedzieć- dobra, robimy tak. A tu nawet gadać niektórzy nie chcą. Brak słów.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » piątek 17 czerwca 2011, 10:49

cman napisał(a):A czy przepis mówi coś, że obowiązuje tylko po rozpędzeniu albo, że nie dotyczy pojazdów, które ruszyły spod świateł czy coś w tym stylu? Nie - przepis obowiązuje cały czas.
No obowiązuje... ale według mnie rozpędzania nie wykorzystując 100% możliwości pojazdu nie można podciągnąć pod wykroczenie z tego przepisu- jeżeli jazda/ ruszanie mieści się w przyjętych normach to pojazd nie utrudnia ruchu... nawet jeżeli jednostki w tym ruchu chciałyby jechać szybciej.

cman napisał(a):
lith napisał(a):No on uważa, że odpowiednia prędkość to 20, Ty, że 40. Dlaczego to ty masz mieć rację?

Dlatego, że jest to ruch drogowy na drodze publicznej, a nie własne podwórko. Ruch ma się odbywać, a nie stać albo się wlec i nawet jest to uregulowane przepisami. A kto chce uczestniczyć w tym ruchu, to musi się tym zasadom podporządkować, a nie tłumaczyć, że 20 km/h to odpowiednia prędkość - zastanów się trochę nad tym co piszesz...

Dlatego, że jest to ruch drogowy na drodze publicznej, a nie własne podwórko. Ruch ma się odbywać, ale nie jest powiedziane, ze wszyscy muszą pędzić tak jak my uważamy za słuszne. A kto chce uczestniczyć w tym ruchu, to musi się tym zasadom podporządkować, a nie tłumaczyć, że 40 km/h w danym miejscu to minimalna prędkość i jak ktoś śmiał jej nie osiągnąć- zastanów się trochę nad tym co piszesz...

cman napisał(a):Powtarzam po raz kolejny, o popełnieniu wykroczenia nie decyduje większość, tylko fakt jego popełnienia i wystarczy, że będzie ono popełnione na rzecz tylko jednego innego kierującego.
No ale jeżeli każdy ma pewną autonomię w decydowaniu jaka prędkość jest w danym miejscu odpowiednia to jeżeli nie będzie ona ewidentnie odbiegała od przyjętych standardów to nikt takiej osoby nie ukarze. A Ty jeszcze chciałbyś karać większość kierowców, bo Twoim zdaniem można tu ruszać/jechać szybciej... abstrakcja jakaś.

cman napisał(a):
lith napisał(a):...jakoś nie bardzo rozumiem... przecież dla takiego z przodu ograniczenie prędkości to jedyny ratunek, bo jak je osiągnie to nie będzie utrudniał ruchu nikomu jadącemu przepisowo za sobą.

To jest już raczej zagadnienie na odrębny temat.

No spoko... po prostu trochę się gubię w Twoich poglądach. Bo póki co wyłania mi sie taki obraz- z jednaj strony zniesienie ograniczeń prędkości, czyli każdy by miał pełną autonomię i sam by decydował o prędkości dla niego odpowiedniej... a z drugiej wprowadzenie czegoś w stylu prędkości minimalnej... która by w dodatku wynosiła tyle ile najszybsza osoba w towarzystwie uznałaby za możliwą do osiągnięcia...
lith

Postprzez cman » piątek 17 czerwca 2011, 10:53

Dobra, mnie już wystarczy - szkoda czasu. Nie ma żadnego sensu dyskutowanie, jeżeli nie jesteś w stanie zgodzić się nawet z oczywistymi rzeczami dlatego tylko, żeby obronić swój tok rozumowania.
cman

Postprzez bolcik » piątek 17 czerwca 2011, 14:17

cman nie bardzo wiem o co Ci chodzi. predkosc nieutrudniająca dla kazdego moze byc inna. mam sie zatrzymywac za kazdym razem i pytac sie tego za mna czy mu nie utrudniam? a moze zawsze powinienem jechac szybciej niz ten za mna. Panie Władzo ten za mna jechal 100 wiec ja musialem te 110 a to ze ograniczenie do 60 to niiiicc. a ja czasami mam ochote pojechac 40 nawet jak jade na wakacje. niech pasazerowie patrza i podziwiaja krajobrazy i nikomu do tego jak ja jade. chcecie wyprzedzajcie nawet zrobie miejsce. dla wszystkich tym ktorzy sie spiesza polecam podniebne taksowki a jesli nie stac to podrozowanie autobusem nie wyzwala takiego stresu bo mozna posiedziec i poczytac. jezeli dla kogos roznica 5s do setki jest taka duza i nie potrafi zrozumiec ze ktos moze miec samochod ktory rozpedza sie te 3 sekundy dluzej do 60 to moze powinien cos zrobic z nerwami. nie kazdy czuje potrzebe wciskania pedalu do spodu w swoim maluszku bo ktos za mna podjechal beemka i musze mu pozwolic szybko ruszyc...
cman: "W temacie nie będę zabierał głosu, natomiast bzdury, które konsekwentnie wypisujesz muszę prostować."
"Mogę odpowiadać na argumenty" i to wszystko w jednym poscie :) rozdwojenie jazni?
bolcik

Postprzez cman » piątek 17 czerwca 2011, 14:28

bolcik napisał(a):cman nie bardzo wiem o co Ci chodzi.

Nie bardzo wiesz o co mi chodzi, bo po pierwsze nie czytasz ze zrozumieniem moich wypowiedzi, a po drugie jesteś przedstawicielem egocentrycznej społeczności kierujących uważających, że przepisy są dla innych.
cman

Postprzez qwer0 » piątek 17 czerwca 2011, 15:53

http://www.youtube.com/watch?v=DXza2BASLkc

Szczerze mowiac to na co dzien widuje znacznie bystrzejrze reakcje na zapalenie sie zielonego niz autora tego nagrania.
To co tam widze to bardzo przecietna reakcja. We Wloszech juz w polowie zoltego Ci z tylu zaczeliby na Ciebie trabic.

Jestem zawiedziony, bo spodziewalem sie czegos zupelnie innego po kims tak marudzacym...
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez bolcik » piątek 17 czerwca 2011, 16:09

cman
nie wiem o co Ci chodzi bo zaczeliscie prowadzic gierki slowne w stylu ze nie mozesz sie wyzyc na torze bo potrzebujesz 4h. i co z tego? jak ktos potrzebuje 20 h zeby sie wyzyc to co ? TO MA PROBLEM!
a po drugie po czym wnioskujesz ze uwazam ze przepisy sa dla innych ?
jednym zdaniem: puste slowa byle piane bić.
a to ruszanie w filmiku to mialo byc prawidlowe? te 2 sekundy od poczatku filmiku powinenes wykorzystac na powolne ruszenie i dojechanie do linii tak zeby w momencie keidy jest zielone juz jechac.

CZEGO SPODZIEWAC SIE PO LUDZIACH KTORZY GADAJA PRZEZ KOMORKI ALBO BAWIA SIE KAMERA ZAMIAST SIE SKUPIAC NA JEZDZIE I RUSZANIU

PRZYGARNIAL KOCIOL GARNKOWI...

tyle w temacie ode mnie bo widze ze na tym forum ludzie tylko potrafia sie przechwalac i wytykac innym bledy.
cman: "W temacie nie będę zabierał głosu, natomiast bzdury, które konsekwentnie wypisujesz muszę prostować."
"Mogę odpowiadać na argumenty" i to wszystko w jednym poscie :) rozdwojenie jazni?
bolcik

Postprzez mapmen » piątek 17 czerwca 2011, 16:32

cman napisał(a):A czy przepis mówi coś, że obowiązuje tylko po rozpędzeniu albo, że nie dotyczy pojazdów, które ruszyły spod świateł czy coś w tym stylu? Nie - przepis obowiązuje cały czas.

A jaki przepis nakazuje mi wykorzystać 100% mocy auta, a jeżeli nie 100% to ile i dlaczego?
mapmen

Postprzez cman » piątek 17 czerwca 2011, 16:48

Oj ciężko idzie, ciężko... A wystarczy tylko czytać i starać się to co się czyta, zrozumieć - uniknęlibyśmy masy zbędnej pisaniny.

qwer0 napisał(a):Szczerze mowiac to na co dzien widuje znacznie bystrzejrze reakcje na zapalenie sie zielonego niz autora tego nagrania.
To co tam widze to bardzo przecietna reakcja.

Ano właśnie i bardzo dobrze widzisz, bo taka właśnie miała być reakcja i takie właśnie miało być rozpędzanie. Nie wiem czy zauważyłeś, ale dokładnie w momencie włączenia zielonego światła rozpoczyna się ruszanie samochodu z miejsca - taka klasyka, i dalej niezbyt dynamiczne rozpędzanie, co zresztą, oprócz tego, że doskonale widać, to jeszcze na wszelki wypadek dopisałem w tamtym poście (może chociaż to zauważyłeś?): "W dodatku to rozpędzanie wcale nie było szczególnie dynamiczne, gaz wciskałem co najwyżej do połowy i dokręcałem go co najwyżej do 4000 obr./min"
Takie ruszanie było zrobione i nagrane celowo, właśnie po to, żeby pokazać, że pomimo iż moje ruszanie było klasycznie ospałe i klasycznie niedynamiczne, to i tak zostawiło wszystkich daleko w tyle!
Gdybym chciał zaprezentować swoje ruszanie, to wziąłbym 7kę albo A3kę, ustawił się kilka metrów przez linią i na czerwonym i żółtym wystrzelił do przodu tak, że niewiele byłoby do zobaczenia w lusterkach - tylko że to nie o to chodzi! Nie mówiąc już o tym, że wtedy tradycyjnie pojawiłyby się pretensje, że "mocne" auto, że cisnąłem ile wlezie itd., więc nic dziwnego, że wszyscy zostali daleko w tyle - dlatego właśnie, żeby czegoś takiego nie było, zrobiłem mało dynamiczne ruszanie i rozpędzanie bardzo słabym autem. Ale co się okazuje? To też nie pasuje, bo znowu za wolno... Co bym nie zrobił, zawsze można się czegoś przyczepić, byle się tylko przyczepić...

bolcik napisał(a):nie wiem o co Ci chodzi bo zaczeliscie prowadzic gierki slowne w stylu ze nie mozesz sie wyzyc na torze bo potrzebujesz 4h.

To jest akurat temat mocno poboczny, więc nie opowiadaj bzdur, że przez niego nagle nie wiesz o co mi chodzi.

bolcik napisał(a):a po drugie po czym wnioskujesz ze uwazam ze przepisy sa dla innych ?
bolcik napisał(a):a ja czasami mam ochote pojechac 40 nawet (...) i nikomu do tego jak ja jade.

Główny problem polega właśnie na tym, że tacy jak Ty nie są za to karani i dzięki temu wydaje Ci się, że możesz sobie jechać jak Ci się chce i nic nikomu do tego.

bolcik napisał(a):a to ruszanie w filmiku to mialo byc prawidlowe?

NIE! Wytłumaczenie powyżej (może będzie zdolny je zauważyć, przeczytać i zrozumieć).

bolcik napisał(a):CZEGO SPODZIEWAC SIE PO LUDZIACH KTORZY GADAJA PRZEZ KOMORKI ALBO BAWIA SIE KAMERA ZAMIAST SIE SKUPIAC NA JEZDZIE I RUSZANIU

PRZYGARNIAL KOCIOL GARNKOWI...

Stuku puku w główkę...

mapmen napisał(a):A jaki przepis nakazuje mi wykorzystać 100% mocy auta, a jeżeli nie 100% to ile i dlaczego?

Żaden.

Cóż, nie pozostaje nic innego, jak powrócić tutaj: viewtopic.php?p=263615#p263615 - i ponownie załamać nad tym ręce...
cman

Postprzez mapmen » piątek 17 czerwca 2011, 17:54

twierdzisz, że popełnienie wykroczenia nie może mieć zwiazku z uznaniem jazdy za utrudniającą za przeciętengo kierowcę, więc zapewne masz jakis inny obiektywny miernik i ja chcę go poznać.
mapmen

Postprzez cman » piątek 17 czerwca 2011, 18:36

mapmen napisał(a):twierdzisz, że popełnienie wykroczenia nie może mieć zwiazku z uznaniem jazdy za utrudniającą za przeciętengo kierowcę...

Nie rozumiem.
cman

Postprzez lith » piątek 17 czerwca 2011, 19:17

Co ma decydować o tym, że jadę już na tyle szybko, że nie utrudniam ruchu?
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze